Skip to main content

Απογειώθηκε με 44% το tax free shopping

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ 
[email protected]

Μετά τη μεγέθυνση κατά 18% το 2014, η ελληνική αγορά tax free shopping (αγορές με επιστροφή ΦΠΑ) συνεχίζει να αναπτύσσεται το 2015 με υπερδιπλάσιο ρυθμό, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 44% για το α’ τρίμηνο συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ, χάρη στις αυξημένες τουριστικές εισροές σε παραθεριστικούς προορισμούς και μεγάλα αστικά κέντρα ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, εκτιμάται ότι η χρονιά θα συνδεθεί με νέο ρεκόρ συναλλαγών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Κινέζοι έχουν ισχυροποιήσει θεαματικά τη θέση τους στην αγορά, με τις συναλλαγές τους να καταγράφουν αύξηση 107% «εκτοπίζοντας» τους Ρώσους στην τρίτη θέση της συνολικής κατάταξης.

Οι δαπάνες των Ρώσων φθίνουν σταθερά το τελευταίο 12μηνο. Εξάλλου, λόγω της κρίσης και των παρενεργειών της στη ρωσική οικονομία, μειώθηκε το 2014 ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ευρώπη κατά το ένα τρίτο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ πτώση 17% σημείωσε το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά tax free shopping κινούμενο στον αντίποδα αυτού των Κινέζων (+18%).

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»