Skip to main content

FF: Αλλαγές στο τιμόνι και νέες προκλήσεις φέρνει η πανδημία

Αλλαγές στο τιμόνι της Folli Follie δρομολογεί η αιφνιδιαστική παραίτησης του Γιώργου Ιωαννίδη από τη θέση του προέδρου ενώ η εταιρεία βρίσκεται αντιμέπωτη με προκλήσεις τόσο με την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές της όσο και με τις δυσκολίες στην άντληση ρευστότητας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, οι οποίες ανατρέπουν επίσης το χρονοδιάγραμμα για τη δημοσίευση του ισολογισμού χρήσης 2018. 

Ειδικότερα, σε συνέχεια της απόφασης του κ. Ιωαννίδη, για την οποία επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, παραμένει μέλος του Δ.Σ. ενώ τη θέση του αναλαμβλάνει ο Γεώργιος Σάμιος, που είναι πλέον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κ. Ιωαννίδης, που είχε τοποθετηθεί στη διοίκηση της εταιρείας με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν είναι ο μόνος που υπέβαλε παραίτηση το τελευταίο διάστημα. Θέσεις στη διοίκηση έχου εγκαταλήψει επίσης οι κ.κ. Μαδιανός,  Παρλαβάντζας, Φράγκος και Βαλαχής. Πληροφορίες δε, θέλουν το ζήτημα της νομικής κάλυψης που έχει ζητηθεί από το Δ.Σ. της Folli Follie, προκειμένου να χειριστεί δύσκολες αποφάσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης της εταιρείας, να αποτελεί αιτία παραίτησης από θέσεις ευθύνης για πολλά στελέχη.

Εντωμεταξύ, η εταιρεία, που δέχεται πιέσεις από τους ομολογιούχους πιστωτές της να τροποποιήσει τους όρους του term sheet ώστε να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη επιρροή στην νέα εταιρεία που προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης έναντι των σημερινών βασικών μετόχων, ήτοι την οικογένεια Κουτσολιούτσου, αντιμετωπίζει έντονες προκλήσεις σε μια περίοδο χαμηλής ζήτησης λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης, η Folli Follie, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, των καταναλωτών και των συνεργατών της έχοντας αναστείλει την λειτουργία του συνόλου των καταστημάτων λιανικής και των εμπορικών της κέντρων. Το σύνολο των εργαζομένων στα καταστήματα της εταιρείας, καθώς και οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία της, υπήχθησαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ενώ πληροφορίες θέλουν το ίδιο να ισχύει και για μέλη της διοίκησης, που οικειοθελώς μπήκαν επίσης στο συγκεκριμένο καθεστώς.

Παράλληλα, η εταιρεία εκπόνησε και εφάρμοσε σχέδιο για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στην εμπορική δραστηριότητά της, δίνοντας έμφαση στις πωλήσεις μέσω των διαδικτυακών καταστημάτων της, με ιδιαίτερα θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, δεδομένης της αύξησης των διαδικτυακών πωλήσεων κατά 110% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. 

Ειδικότερα, όσον αφορά το σήμα Links of London, σημειώνεται ότι η ελληνική ιστοσελίδα παραμένει εν λειτουργία, ενώ η αντίστοιχη ιστοσελίδα του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών θα ενεργοποιηθεί προσεχώς, δεδομένου ότι μόλις εξέπνευσε η αποκλειστική άδεια χρήσης την οποία διατήρησαν οι διαχειριστές της “Links (London) Limited” σύμφωνα με τους ορούς της σύμβασης εξαγοράς των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας της εν λόγω θυγατρικής.

Επίσης η θέση σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας της πλειονότητας των εργαζομένων της εταιρείας έχει επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα δημοσίευσης των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων για την χρήση 2018, το οποίο θα ανακοινωθεί προσεχώς προς το επενδυτικό κοινό. Ως προς τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2019, η εταιρεία θα κάνει χρήση της παράτασης χρόνου και θα ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα μετά την εκλογή του ορκωτού ελεγκτή – λογιστή από την γενική συνέλευση.

Όσον αφορά την περιουσιακή κατάσταση του ομίλου, δεν έχουν εκποιηθεί ακίνητα και εν γένει πάγια περιουσιακά στοιχεία, η δε διάθεση εμπορευμάτων γίνεται στο πλαίσιο των τρεχουσών συναλλαγών. Το ίδιο ισχύει και ως προς τις θυγατρικές εξαιρουμένων των εκποιήσεων δύο μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων (ήτοι ενός ελικοπτέρου και ενός ακινήτου – διαμερίσματος στο Χονγκ Κονγκ). Σημειώνεται, βεβαίως, ότι τα σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας είναι δεσμευμένα και δεν επιτρέπεται η διάθεσή τους ενώ επισημαίνεται και το γεγονός ότι η εταιρεία εξακολουθεί να είναι απόλυτα και έγκαιρα συνεπής με τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους της και προς το Δημόσιο.

Οι αξιώσεις

Η εταιρεία προωθεί τις διαδικασίες για την υποβολή της αίτησης κατ’ άρθρα 106β και 106δ ΠτΚ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί κατά το δυνατόν η προξενηθείσα ζημία ταπό τους υπαιτίους, οι οποίοι διερευνώνται από τις αρμόδιες Δικαστικές και Εποπτικές Αρχές και έναντι των οποίων επιφυλάσσει τις αστικές της αξιώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα κατέθεσε υπόμνημα και δήλωση παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας που περιλαμβάνεται στην δικογραφία που εκκρεμεί ενώπιον της Ανακρίτριας του 35ου Τακτικού Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, Κωνσταντίνας Αλεξοπούλου, κατά πρώην στελεχών του ομίλου για όλες τις αξιόποινες πράξεις, για τις οποίες έχει ασκηθεί δίωξη. 

naftemporiki.gr