Skip to main content

Αλλαγή στρατηγικής από την Ελαΐς με νέες επενδύσεις και νέα δομή

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

«Ηαπόφαση για μεταφορά της γραμμής παραγωγής μαργαρινών της Ελαΐς από το εργοστάσιο στου Ρέντη αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Upfield στην κατεύθυνση της εξασφάλισης βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα και περιλαμβάνεται στο γενικότερο σχεδιασμό που προβλέπει επίσης επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ για την παραγωγική ενίσχυση της μονάδας στην Πειραιώς ώστε να καλυφθούν τα νέα πλάνα εξαγωγών».

Τα παραπάνω ανέφεραν στελέχη από την κεντρική διοίκηση της Upfield στην Ολλανδία με τα οποία επικοινώνησε η «Ν» εξαιτίας της προχθεσινής ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας, στην οποία εκφράζεται ακόμα και ανησυχία γιακλείσιμο της ιστορικής βιομηχανίας Ελαΐς, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση για τη διακοπή της παραγωγής μαργαρινών στο εργοστάσιο στο Ρέντη.

Πιο αναλυτικά, ο στρατηγικός σχεδιασμός της Upfield για την Ελλάδα, όπως ανέφερε η εταιρεία στην «Ν», προβλέπει τη διακοπή της παραγωγής μαργαρινών στο εργοστάσιο του Ρέντη. Όπως επιβεβαιώνει η εταιρεία, μέρος της παραγωγής, ήτοι οι μαργαρίνες σε πλάκα, θα μεταφερθεί στη μονάδα στην Πειραιώς, ενώ τα λεγόμενα spread tubs, δηλαδή οι στρογγυλές συσκευασίες μαργαρίνης, θα μεταφερθούν σε εργοστάσια στο ευρωπαϊκό δίκτυο της Upfield. Ως εκ τούτου οι δραστηριότητες της Upfield σταματούν στη μονάδα του Ρέντη, όπου θα διατηρηθεί η παραγωγή μόνο των κωδικών της Unilever. Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο της κίνησης αυτής για τους εργαζόμενους του εργοστασίου στο Ρέντη, η Upfield αναφέρει ότι «έως και 10 εργαζόμενοι θα μεταφερθούν από τη μονάδαστο Ρέντη στο εργοστάσιο της Πειραιώς», ενώ παράλληλα η εταιρεία δεσμεύεται «να συνεργαστεί με τους συνδικαλιστές για τη διασφάλιση της συνέχειας για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών και των καταναλωτών κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου».

Εξαγωγές μαργαρινών
Την ίδια ώρα, η Upfield ενδυναμώνει την παρουσία της στο εργοστάσιο στην Πειραιώς, δρομολογώντας επενδύσεις της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ στην κατεύθυνση της αύξησης της παραγωγικής δυναμικής και έναρξη εξαγωγών μαργαρινών σε πλάκα από την Ελλάδα.

«Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν στη μονάδα προκειμένου να αυξήσει την παραγωγικότητά της και να είναι έτοιμη να καλύψει τους αναγκαίους όγκους για εξαγωγές τροφίμων σε Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Ευρώπη» σημειώνει η εταιρεία, ενώ επισημαίνει πως «η μεταφορά της γραμμής παραγωγής από το Ρέντη στην Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα για την έναρξη εξαγωγών μαργαρινών πλάκας από την Ελλάδα στη ΝΑ Ευρώπη.

Αυτές οι κινήσεις όχι μόνο θα διασφαλίσουν καλύτερη παραγωγικότητα σε ολόκληρο το δίκτυό μας, αλλά θα συμβάλουν επίσης στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επιχειρήσεις μας στην Ελλάδα», σημειώνει η Upfield. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εργοστάσιο της Πειραιώς γίνεται επίσης η επεξεργασία και η συσκευασία ελαιόλαδου, αλλά και για τα σπορέλαια, τα μαγειρικά λίπη και τα spreads.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 το χαρτοφυλάκιο ελαιόλαδου και μαργαρινών της Ελαΐς – Unilever Hellas πέρασε στον έλεγχο της KKR, η οποία δραστηριοποιείται στην κατηγορία των spreads μέσω της Upfield, στο πλαίσιο του deal του πολυεθνικού ομίλου Unilever με το fund για την εξαγορά της παγκόσμιας επιχείρησης spreads.