Skip to main content

Fosun: Το χρονικό της πολλά υποσχόμενης επένδυσης στην FF

Από την έντυπη έκδοση 

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Οκτώ χρόνια μετά την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie η Fosun προέβη σε πλήρη πρόβλεψη απομείωσης του μεριδίου της, εγγράφοντας καθαρή ζημιά 79 εκατ. ευρώ – αφήνοντας έτσι οριστικά πίσω τα μεγαλόπνοα σχέδια αποδόσεων από την αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας με όχημα την επέκταση της ελληνικής αλυσίδας.

Αν και δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, η Fosun με την κίνησή της αυτή παίρνει σαφείς αποστάσεις από τα σχέδια της επόμενης μέρας στον ελληνικό όμιλο και γυρίζει… σελίδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Fosun στα 8 χρόνια αυτής της εταιρικής σχέσης έφτασε να ελέγχει από 9,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie Group (FFG) 16,37%, ενώ η τιμή της μετοχής πέρασε «διά πυρός και σιδήρου», για να αναρριχηθεί από τα σχεδόν 13 ευρώ στα 35 ευρώ τρία χρόνια μετά το deal κι από κει να κατρακυλήσει ως τα 4,80 ευρώ.

Αυτή ήταν και η τελευταία τιμή στο ταμπλό πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης στις 25 Μαΐου του 2018, τρεις εβδομάδες μετά τη δημοσίευση της έκθεση της QCM που κατηγορούσε την ελληνική εταιρεία για πλαστές οικονομικές καταστάσεις, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα με το πόρισμά της η Alvarez & Marsal.

Πάνω από 800 σημεία πώλησης

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αυξανόμενη κατανάλωση στην αγορά της Κίνας, ειδικά όπως διαμορφωνόταν πριν από μια οκταετία, αποτέλεσε το ελκυστικό περιβάλλον, εντός του οποίου ο όμιλος Fosun International, αλλά και ο ελληνικός όμιλος Folli Follie (FFG) σχεδίαζαν κοινή στρατηγική με αμοιβαία οφέλη. Με αυτό το σκεπτικό η Fosun, μετά την επένδυσή της στην Club Med, είχε βλέψεις για το ταξιδιωτικό εμπόριο μέσω της Folli Follie, αποκτώντας τον Μάιο του 2011 μετοχές και μία θέση στο διοικητικό της συμβούλιο. Τότε η Folli Follie διέθετε πάνω από 800 σημεία πώλησης παγκοσμίως και πάνω από 5.800 εργαζόμενους, όπως ανέφερε στις οικονομικές της καταστάσεις.

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος ιδιωτικών συμφερόντων της Κίνας, κατέστη μέτοχος του ομίλου FFG μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) 1.908.000 ευρώ με έκδοση 6.360.000 νέων μετοχών με τιμή διάθεσης 13,30 ευρώ (συνολικά αντληθέντα κεφάλαια 84.588.000 ευρώ), με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, υπέρ του ομίλου Fosun International.

Η κρίση χρέους στην Ελλάδα

Η κρίση χρέους στην Ελλάδα, που άρχισε να κλιμακώνεται μετά το 2011, μπορεί να μην επηρέαζε ουσιαστικά τα αποτελέσματα της FFG, είχε όμως επιπτώσεις στην τιμή της μετοχής της. Η πτώση αξιοποιήθηκε ως επενδυτική ευκαιρία από τη Fosun που ενίσχυσε το ποσοστό της, αυξάνοντας τη συνολική της επένδυση πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, η διοίκηση της Fοsun International είχε προβλέψει ότι η Κίνα σύντομα θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, ακριβώς πίσω από τη Γαλλία, και στις προθέσεις της ήταν να υποστηρίξει την επένδυση στη Folli Follie και πιθανόν άλλες τέτοιου τύπου επενδύσεις.

Από την άλλη μεριά η οικογένεια Κουτσολιούτσου, η οποία μόλις είχε ολοκληρώσει τη συγχώνευση των τριών εταιρειών Folli Follie, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών και Elmec Sport, είχε πετύχει μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική συμμαχία για να επεκτείνει την παρουσία της στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ ταυτόχρονα έφερνε έναν ισχυρό επενδυτή στην Ελλάδα. Τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις εξελίξεις οκτώ χρόνια μετά, με τη Fosun International να προβαίνει σε πλήρη πρόβλεψη απομείωσης για την επένδυση στη Folli Follie. Η εύλογη αξία που αναγνωρίστηκε ως παθητικό στον ισολογισμό του 2018 ήταν 141 εκατ. ευρώ και η συσσωρευμένη καθαρή ζημιά 79 εκατ. ευρώ. O κινεζικός όμιλος υπενθυμίζει ότι η αρχική επένδυση, από το 2011, ανήλθε σε 86 εκατ. ευρώ και έχει εισπράξει συνολικό μέρισμα 7 εκατ. ευρώ.