Skip to main content

Ερωτήματα και για τον επανέλεγχο των στοιχείων της FF από την ΕY

Από την έντυπη έκδοση 

Των Ιουλίας Ζαφόλια και Σοφίας Εμμανουήλ 

Νέες δονήσεις αρκετών Ρίχτερ, που αυξάνουν τον κίνδυνο παρενεργειών στην αγορά και στο επενδυτικό περιβάλλον ευρύτερα, προκαλούν οι πληροφορίες που θέλουν να βρίσκεται στον αέρα η συμφωνία για ανάθεση του επανελέγχου των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie Group (FFG) στην ΕΥ, καθώς προστίθεται σε μια σειρά άλλων εξελίξεων που αποδομούν την εικόνα της ισχυρής ελληνικής πολυεθνικής.

Απαντήσεις από πολλές πλευρές αναμένονται πλέον σχετικά με την υπόθεση Folli Follie και την πληροφορία πως έως χθες δεν υπήρχε υπογεγραμμένη σύμβαση μεταξύ της εισηγμένης εταιρείας και της Εrnst & Young σχετικά με τον επανέλεγχο των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2017 της Folli Follie.

Eνώ όλοι θεωρούσαν πως ο έλεγχος έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαΐου (οπότε και η Folli Follie είχε ανακοινώσει πως ανέθεσε στην εν λόγω εταιρεία το έργο αυτό), αποδεικνύεται πως όχι απλώς δεν αναμένεται σύντομη ολοκλήρωση των εργασιών και ύπαρξη πορίσματος, αλλά πιθανότατα η σχετική διαδικασία δεν έχει καν ξεκινήσει. Ουσιαστικά αμφισβητείται η μόνη ελπίδα για αποκατάσταση της ομαλότητας και της εμπιστοσύνης στην αγορά.

Από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γινόταν λόγος για «μικρή περαιτέρω χρονική προθεσμία» όσον αφορά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και στην περίπτωση που αυτή δεν προκύψει θα γινόταν «προγραμματισμός επόμενων ενεργειών», οι οποίες ωστόσο δεν αποσαφηνίστηκαν.

Εκπρόσωπος της Ernst & Young αρνήθηκε να σχολιάσει, κάνοντας λόγο για «πάγια τακτική της εταιρείας». Είναι προφανές ότι, υπό την πίεση των παραπάνω, στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το θέμα θα συζητηθεί, προκειμένου να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένες αποφάσεις ως προς τη στάση που θα τηρήσει από δω και πέρα η εποπτική αρχή αλλά και τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Όλα αυτά συμβαίνουν ελάχιστες ημέρες μετά την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την ΕΚ κατά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των οικονομικών διευθυντών του Ομίλου και της Ασίας για την υπόθεση της εταιρείας Folli Follie.

Ας σημειωθεί ότι η ανάθεση του επανελέγχου στην ΕΥ είχε επισήμως ανακοινωθεί στις 14 Μαΐου από την εισηγμένη εταιρεία μέσω ανακοίνωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ουδείς από τους εμπλεκόμενους αμφισβήτησε την ορθότητα της ανακοίνωσης και άρα η ουσία θα πρέπει να αναζητηθεί στις λεπτομέρειες. Μπορεί να μην έχει υπογραφεί ακόμη επίσημη σύμβαση, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι φερόμενοι ως συμβαλλόμενοι έχουν εξασφαλίσει τα συμφέροντά τους. Ένας τρόπος είναι μέσω συμφωνητικού. Η πιθανότητα δε να έχει ενεργοποιηθεί κάποια ρήτρα αυτού του MoU θέτει νέους προβληματισμούς σχετικά με την επόμενη ημέρα στον όμιλο FFG, στον βαθμό που η ελεγκτική εταιρεία δεν έλαβε στοιχεία που ζήτησε από την εισηγμένη – πρακτική εκ μέρους της FFG που άλλωστε ανάγκασε τις εποπτικές αρχές να κλιμακώσουν τη στάση τους.

Ένα άλλο ερώτημα είναι το κατά πόσο ο έλεγχος που συζητείται για την οικονομική χρήση 2017 είναι επαρκής. Υπάρχει όμως συναίνεση για να πάει πιο βαθιά ο έλεγχος; Τίθεται επίσης το ερώτημα εάν στο παραπάνω πλαίσιο θα είναι η ΕΥ η εταιρεία που θα προχωρήσει στην έρευνα.

Η EY αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα -αν και ρωτήθηκε από τη «N»- επικαλούμενη δέσμευση περί απορρήτου, ενώ δεν πήρε θέση για τις διαδικασίες δημοσιότητας και την αναφορά της ΕΥ στις σχετικές ανακοινώσεις.

Το βέβαιο είναι ότι ο κλοιός σφίγγει για την FFG, η διοίκηση της οποίας φέρεται να επεξεργάζεται τα σενάρια της επόμενης ημέρας. Καθώς η κρίση αξιοπιστίας κλιμακώνεται, πιστωτές και προμηθευτές ζητούν εξασφαλίσεις, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος διακοπής συνεργασιών με ξένους οίκους, καθώς παρά το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις εξυπηρετούνται, ζητούνται πρόσθετες εξασφαλίσεις και προπληρωμές τιμολογίων εν όψει των εμπορικών απαιτήσεων που θα δημιουργήσει η νέα σεζόν παραγγελιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος FFG διαθέτει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο brands και αντιπροσωπεύει οίκους όπως οι Ted Baker, Vilebrequin, Guess Jeans, Scotch & Soda, Calvin Klein Jeans, Ermenegildo Zegna, UGG Australia, Nike, Converse, Franklin & Marshall, G-Star RAW, Samsonite, Technogym και στον τομέα των καλλυντικών οι Shiseido, Max Factor, COTY (Gucci, Boss, Escada κ.ά) και BPI (Dolce&Gabbana Make up, Skincare & Fragrances) κ.ά.