Skip to main content

Το σχέδιο των αδελφών Καλλιτσάντση για την Ελλάκτωρ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Την πρότασή τους για την επόμενη μέρα της Ελλάκτωρ «επικοινωνούν» στους μετόχους της εταιρείας, εν όψει της γενικής συνέλευσης στις 29 Ιουνίου οι Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και Δημήτριος Καλλιτσάντσης, βασικοί μέτοχοι με 11,8%, οι οποίοι όπως είναι γνωστό έχουν παραιτηθεί από τις εκτελεστικές διοικητικές θέσεις, προωθώντας αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας του ομίλου.

Η «αντίπαλη» ομάδα, ο Λεωνίδας Μπόμπολας με τον Δημήτρη Κούτρα, με συνολικό ποσοστό 20,6%, επίσης προετοιμάζεται να παρουσιάσει τη δική της πρόταση για τη «Στρατηγική Αναδιάρθρωση και Λειτουργική Δομή του Ομίλου», όπως ανέφερε στην πρόσφατη επιστολή του προς τους εργαζόμενους ο κ. Κούτρας, προσωρινός πρόεδρος του ομίλου. 

Οι Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και Δημήτριος Καλλιτσάντσης θεωρούν ότι οι άμεσες αλλαγές στην Ελλάκτωρ είναι επιβεβλημένες μεταξύ άλλων γιατί μέσα σε διάστημα 5 ετών από διπλάσια σε αξία (με όρους κεφαλαιοποίησης) της ΓΕΚ Τέρνα έφτασε να αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό της ΓΕΚ Τέρνα, με συνολικές ζημιές στην πενταετία 370 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 232 εκατ. ευρώ ζημιές προέρχονται από την κατασκευή. 

Όπως σημειώνουν η πλειοψηφία του Δ.Σ. είναι υπέρ της πώλησης της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, που σε διάστημα 7 ετών παρουσίασε αύξηση EBITDA 135%, για να αποκτήσει ρευστότητα η δραστηριότητα των κατασκευών. Πρόκειται για μια βασική διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η πλευρά Μπόμπολα θεωρεί ότι τώρα που η εν λόγω θυγατρική πάει καλά είναι η κατάλληλη εποχή για τη πώλησή της, ενώ οι κ.κ. Καλλιτσάντση διαφωνούν.

Τις αλλαγές θεωρούν όμως επιβεβλημένες οι κ.κ. Α. και Δ. Καλλιτσάντσης και εξαιτίας της απουσίας βασικότατων ρόλων στην οργανωτική δομή του Ομίλου. Όμιλος με τζίρο σχεδόν 2 δισ. ευρώ δεν έχει CFO (γενικό διευθυντή επί των χρηματοοικονομικών). Όμιλος με σχεδόν 5.000 προσωπικό δεν έχει διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων, ενώ δεν υπάρχουν Επιτροπές Ορισμού Υποψηφίων και Αμοιβών (Nomination & Remuneration Committees).

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «κάθε δραστηριότητα λειτουργεί ως μικρόκοσμος, η οργανωτική δομή είναι ελλιπής και αναποτελεσματική χωρίς σαφείς ρόλους και εξουσίες. Απουσιάζει η διαδικασία αξιολόγησης προσωπικού και καθορισμού αμοιβών με βάση την απόδοση, γεγονός που αποτρέπει την αξιοκρατία. Η στρατηγική είναι αμφίσημη και κάθε δραστηριότητα έχει δικές της προτεραιότητες και στρατηγική που τα συμφέροντά της δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα το ευρύτερο καλό του Ομίλου. Δίνεται προτεραιότητα στο ανεκτέλεστο έναντι της κερδοφορίας στον τομέα των κατασκευών και απουσιάζει πλάνο για την εξασφάλιση ανάπτυξης δεδομένης της συρρικνωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας».

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις οι κ.κ. Α. και Δ. Καλλιτσάντσης προτείνουν συγκεκριμένο Στρατηγικό Πλάνο σε 4 Άξονες (αυτό συμβολίζει το Change4ELLAKTOR) με βασική προϋπόθεση την υλοποίησή του από ένα νέο και ικανό διοικητικό συμβούλιο (έχει δημοσιοποιηθεί και η πρότασή τους για τα μέλη): 

1 Ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης, υποστηριζόμενη από ισχυρό εσωτερικό έλεγχο και αποφασιστική κανονιστική συμμόρφωση είναι πρώτη προτεραιότητα. 

2 Αλλαγή της Οργανωτικής Δομής με απομάκρυνση των στεγανών μεταξύ των δραστηριοτήτων, ολοκληρωμένο οργανόγραμμα με συμπλήρωση των θέσεων που απουσιάζουν από την παρούσα δομή σε επίπεδο Ομίλου, σαφείς ρόλους, αρμοδιότητες, εξουσίες και λογοδοσία. 

3 Τροποποίηση της δομής του Ομίλου και αναθεώρηση κοστολογικής βάσης. Διερεύνηση της βέλτιστης οργάνωσης των δραστηριοτήτων για πιο αποδοτική φορολογική βάση και εξορθολογισμό της κεφαλαιακής δομής. Βελτιστοποίηση βάσης κόστους. 

4 Νέο επιχειρηματικό σχέδιο με αναμόρφωση του κλάδου της κατασκευής προκειμένου να καταστεί εκ νέου αποδοτικός, έμφαση στις αναπτυγμένες αγορές και στην κερδοφορία (έναντι απλά της αύξησης του ανεκτέλεστου) και έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε επίπεδο τεχνογνωσίας (σήραγγες, μετρό, βιολογικοί καθαρισμοί, κτήρια υψηλών προδιαγραφών, facility management). Εστίαση, στις παραχωρήσεις, στις ΑΠΕ και στη διαχείριση απορριμμάτων. Ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου του κλάδου των αιολικών και μεγιστοποίηση της αξίας των διαθέσιμων assets στον τομέα του real estate.

Οι κ.κ. Α. και Δ. Καλλιτσάντσης εξηγούν την παραμονή τους (με βάση την πρόταση που έχουν κάνει) στο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ με τη λογική ότι είναι κρίσιμο να εξασφαλιστεί η συνέχεια και η καινούργια διοίκηση να έχει την υποστήριξη και τη βοήθεια των βασικών μετόχων. Ο σχεδιασμός τους, σύμφωνα πάντα με όσα λέγουν στους υπολοίπους μετόχους, αφορά τη μετάβαση από το σημερινό Συμβούλιο των μετόχων – διοικούντων, όπου ο καθένας διοικεί το δικό του «βασίλειο» και δεν επικοινωνεί με τους υπολοίπους, σε ένα μεταβατικό Συμβούλιο όπου οι αδερφοί Καλλιτσάντση θα αποτελέσουν τη γέφυρα από τη σημερινή μη βιώσιμη κατάσταση στην επόμενη μέρα και θα εισαγάγουν τις διοικητικές δομές που θα εξασφαλίσουν ένα μελλοντικό Συμβούλιο με στόχο τη σταδιακή αποχώρησή τους και την πλήρως ανεξάρτητη λειτουργία του Συμβουλίου με την υποστήριξη όλων των επενδυτών.