Skip to main content

Metlen: Επισφράγισμα της νέας εποχής η ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης – Τι περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο επενδυτικής αναβάθμισης

Τα αποτελέσματα της Δημόσιας Πρότασης θα ανακοινωθούν στις 29/07 ενώ η ολοκλήρωση και η εκκαθάριση της διαδικασίας αναμένονται την 1η Αυγούστου

Η επίτευξη του στόχου αποδοχής πάνω από 90% κατά τη δημόσια πρόταση της Metlen PLC αποτελεί επισφράγισμα της νέας εποχής για τη Metlen.

Στις 4 Αυγούστου είναι η προγραμματισμένη εισαγωγή της Metlen PLC στο LSE ενώ παράλληλα θα γίνεται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα αποτελέσματα της Δημόσιας Πρότασης θα ανακοινωθούν στις 29/07 ενώ η ολοκλήρωση και η εκκαθάριση της διαδικασίας αναμένονται την 1η Αυγούστου. Την ίδια ημέρα θα εκδοθούν οι νέες μετοχές και θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των μετόχων στο CREST και στο Σύστημα Άυλων Τίτλων.

Κύκλοι της εταιρείας επισημαίνουν πως το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των μετόχων στο στρατηγικό πλάνο της και ενισχύει τη δυναμική της επόμενης ημέρας, καθώς η Metlen προχωρά στην εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Επίσης η επιτυχία της δημόσιας πρότασης επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των μικρών επενδυτών, οι οποίοι έδειξαν ότι ακολουθούν πιστά την Metlen και τον Ευάγγελο Μυτιληναίο στις αποφάσεις και την πορεία του στον επιχειρηματικό στίβο. Με εφόδιο την εμπιστοσύνη των μετόχων της η εταιρεία  ξεκινά την πορεία της στο LSE και αναμένει τεράστιες εισροές από νέα κεφάλαια καθώς και θα λάβει θέση στη βιτρίνα της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς της Ευρώπης. Διευρύνει την πρόσβασή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ενισχύεται η ρευστότητά της και το επενδυτικό προφίλ της και δημιουργούνται νέα πεδία ανάπτυξης με διεθνές αποτύπωμα.

Απολογισμός δημόσιας πρότασης

Ο υψηλός δείκτης δυσκολίας του εγχειρήματος επιβεβαιώνει και τον υψηλό ποσοτό επιτυχίας του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου, δεν έχει συμβεί ξανά στην Ευρώπη να υπάρχει εταιρεία με τόσο μεγάλο free float και να πετυχαίνει με την πρώτη το ποσοστό 90% ανταλλαγής των μετοχών. Οι μερίδες της Metlen ξεπερνούν τις 33.000, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό.  Συνεπώς, όπως τονίζεται, η άσκηση τού να βρεθούν αυτοί οι 33.000 μέτοχοι ήταν μια πολύ δύσκολη, που απαιτούσε εξαιρετική οργάνωση από την πλευρά της εταιρείας και στρατηγικό σχέδιο προσέγγισης για την ανταλλαγή, συντονισμό της με πολλούς συνεργάτες σε τράπεζες και χρηματιστηριακές.

Όσον αφορά τη διαδικασία το σημείο αφετηρίας ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, γεγονός που ανέβασε αφάνταστα το βαθμό δυσκολίας. Όλες οι αντίστοιχες προσπάθειες είχαν επίπεδο αφετηρίας πάνω από 60%. Επίσης, το μετοχολόγιο είναι διεθνές με τεράστια διασπορά και μεγάλη συμμετοχή από Passive funds. Με δεδομένο και το retail ελάχιστοι πίστευαν στην επίτευξη του 90% με την πρώτη και ανέμεναν να γίνει ενδεχομένως και δεύτερη απόπειρα. Όπως αποδείχθηκε, ακολούθησε μια υποδειγματική εκτέλεση, που ξεδιπλώθηκε σαρωτικά επικοινωνιακά, είτε σε b2b είτε σε b2c επίπεδο για να βρεθούν σχεδόν όλοι. Ειδικότερα τον τελευταίο ένα μήνα, η εταιρεία συντονιζόταν κάθε μέρα σε δύο τηλεδιασκέψεις με όλους όσοι έτρεχαν την άσκηση και παρακολουθούσαν στενά την πρόοδο της συγκέντρωσης των θετικών απαντήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος παρακολουθούσε πολύ στενά αυτή την άσκηση με τους άμεσους συνεργάτες του δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες για διορθωτικές κινήσεις, όταν και όπου χρειαζόταν. Μάλιστα, στο retail ο στόχος που επιτεύχθηκε είναι σαρωτικός και προσεγγίζει το 95%! Πρακτικά μιλώντας, εκτός της πρότασης έχουν μείνει μόνο όσοι ήταν αδύνατο να μετέχουν ή να βρεθούν, όπως κληρονομιές που δεν έχουν τακτοποιηθεί, αποβιώσαντες ή ανήλικοι. Ή ακόμα και κάποιοι που δεν ξέρουν ότι έχουν μετοχές ακόμα και σήμερα

Το επόμενο βήμα

Το επόμενο βήμα, όπως περιγράφεται στο prospectus, είναι η ενεργοποίηση του περίφημου Squeeze-Out, δηλαδή η διαδικασία υποχρεωτικής εξαγοράς, ώστε να καταστεί μοναδικός μέτοχος της Metlen ΑΕ, έτσι η Metlen PLC πλέον μπορεί να εξαναγκάσει τους υπόλοιπους μετόχους, είτε να ανταλλάξουν τις παλιές μετοχές τους (Metlen ΑΕ) με νέες, της Metlen PLC, σε αναλογία μία-προς-μία, είτε να πουλήσουν παλιές τις μετοχές τους, ώστε η PLC να αποκτήσει το 100% της εταιρείας (S.A.). Το αντίτιμο της πώλησης, εφόσον αυτό επιλέξει κάποιος μέτοχος αντί της ανταλλαγής, θα είναι, όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία, στο 39,62 ευρώ ανά μετοχή, η οποία αντανακλά τη μέση σταθμισμένη τιμή των τελευταίων 6 μηνών διαπραγμάτευσης της μετοχής της Metlen ΑΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη συνέχεια και όταν ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσει η διαδικασία αναστολής της διαπραγμάτευσης μετοχών METLEN ΑΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις. Στο μεταξύ, θα έχει εισαχθεί η μετοχής της PLC προς διαπραγμάτευση στην αγορά του LSE, με παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με την εισαγωγή, οι νέες μετοχές θα έχουν ίσα δικαιώματα (pari passu) με τις ήδη εκδοθείσες, σχηματίζοντας μία ενιαία κατηγορία με πλήρη δικαιώματα ψήφου και πρόσβαση σε μερίσματα και διανομές. Η κίνηση αυτή προσφέρει άμεσα οφέλη στους υφιστάμενους μετόχους, καθώς ενισχύει την εμπορευσιμότητα των μετοχών τους και ανοίγει τον δρόμο για ένταξη σε κορυφαίους παγκόσμιους δείκτες, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση και την αξία των τίτλων.

Παράλληλα, η εταιρεία αποκτά νέα εργαλεία για άντληση κεφαλαίων, διευρύνει τη διεθνή της προβολή και εδραιώνει τη φήμη της ως σοβαρού θεσμικού παίκτη στην ευρωπαϊκή βιομηχανία. Επιπλέον, η Ελλάδα διατηρεί εντός των συνόρων της έναν σημαντικό οικονομικό παράγοντα, ο οποίος συμβάλλει ουσιαστικά στο ΑΕΠ και τη βιομηχανική παραγωγή της, ενισχύοντας το κύρος και την εμπιστοσύνη της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Στόχοι

Χρηματιστηριακοί και επιχειρηματικοί κύκλοι τονίζουν πως η Metlen καθίσταται πλέον ο πρεσβευτής της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο Λονδίνο, χωρίς ωστόσο να αποκόπτεται από τις βαθιές της ρίζες στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η παραγωγή, οι επενδύσεις, τα εργοστάσια και οι θέσεις εργασίας διατηρούνται πλήρως εντός της ελληνικής επικράτειας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η νέα εταιρική δομή δεν επηρεάζει τη φορολογική κατοικία της εταιρείας, η οποία παραμένει στην Ελλάδα, ούτε θίγει τους εργαζομένους, τις αποδοχές ή τα δικαιώματά τους.

Η εταιρεία έχει βάλει ως στόχο να μπει στο δείκτη του δείκτη FTSE 100. Η τελευταία εισαγωγή εταιρείας σε αυτό το δείκτη ήταν περισσότερο από ένα χρόνο πριν, τον Ιούλιο του 2024, η Ocado Group. Τα τελευταία 3 χρόνια μόνο 2 εταιρείες έχουν καταφέρει να εισαχθούν απευθείας στον FTSE 100 ως primary listing venue, κάτι δηλαδή που θα κάνει και η Metlen. Αυτές είναι η Alliance Witan που προέκυψε από τη συγχώνευση της Alliance και της Witan τον Οκτώβριο του 2024 και η Haleon τον Ιούλιο του 2022 που προέκυψε από διαχωρισμό/απόσχιση από την GSK. Επίσης, είναι η πρώτη απευθείας εισαγωγή στον FTSE100 που δεν έρχεται από το FTSE250. Μάλιστα το LSE ήταν ήδη το primary venue τους, καθώς οι δυο που προαναφέραμε είτε προέκυψαν από συγχώνευση δυο μικρότερων είτε από spin off από μεγαλύτερη (GSK). Ξένοι αναλυτές, όπως η JP Morgan, εκτιμούν πως η μετάβαση της Metlen από τους δείκτες αναδυόμενων αγορών (MSCI EM, FTSE EM) σε αυτούς των ώριμων (MSCI Europe, FTSE Europe, Stoxx Europe 600) θα έχει θετική καθαρή επίδραση. Οι προβλεπόμενες παθητικές εισροές κεφαλαίων ξεπερνούν τα 400 εκατ. δολάρια, υπερκαλύπτοντας τυχόν εκροές. Αυτή η εντυπωσιακή διαφορά αναμένεται να ενισχύσει την αποτίμηση της μετοχής και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η μετοχή αναμένεται να ενταχθεί σε κορυφαίους δείκτες ώριμων αγορών, όπως οι FTSE UK Index Series, FTSE Europe, MSCI Europe και Stoxx Europe 600. Παρόλο που σήμερα η διαπραγμάτευση σε ευρώ δεν επιτρέπει συμμετοχή σε συγκεκριμένους δείκτες του Ηνωμένου Βασιλείου, από τον Σεπτέμβριο του 2025 τίθεται σε ισχύ νέα πολιτική που επιτρέπει την ένταξη και μετοχών σε ευρώ ή δολάρια. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια ρευστότητας, η Metlen PLC θα γίνει επιλέξιμη. Η είσοδος σε αυτούς τους δείκτες θα παράσχει πρόσβαση σε κεφάλαια δισεκατομμυρίων μέσω passive funds, θα βελτιώσει το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας και θα ενισχύσει τη στρατηγική της θέση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και μετάλλων. Η METLEN θα είναι η πρώτη εταιρεία που η μετοχή της θα διαπραγματεύεται σε ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Ευ. Μυτιληναίος: Ένα ζηλευτό story, που έχτισε… περιουσίες – Αποδόσεις +962% στην τελευταία 15ετία