Skip to main content

Καλλυντικά: Άνοδος σε πωλήσεις, εξαγωγές και αξία παραγωγής στον κλάδο – Τάση τα φυτικά προϊόντα

Άνοδος και στα προϊόντα ανδρικής περιποίησης     

Συνεχή άνοδο σε αξία κατέγραψαν οι συνολικές πωλήσεις καλλυντικών στην Ελλάδα τα τελευταία έτη, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων ετών και παρά την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών καλλυντικών και κατ’ επέκταση στην τελική τιμή των προϊόντων.

Ειδικότερα, το 2023 η συνολική αξία ενισχύθηκε κατά 12% περίπου, ενώ για το 2024 ο ρυθμός αύξησης της αγοράς υπολογίζεται στο +6% περίπου. Για τη διετία 2025-2026 προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της αξίας της εγχώριας αγοράς καλλυντικών, αλλά με μικρούς ρυθμούς γύρω στο 4% έως 5%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ICAP. Αξιόλογη αύξηση παρουσιάζουν και οι εξαγωγές καλλυντικών την τελευταία τετραετία, σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου της τάξης του 14%. Επισημαίνεται όμως, ότι μέρος αυτών αφορά εισαγόμενα είδη τα οποία επανεξάγονται.

Φυτικά καλλυντικά

Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος, τα οποία αποτελούν διαχρονικά την κυριότερη κατηγορία καλλυντικών, εκτιμάται ότι κάλυψαν περίπου το 52% της συνολικής αξίας πωλήσεων το τελευταίο έτος, ενώ ακολουθούν τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών με αντίστοιχο ποσοστό 26%. Σύμφωνα με την ICAP, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένο καταναλωτικό ενδιαφέρον για καλλυντικά φυσικής προέλευσης, καθώς επίσης και για προϊόντα με βάση το ελαιόλαδο. Αξιόλογη άνοδος των πωλήσεων παρατηρείται και στα προϊόντα ανδρικής περιποίησης (προσώπου, γενειάδας κ.λπ.), με τους άνδρες καταναλωτές να τα προμηθεύονται πλέον σε μεγαλύτερη συχνότητα και ποικιλία.

H Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών & Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF εστιάζοντας στους θετικούς ρυθμούς μεταβολής που κατέγραψε η αξία των πωλήσεων καλλυντικών στην ελληνική αγορά τα τελευταία έτη, επισημαίνει ότι  οφείλεται, εν μέρει, και στις ανατιμήσεις των προϊόντων.  Ωστόσο, τονίζει ότι οι ανατιμήσεις των προϊόντων στο συγκεκριμένο κλάδο  βρέθηκαν στο απόγειό τους τη διετία 2022-2023. Το 2024 οι πληθωριστικές πιέσεις στα εξεταζόμενα προϊόντα αποκλιμακώθηκαν, αλλά αρκετοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε πιο προσιτές και οικονομικότερες επιλογές προϊόντων. Η ζήτηση πάντως καλύπτεται κατά κύριο λόγο από εισαγόμενα προϊόντα, οι πωλήσεις των οποίων κινούνται επίσης σε ανοδική τροχιά.

Ανοδική και η παραγωγή

Αντίστοιχα ανοδικά κινήθηκε και η αξία της συνολικής εγχώριας παραγωγής του κλάδου. Σύμφωνα με την κ. Ελένη Δεμερτζή, Senior Manager της Διεύθυνσης Οικονομικών & Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, η αξία της συνολικής εγχώριας παραγωγής καλλυντικών, σε τιμές χονδρικής, παρουσίασε συνεχή αύξηση μετά το 2020, καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής περίπου 11% την περίοδο 2021-2024. Το μεγαλύτερο μερίδιο στην εγχώρια παραγωγή καλλυντικών, σε όρους αξίας, καταλαμβάνουν διαχρονικά τα προϊόντα περιποίησης δέρματος, προσώπου και σώματος και ακολουθούν τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τις εταιρείες του κλάδου αποτελούν τα κανάλια διανομής των προϊόντων τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κλαδικής Μελέτης της ICAP CRIF, το κανάλι της ευρείας διανομής εκτιμάται ότι κάλυψε περίπου το 32% της συνολικής αξίας των πωλήσεων καλλυντικών και ακολουθούν τα φαρμακεία και η επιλεκτική διανομή. Όπως αναφέρει η κα Δεμερτζή, παρότι το “φυσικό” κανάλι, τα καταστήματα, παραμένει ισχυρό, πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί στην αγορά καλλυντικών μέσω του διαδικτύου (e-commerce). Το συγκεκριμένο κανάλι έχει ενισχύσει την παρουσία του στην αγορά. Το μερίδιο του εξεταζόμενου καναλιού κυμαίνεται περίπου στο 15% και αφορά τις ηλεκτρονικές πωλήσεις από όλα τα κανάλια διανομής.