Skip to main content

Έξι ενδιαφερόμενοι στη short list για την Εθνική Ασφαλιστική

Από την έντυπη έκδοση

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της διαδικασίας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με στόχο η υποβολή δεσμευτικών προσφορών να λάβει χώρα περί τα τέλη Μαρτίου. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιδιώκει την ολοκλήρωση της πώλησης εντός του έτους, συνεχίζοντας έτσι την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη φάση της εξέτασης των οικονομικών στοιχείων οι σύμβουλοι Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν προκρίνει έξι από τους περισσότερους από είκοσι ενδιαφερόμενους που είχαν υποβάλει αρχικά μη δεσμευτικές προσφορές. Ενώ δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα των συμμετεχόντων στη short list, οι πληροφορίες κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για την κινεζική Fosun -η οποία σημειωτέον είχε ενδιαφερθεί και για την Eurolife και άλλα ελληνικά assets- και για το επίσης γνωστό στην εγχώρια αγορά fund Apollo.

Ενδιαφέρον για τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα εκδήλωσαν κινεζικές ασφαλιστικές εταιρείες και funds, πλην της Fosun, όπως και άλλα private equity funds, ενώ φαίνεται να λείπουν από τη λίστα μεγάλες ξένες ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η περίπτωση της Fairfax είναι διαφορετική, αφού ναι μεν ενδιαφέρθηκε, αλλά είχε την ιδιαιτερότητα να ελέγχει το 80% της Eurolife που έχει αποκλειστική συνεργασία διανομής τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων με τη Eurobank.

Το ζητούμενο πλέον είναι το τίμημα που θα επιτύχει η Εθνική Ασφαλιστική, η οποία αποτιμάται μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ, έχοντας εγγραφεί στα βιβλία της μητρικής στο ποσό των 750 εκατ. ευρώ. Τίμημα πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ δεν θα έχει επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας και με την έννοια αυτή αποτελεί ένα όριο, εκτιμούν αναλυτές.

Η ασφαλιστική έχει ως «προίκα» την παροχή στον αγοραστή μιας πολυετούς συμφωνίας για αποκλειστική διανομή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων από το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας. Η πώληση του 75% της εταιρείας είναι από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο λόγω του μεγέθους, δεσπόζoντας στην αγορά με μερίδιο άνω του 25% στον κλάδο Ζωής (άνω του 58% στα συνδεδεμένα με επενδύσεις προϊόντα Ζωής) και περίπου 11% στον κλάδο Ζημιών. H πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έρχεται να προστεθεί στις μεταβιβάσεις δύο μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών σε ξένους ομίλους την τελευταία διετία: της Αγροτικής Ασφαλιστικής στη γερμανική ERGO και της Eurolife στη Fairfax.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η Εθνική Τράπεζα πώλησε πρόσφατα τη βουλγαρική UBB, με σημαντικό όφελος για τον Όμιλο αφού, πέρα από το τίμημα των 610 εκατ. ευρώ, λαμβάνει άμεσα και μέρισμα ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχύει τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά περίπου 100 μονάδες βάσης.

Προ ημερών ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελούσιας με τη συμμετοχή 1.180 εργαζομένων, υπερβαίνοντας τον στόχο και μάλιστα με την πώληση της ασφαλιστικής θα έχει επιτευχθεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα η δέσμευση για μείωση των εργαζομένων του Ομίλου κάτω από τα 9.950 άτομα.

Μετά την UBB ακολουθεί στο εξωτερικό η πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο, όπου η Εθνική θα μείνει μόνο με κατάστημα, και το επόμενο διάστημα της τράπεζας στη Ρουμανία, ενώ με την πρώτη επιτυχή κίνηση αποεπένδυσης, την πώληση της Finansbank, η Εθνική πέτυχε να αποπληρώσει τα coco’s, περιορίζοντας την ακριβή συμμετοχή του Δημοσίου. Όλες οι κινήσεις αποεπένδυσης από μη τραπεζικά assets και από θυγατρικές του εξωτερικού ενισχύουν τα κεφάλαια και συμβάλλουν στη βελτίωση της ήδη υψηλής ρευστότητας του Ομίλου.