Skip to main content

Με κέρδη 6 στις 10 εισηγμένες το 2020

Από την έντυπη έκδοση

Toυ Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Το 2020 ως έτος πανδημίας άφησε ισχυρό αποτύπωμα στα ετήσια αποτελέσματα των εισηγμένων, καθώς χθες ολοκληρώθηκε η δημοσίευση των ισολογισμών της παρελθούσης χρήσης.

Ήδη από το α’ εξάμηνο του 2020, με τον Covid-19 να επελαύνει, οι ζημιές των εισηγμένων είχαν διαμορφωθεί στο 1,1 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο εξάμηνο της περσινής χρονιάς η άμυνα λειτούργησε καλύτερα, με αποτέλεσμα οι τελικές ζημιές να περιοριστούν στα 775 εκατ. ευρώ.

Το καλό νέο είναι ότι οι κερδοφόρες εταιρείες υπερίσχυσαν των ζημιογόνων με σχέση 60:40. Δηλαδή 89 εισηγμένες εμφάνισαν καθαρά κέρδη, έναντι 60 που έκλεισαν την παρελθούσα χρήση με ζημιές.

Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι παραδοσιακές βιομηχανίες είδαν για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρονιά ζημιές στα αποτελέσματά τους, καθώς ο Covid-19 πάγωσε την οικονομία και ανεστάλησαν δραστηριότητες των επιχειρήσεων. Κάτι που είχε σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση, καθώς χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την επεξεργασία 149 ισολογισμών που αντιστοιχούν στο 83,7% των εισηγμένων -υπάρχουν 17 εισηγμένες που λόγω οικονομικών προβλημάτων αδυνατούν να ανακοινώσουν αποτελέσματα- που πραγματοποιήθηκε από τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, επικεφαλής τους τμήματος ανάλυσης της Beta χρηματιστηριακή, οι εισηγμένες το 2020 είχαν ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους ύψους 775, 366 εκατ. ευρώ έναντι ενοποιημένων κερδών 1,967 δισ. ευρώ τη χρήση του 2019.

Ταυτόχρονα, ο κύκλος εργασιών το 2020 για τις 149 εισηγμένες διαμορφώθηκε στα 56,773 δισ. ευρώ, έναντι 71,733 δισ. ευρώ που ήταν ο κύκλος εργασιών το 2019, δηλαδή κατεγράφη μείωση 20,9%. Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) το 2020 οι εισηγμένες εμφάνισαν καθαρά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 6,524 δισ. ευρώ από 9,237 δισ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας απώλειες 29,4%. Από τις 89 κερδοφόρες εισηγμένες, με ενίσχυση κερδοφορίας έκλεισαν το 2020 οι 34, ενώ 18 κατάφεραν να γυρίσουν από ζημιές το 2019 σε κέρδη το 2020. Αντίθετα, από τις 60 ζημιογόνες οι 14 είχαν αύξηση ζημιών και 33 πέρασαν σε ζημιογόνο χρήση το 2020, από κερδοφόρο χρήση το 2019. Η παρελθούσα χρήση απέδειξε ότι οι λίγες και καλές εισηγμένες επέδειξαν ανθεκτικότητα. Στα μερίσματα οι εισηγμένες δεν τα πήγαν άσχημα, αφού το 2020 θα διαμορφωθούν κοντά στο 1,15 δισ. ευρώ.

Η καλή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης οδήγησε στην υψηλή παραγωγή μετρητών (+4%), ενώ εξοικονομήσεις παρατηρήθηκαν και από τη μείωση του χρηματοδοτικού κόστους μέσω της μετατροπής του δανεισμού σε μακροπρόθεσμη διάρκεια. Οι δανειακές υποχρεώσεις εμφανίζουν αύξηση 4%, ενώ τα βραχυπρόθεσμα δάνεια μείωση κατά 3,7%. Επισημαίνεται ότι οι λογαριασμοί των δανείων περιλαμβάνουν τις χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Οι κερδισμένοι του 2020

Με ρεκόρ κερδοφορίας όλων των εποχών έκλεισαν ο εξής εταιρείες: Ευρωπαϊκή Πίστη, Lavipharm, Σαράντης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Κρι – Κρι, Entersoft, E-Net, Παπουτσάνης, Performance, Παίρης, Revoil, Πλαστικά Θράκης, Elton Χημικά, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack, Εβροφάρμα και Βιοτέρ με τη συνδρομή μη επαναλαμβανόμενων κερδών. Είναι προφανές ότι όσες εταιρείες είχαν κόστος πωληθέντων που αφορούσε πολυμερή βρέθηκαν σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών υποχώρησαν αισθητά στο ξεκίνημα της χρονιάς, ενώ η ζήτηση για συσκευασίες λόγω της πανδημίας εμφάνισε έντονη δυναμική σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Επιπλέον, η πληροφορική λόγω αντικειμένου, εξαγορών και ανελαστικής ζήτησης εμφάνισε εξαιρετικές επιδόσεις, όπως και οι εταιρείες που σχετίζονται με καθαριστικά και απολυμαντικά.

Οι χαμένοι του 2020

Στον αντίποδα, με ιστορικό ρεκόρ χαμηλής επίδοσης στην τελική γραμμή βρέθηκαν οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου, Αεροπορία Αιγαίου, Κυριακούλης, Λογισμός, ΓΕΚΕ και Ελλάκτωρ. Επισημαίνεται ότι πολλές από αυτές τις επιδόσεις αποδίδονται σε μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες, ωστόσο η μείωση του τουρισμού ήταν καταλυτική.

Στην έντυπη έκδοση η πλήρης μορφή του άρθρου με πίνακες για τα βασικά οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη χρήση 2020.