Skip to main content

Θεσσαλονίκη – Βόλος: Δεν «τραβάνε» οι εκπτώσεις – Αυξάνονται τα λουκέτα καταστημάτων

Aris Oikonomou / SOOC

S.O.S. εκπέμπουν οι ΜΜΕ εμπορικές επιχειρήσεις

Χαμηλές ήταν οι «πτήσεις»-αγορές των καταναλωτών κατά τις δυο πρώτες εβδομάδες των θερινών εκπτώσεων σύμφωνα με τους Εμπορικούς Συλλόγους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Βόλου.

Όπως τονίζει, μάλιστα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Απόστολος Οντόπουλος, το πρώτο εξάμηνο του 2025 ήταν χειρότερο σε πωλήσεις ακόμη και από την περίοδο των capital controls, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, “δεν υπάρχει χειρότερη χρονιά” από τη φετινή και το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί ξανά τα λουκέτα καταστημάτων και στις δυο πόλεις.

Για τον κ. Φιλιππίδη η μειωμένη κίνηση στις δυο πρώτες εβδσομάδες των θερινών εκπτώσεων ήταν αναμενόμενη παρά τα υψηλά ποσοστών των εκπτώσεων, που φτάνουν ακόμη και το 50%-60%, “όσο ισχύει η αισχροκέρδεια σε αυτόν τον τόπο και ανεβαίνουν παράλογα οι τιμές” στα σούπερ μάρκετ, την ενέργεια κ.ο.κ. , οπότε – όπως σημειώνει –  όσοι πωλούν δεύτερης ανάγκης προϊόντα δεν μπορούν να κάνουν δουλειά, διότι η τσέπη του καταναλωτή είναι μία.

Αποτέλεσμα είναι επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΘ, η αύξηση των λουκέτων το τελευταίο διάστημα. “‘Εχουμε 17 άδεια καταστήματα στην Μητροπόλεως, 16 στην Τσιμισκή, δυο ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα “νεκρά” στη Βενιζέλου και Ίωνος Δραγούμη, 80 άδεια επίσης καταστήματα στην Εγνατία, ολόκληρους δρόμους “νεκρούς” όπως η Συγγρού ή η Πτολεμαίων πιο ψηλά στο κέντρο ή η Παρασκευοπούλου πιο ανατολικά, που παλιά έσφυζαν από εμπορικά καταστήματα και κίνηση”, σημιεώνει σχετικά.  Όπως επισημάνθηκε, επίσης, από εμπόρους του κέντρου της Θεσσαλονίκης στη «Ν», οι αφίξεις τουριστών δεν μεταφράζονται σε αξιοσημείωτες πωλήσεις για τα καταστήματα της περιοχής.

Η κατάσταση είναι «ζόρικη»

Μέχρι πρότινος ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμαριάς – η πιο δυναμική περιφερειακή αγορά των όμορων Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης – κατά κανόνα είχε πιο αισιόδοξες διαπιστώσεις και προβλέψεις σε σύγκριση με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Αυτή τη φορά όμως και ο εμπορικός κόσμος της Καλαμαριάς δηλώνει δια στόματος του προέδρου του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, Σταύρου Κριτσιάνη, ότι η κατάσταση είναι «ζόρικη», η αγοραστική κίνηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις ανάγκες των εμπόρων και το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί επίσης τα λουκέτα στην αγορά της Καλαμαριάς. Ευθύνες για την αύξηση των λουκέτων αποδίδει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς αφενός στον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλήσεων από το εξωτερικό, αφετέρου στην εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης του εμπορικού κόσμου, που έχει φτάσει πλέον στα όριά του και πολλοί έμποροι αναγκάζονται να κλείσουν τα καταστήματά τους.

Ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλήσεων

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλήσεων από το εξωτερικό, ιδιαίτερα τις κινέζικες, ο κ. Κριτσιάνης σημειώνει σχετικά ότι η επιβολή φόρου 2 ευρώ ανά παραγγελία που γνωστοποιήθηκε ότι θα επιβληθεί από την Ε.Ε. για τις αγορές από τις εν λόγω πλατφόρμες είναι αδιάφορη, καθώς όπως επισημαίνει «οι πλατφόρμες αυτές εξακολουθούν να πραγματοποιούν πωλήσεις χωρίς εισαγωγικούς δασμούς και χωρίς ΦΠΑ, ενώ εμείς έχουμε ΦΠΑ 24%. Αν αυτό δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, τότε τι είναι;».

Την ανάγκη για θωράκιση της αγοράς από αθέμιτο ανταγωνισμό διεθνών ηλεκτρονικών πλατφορμών που δρουν εκτός ελέγχου και νομοθεσίας τονίζει στη «Ν» και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Β’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, όπως και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Απόστολος Οντόπουλος. Εξίσου καίρια και απαραίτητη σύμφωνα με τον επικεφαλής των εμπόρων της Μαγνησίας είναι η κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης, ο οποίος όπως σημειώνει οδηγεί σε άδικες επιβαρύνσεις ανεξαρτήτως πραγματικών εισοδημάτων – ιδίως για τις επιχειρήσεις που καταγράφουν απώλειες μετά τις φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Οντόπουλο έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα τα λουκέτα και στην αγορά του Βόλου, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2025 ήταν χειρότερο σε αγοραστική κίνηση ακόμη και από την περίοδο των capital controls και ο ΕΣΒ εκφράζει έντονο προβληματισμό για το τι θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους που προμηνύεται πολύ δύσκολο και θα επιφέρει νέα λουκέτα δεδομένου του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης.

Αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου είναι επίσης η στήριξη της ρευστότητας μέσω απλοποιημένων χρηματοδοτικών εργαλείων και εγγυοδοσίας για τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν και αντιμετωπίζουν ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης, η ανάσχεση του ενεργειακού και ενοικιαστικού κόστους, με θεσμικά μέτρα και σταθερές προβλέψεις και η μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση και η αγοραστική δύναμη των πολιτών σε μια τοπική κοινωνία που βιώνει σοβαρή αποδυνάμωση.