Skip to main content

Τασόπουλος: Το προ 15ετίας restart στην Παπουτσάνης και ο δρόμος για το «100άρι»

Επί προσωπικού: Για τον έμπειρο manager τα οικονομικά μεγέθη του α' εξαμήνου μιλούν από μόνα τους: Τζίρος +27%, EBITDA +13% και καθαρά κέρδη +38%

Συνολικά 15 χρόνια έχουν περάσει από το… restart της Παπουτσάνη, με τον βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο, Μενέλαο Τασόπουλου, όχι απλώς να έχει αλλάξει άρδην τη μοίρα της ιστορικής βιομηχανίας, αλλά και να βλέπει τους ρυθμούς ανάπτυξης να κινούνται με διψήφιους ρυθμούς.

Για τον έμπειρο manager, ο οποίος ταυτόχρονα ελέγχει και το 23,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου μιλούν από μόνα τους: Τζίρος +27%, EBITDA +13% και καθαρά κέρδη +38%.

Το σημαντικότερο είναι, βέβαια, ότι αυτές οι επιδόσεις φαίνεται ότι έχουν και συνέχεια, με τον Μενέλαο Τασόπουλου να προβλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο στο β’ εξάμηνο του 2025, όσο και στο 12μηνo του 2026.

Τσακαλώτος: Οι «one-off» ζημιές, η εξήγηση για τη μετοχή και το story που περιμένει… δικαίωση

Η απόφαση για διεύρυνση της παραγωγής στο εργοστάσιο της Ριτσώνας (υπερβάλλουσα παραγωγή κατά +50%), η περαιτέρω διείσδυση στην αγορά των επώνυμων προϊόντων, αλλά και το άνοιγμα σε νέους κλάδους, όπως η οικιακή φροντίδα, φαίνεται ότι διαδραματίζουν βασικό πυλώνα της τρέχουσας ευημερίας.

Τα παραπάνω έχουν αντίκτυπο και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, όπου η μετοχή φιγουράρει στις παρυφές των 3 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, την ίδια ώρα που η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Μέσα σ’ όλα αυτά, όμως, ο Μενέλαος Τασόπουλος έχει καταφέρει και κάτι ακόμη, το οποίο για πολλούς συνιστά την ειδοποιό διαφορά. Αυτό αφορά τη σχέση εμπιστοσύνης με το επενδυτικό κοινό.

Έτσι, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης και τα μερίσματα (αύριο «κόβει» το προμέρισμα του 0,04 ευρώ/μετοχή για τη χρήση του 2025) αποτελούν το βασικό γεύμα, το επιδόρπιο έρχεται  με το γεγονός η εισηγμένη συγκαταλέγεται παραδοσιακά στις πρώτες εταιρείες του Χ.Α., οι οποίες κάθε φορά ανακοινώνουν τα οικονομικά μεγέθη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μέτοχοι ήδη γνωρίζουν τον κύκλο εργασιών του 9μήνου, ενώ σε λίγες ημέρες (30/10) θα ενημερωθούν και για τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία.

Το μαρτύριο του μαρμάρου – Ο 4ετής εγκλωβισμός στις ζημιές και το ξέφωτο της Κρήτης

Με στόχο τα «100»

Όλα αυτά συνιστούν την πλέον ικανοποιητική απόδειξη για το ορθό της απόφασης του Μενέλαου Τασόπουλου να μην επιτρέψει στην ιστορική βιομηχανία να καταρρεύσει το 2010.

Τότε ο έμπειρος manager, μαζί με τον Γιώργο Γκάτζαρο, είχε αποσοβήσει τη χρεοκοπία, αναλαμβάνοντας το management και το πλειοψηφικό πακέτο της εισηγμένης, η οποία μέχρι εκείνη τη χρονιά βρισκόταν υπό τον έλεγχο της οικογένειας Δαυίδ – Λεβέντη.

Μην ξεχνάμε ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις εκείνης της εποχής ήταν η επαναφορά της ιστορικής επωνυμίας (είχε αλλάξει προσωρινά σε Plias από την προηγούμενη διοίκηση).

Και τώρα, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο κύκλος εργασιών όχι μόνο ετοιμάζεται να ξεπεράσει το ρεκόρ της πανδημίας (>70 εκατ. ευρώ), αλλά έχει την ικανότητα μέσα σε μερικά χρόνια να φθάσει το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)