Skip to main content

Η Δέλτα κλείνει το εργοστάσιο παραγωγής εβαπορέ «Βλάχας»

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Στη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας, όπου παράγεται το γάλα εβαπορέ «Βλάχας», προχωρά η Δέλτα, θυγατρική του ομίλου της Vivartia.

Όπως γνωστοποίησε η εταιρεία, η απόφαση ελήφθη με γνώμονα το γεγονός ότι η εν λόγω μονάδα παραγωγής «έπειτα από 45 χρόνια συνεχούς λειτουργίας εμφανίζει μεγάλες ανάγκες κτηριακού και μηχανολογικού εκσυγχρονισμού». Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η αναδιάρθρωση της δομής της λειτουργίας του εργοστασίου, ενώ σε ό,τι αφορά το μέλλον η εταιρεία επισημαίνει ότι «η αντιμετώπιση της παραγωγικής διαδικασίας μελετάται από την εταιρεία και θα ενταχθεί σε επόμενα επενδυτικά πλάνα».

Με γνώμονα ότι η υλοποίηση της απόφασης είναι άμεση και προκειμένου να διατηρηθεί ομαλή η ροή της διάθεσης των προϊόντων εβαπορέ στην αγορά, η Δέλτα γνωστοποίησε ότι προχώρησε «σε συμφωνία συνεργασίας με ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής γάλακτος εβαπορέ στην Ευρώπη», χωρίς ωστόσο να γνωστοποιεί τη χώρα στην οποία θα παράγεται εφεξής το ελληνικό brand «Βλάχας». 

Η αγορά του εβαπορέ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική εγχώρια αγορά του εβαπορέ αποτελεί το 21% της κατηγορίας του λευκού γάλακτος σε όγκο και το 16% σε αξία, ήτοι περί τα 120 εκατ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου 2019, το μερίδιο αγοράς της Δέλτα στο εβαπορέ διαμορφώθηκε σε 12% σε όγκο και 14% σε αξία, ενώ «leader» της κατηγορίας στην εγχώρια αγορά είναι η Frieslandcampina η οποία μέσω του σήματος «νουνού» εμφανίζει μερίδιο 52,8% σε όγκο και 57% σε αξία.

Υπενθυμίζεται ότι η δραστηριότητα του εβαπορέ «Βλάχας» πέρασε στη Δέλτα Συμμετοχών το 2006 (το 2005 υπεγράφη μη δεσμευτικό Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Nestle Ελλάς), με αντικείμενο τη μεταβίβαση της δραστηριότητας του συμπυκνωμένου γάλακτος Βλάχας από τη Nestle Ελλάς στον όμιλο Δέλτα. Η συμφωνία περιλάμβανε τα προϊόντα με το εμπορικό σήμα Βλάχας, το εργοστάσιο της Nestle Ελλάς στο Πλατύ Ημαθίας, καθώς και τη ζώνη γάλακτος της Nestle Ελλάς στη Βόρεια Ελλάδα. Το ενδεικτικό τίμημα που καταβλήθηκε ήταν 2,8 εκατ. ευρώ. 

Οι εργαζόμενοι

Σε ό,τι αφορά τους 76 εργαζόμενους που απασχολούντο στο εργοστάσιο στο Πλατύ, η διοίκηση της Δέλτα επισημαίνει ότι «αντιμετωπίζει το όλο θέμα με τη δέουσα πρόνοια» και στο πλαίσιο αυτό έχει εκπονήσει προνομιακό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και συμφωνία με τους εργαζομένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία προτίθεται να προσφέρει το 170% της αποζημίωσης στους εργαζόμενους που θα αποδεχθούν εθελουσία έξοδο και 100% σε εκείνους που θα απολυθούν. Επίσης, για κάποιο μέρος των εργαζομένων φέρεται να γίνεται προσπάθεια να απορροφηθούν σε άλλες δραστηριότητες του ομίλου της Vivartia.