Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
[email protected]
Σε αναζήτηση παραγωγικού μοντέλου που θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία, μακροχρόνια και πλήρη απασχόληση και δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στην εγχώρια κατανάλωση εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Οι νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν -κατά 48% λιγότερες σε σχέση με το 2008- εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην πλειονότητά τους στη μαζική εστίαση και διασκέδαση, και όχι σε κλάδους όπως είναι η μεταποίηση ή η τεχνολογία. Εξαίρεση, υπό την έννοια ότι έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό, αποτελεί ο τουριστικός κλάδος.
Τα παραπάνω καταδεικνύουν τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με τις εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων, όπου το μοντέλο της μικρής και ευέλικτης επιχειρηματικότητας που ακούει στο όνομα «ατομικές επιχειρήσεις» είναι αυτό που τείνει να επικρατεί ολοένα και περισσότερο. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ΕΕΑ, τον Φεβρουάριο του 2018 έγιναν 688 εγγραφές και 335 διαγραφές επιχειρήσεων. Έναν μήνα πριν, τον Ιανουάριο του 2018, οι εγγραφές ήταν 570 και οι διαγραφές 478, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 οι εγγραφές ανέρχονταν σε 580 και οι διαγραφές σε 510.
Η αύξηση των εγγραφών επιχειρήσεων, όπως διευκρινίζεται από το ΕΕΑ, συμπίπτει με το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, στην οποία επενδύουν πολλές από τις νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις-ειδικά στους τομείς της εστίασης και του λιανικού εμπορίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 67,73% των εγγραφών τον Φεβρουάριο του 2018 αφορούν ατομικές επιχειρήσεις, το 13,81% ΙΚΕ (Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) και ακολουθούν οι Ετερόρρυθμες και οι Ομόρρυθμες Εταιρείες, με ποσοστό 10,03% και 8,14%, αντίστοιχα.
Πάντως, με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (φωτογραφία) δήλωσε ότι προκύπτει μια μικρή νότα αισιοδοξίας σχετικά με την πορεία της οικονομίας μας. «Δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε», συνέχισε, «ότι οι περισσότερες εγγραφές αφορούν ατομικές επιχειρήσεις, δείγμα ότι πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν τη μικρή επιχειρηματικότητα ως αντίδοτο στην κρίση και ως λύση στο μεγάλο πρόβλημα της απασχόλησης».