Skip to main content

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για το Ελληνικό

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Δεκάδες τηλεφωνήματα από επενδυτικούς φορείς του εξωτερικού που ζητούν να ενημερωθούν για το έργο στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει δεχθεί τις ημέρες αυτές η Lamda Development, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο έχει αλλάξει το κλίμα από τη στιγμή της ανακοίνωσης ότι προχωράμε. Έχω δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα από ξένους επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν και να συμμετέχουν στα επιμέρους έργα στο Ελληνικό.

Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει αναζωπυρωθεί» αναφέρει συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Lamda, ενώ σχετικά με τα επόμενα στάδια για την υλοποίηση του έργου εξηγεί τα εξής:

«Για να φθάσουμε στη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. από το ΤΑΙΠΕΔ στη διεθνή κοινοπραξία Global Investment Group, η οποία αποτελείται από την κινεζική Fosun, την Eagle Hills -με έδρα το Άμπου Ντάμπι- και τον όμιλο Λάτση και να καταβάλουμε στο Δημόσιο τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ του τιμήματος, χρειάζεται να προηγηθούν τα εξής:

1. Να εγκριθεί η σύμβαση που έχει υπογραφεί από τη Βουλή.

2. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να δώσει το «πράσινο φως» στο Master Plan του έργου. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) την οποία θα υποβάλει μαζί με το Master Plan στο ΣτΕ. Η ΜΠΕ είναι κατά 90% έτοιμη από τους επενδυτές και απομένει ένα 10%, το οποίο εξαρτάται από διάφορες εγκρίσεις του Δημοσίου.

3. Να διενεργηθεί διαγωνισμός για την άδεια καζίνου στο Ελληνικό. Αυτό σημαίνει επιπλέον έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο. Όπως είναι γνωστό, η άδεια δεν σχετίζεται με το υπόλοιπο έργο και το όποιο τίμημα επιτευχθεί θα κατευθυνθεί στα ταμεία του κράτους και όχι στο δημόσιο χρέος.

Μετά την έγκριση του ΣτΕ και τη μεταβίβαση των μετοχών ακολουθούν οι πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες για το κάθε τμήμα του έργου».

Ισχυρό κίνητρο οι 10.000 νέες θέσεις εργασίας

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι αν είναι δυνατόν να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και όλα τα παραπάνω να τελειώσουν μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο.

«Αν το Δημόσιο επιδείξει τη σπουδή που χρειάζεται, είναι δυνατόν να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ώστε να φθάσουμε στο σημείο της μεταβίβασης των μετοχών και να αρχίσει η υλοποίηση του έργου. Το ισχυρό κίνητρο όλων μας είναι οι 10.000 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν αμέσως μετά» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Lamda και συμπληρώνει:

«Το έργο στο Ελληνικό δεν χαρακτηρίζεται μόνον από το πολύ μεγάλο μέγεθός του, αλλά και από το γεγονός ότι η υλοποίησή του θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εγκαταστάσεων και δομών που θα αποδοθούν στον πολίτη.

Η ανάπτυξη δεν αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας περίκλειστης προνομιούχου περιοχής, αλλά μιας ευρείας και προσπελάσιμης ζώνης, όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να επισκέπτονται, να χρησιμοποιούν και να απολαμβάνουν μέσα από τις διάφορες δυνατότητες για άθληση, ξεκούραση κ.λπ. που θα δημιουργηθούν.

Και ακόμα, όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη, μην ξεχνάμε ότι οι επενδυτές βάσει της σύμβασης θα αποδίδουν στο ελληνικό Δημόσιο το 30% των καθαρών κερδών της επένδυσης, έπειτα από μια απόδοση 15%, για τα 99 χρόνια της διάρκειας της σύμβασης».