Skip to main content

TITAN: Τι έδειξε το stress test για τους κινδύνους του Covid-19

Στη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των δραστηριοτήτων του, προχώρησε ο όμιλος Τιτάν, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των παρενεργειών της πανδημίας.

Καθώς η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, των πελατών και των προμηθευτών του συνιστούν απόλυτη προτεραιότητα, έχουν ληφθεί μια σειρά από προληπτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση κι, επιπλέον, έχουν εφαρμοστεί σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας που εξασφαλίζουν τη λειτουργία όλων των εργοστασίων παραγωγής τσιμέντου και των καθετοποιημένων δραστηριοτήτων του.

Αν και δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί αντίκτυπος στις δραστηριότητες, με τους όγκους πωλήσεων να κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του έτους, η εξάπλωση της κρίσης του κορωνοϊού αναπόφευκτα θα επηρεάσει βραχυπρόθεσμα τη δραστηριότητα. Oι κλάδοι των κατασκευών και των δομικών υλικών βραχυπρόθεσμα αναμένεται να πληγούν λιγότερο από την κρίση (ο οίκος Moody’s τους χαρακτηρίζει ως κλάδους «χαμηλού κινδύνου»), αλλά θα υπάρξουν βεβαίως και σε αυτούς τους κλάδους συνέπειες από την πτώση των πωλήσεων, ειδικότερα και πιο έντονα κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Προκειμένου να αξιολογήσει τις πιθανές συνέπειες στη ρευστότητα και στην κερδοφορία του, ο όμιλος προέβη σε μια αξιολόγηση των κινδύνων που ενδέχεται να προκύψουν σε ένα σενάριο ακραίων καταστάσεων, προσομοιώνοντας ένα τεστ αντοχής (stress test) που προβλέπει μειωμένες πωλήσεις για το υπόλοιπο έτος, μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα για την είσπραξη των εμπορικών απαιτήσεων, σταθερά κεφάλαια κίνησης, σημαντική μείωση των επενδυτικών δαπανών και ήπια πτώση τιμών. Το συγκεκριμένο σενάριο δεν προβλέπει εξοικονόμηση από περιστολές δαπανών, αν και σύμφωνα με τη διοίκηση έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται μια σειρά μέτρων που αποβλέπουν στη μείωση των δαπανών και τη βελτίωση των ταμειακών ροών. Σύμφωνα με το ίδιο πάντα σενάριο, η ρευστότητα του ομίλου καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Έχουν καταρτιστεί σχέδια έκτακτης ανάγκης και ευέλικτες λύσεις, κι έχει ενισχυθεί η ρευστότητα στα 400 εκατ. ευρώ, συνδυάζοντας ταμειακά διαθέσιμα και δεσμευμένες τραπεζικές γραμμές χρηματοδότησης.

Οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού δεν είχαν ουσιώδη αντίκτυπο στη χρηματοοικονομική θέση του ομίλου για τη χρήση που έληξε στις 31.12.2019. Η διοίκηση δε εκτιμά ότι, αν και η πανδημία ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες στις δραστηριότητες του Τιτάνα κατά το 2020, ο όμιλος θα είναι σε θέση να απορροφήσει αυτές τις συνέπειες, οι οποίες δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

naftemporiki.gr