Σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στον κλάδο της τεχνολογίας εξελίσσεται η Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της πρόσφατης μελέτης της ΕΥ.
Oι αναλυτές κατέγραψαν βελτίωση της ποιοτικής σύνθεσης των επενδύσεων και επεσήμαναν το γεγονός ότι η έμφαση μετατοπίζεται σε δραστηριότητες έντασης γνώσης και τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας που μπορούν να συμβάλουν στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερα μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως μεταφορά τεχνολογίας και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.
Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι ο κλάδος της ψηφιακής οικονομίας (πληροφορική, τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ), βρέθηκε για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση στην κατάταξη για το ποιοι κλάδοι θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια συγκεντρώνοντας το 17% των πρώτων αναφορών και 22% συνολικά.
Ειδικότερα, οι επενδύσεις στον κλάδο του λογισμικού και των υπηρεσιών πληροφορικής αντιπροσωπεύουν το 26% του συνόλου, έναντι 15% πανευρωπαϊκά, ενώ 14% των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων κατευθύνθηκαν σε δραστηριότητες σχετικές με Internet Data Centers. Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΥ τα κέντρα δεδομένων δημιουργούν άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενισχύουν την ανάπτυξη συναφών τομέων, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια, τα ακίνητα και η ασφάλεια, υποστηρίζουν άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες και μπορούν να προσελκύσουν άλλες ξένες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας.
Θετική εξέλιξη αποτελεί και η αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη, στο 6% από 2% πέρσι, αλλά χαμηλότερα από το σύνολο της Ευρώπης που διαμορφώθηκε στο 9%. Όπως έδειξαν τα στοιχεία απουσιάζουν φέτος από το μίγμα των ΑΞΕ, τα κεντρικά γραφεία επιχειρήσεων και η εκπαίδευση και κατάρτιση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα κατέγραψε θετική πορεία στις άμεσες ξένες επενδύσεις εντάσεως γνώσης, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ο κλάδος του λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των ΑΞΕ, παρουσίασε σημαντική μείωση 17%, καθώς τα αυξανόμενα κόστη, η υποτονική ζήτηση και η παγκόσμια αβεβαιότητα επηρέασαν, κυρίως, τις επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες.
Αναφορικά με τις επιδόσεις του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών εταιρειών η ΕΥ σημειώνει πως το startup οικοσύστημα παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, αποδεικνύοντας ανθεκτικότητα, εξωστρέφεια και επενδυτική ελκυστικότητα σε κρίσιμους τομείς υψηλής τεχνολογίας.
Συγκεκριμένα η αξία του οικοσυστήματος και των ενεργών startups ανέρχεται στα 12 δισ. δολ. ως αποτίμηση του 2024 από 8 δισ. δολ. το 2022. Το σύστημα αριθμεί περισσότερες από 3.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, με επενδυτικές επιδόσεις πάνω από 555 εκατ. δολ. σε 90 και περισσότερες εταιρείες το 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά 15% αύξηση σε σχέση με το 2023.
Την ώρα που η Ευρώπη κατέγραψε 5% μείωση των επενδυτικών ροών σε νεοφυείς επιχειρήσεις, η Ελλάδα ξεχώρισε για τη θετική της πορεία. Όσον αφορά τις πηγές κεφαλαίων το 75% προέρχονται από διεθνή κεφάλαια, με τις ΗΠΑ να συμβάλουν κατά 36% στις συνολικές επενδύσεις και 1 στις 3 επενδύσεις να είναι με συμμετοχή angel investors, αναδεικνύοντας υψηλή εμπιστοσύνη στις προοπτικές και τη βιωσιμότητα των νεοφυών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις επενδυτικές ροές τομείς αιχμής το 2024 αποτέλεσαν η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η τεχνολογία για τον τομέα υγείας HealthTech, η Βιοτεχνολογία και η τεχνολογία για τον αγροτικό τομέα και τον τομέα τροφίμων (AgriTech και FoodTech).
Πρόβλεψη
Σύμφωνα με τους αναλυτές η Ελλάδα αναδεικνύεται σε περιφερειακό κόμβο ψηφιακής καινοτομίας, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης. Οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων αναμένεται να φτάσουν τα 2,07 δισ.δολ. έως το 2030, με την Αθήνα να φιλοξενεί περισσότερα από 250 MW νέας δυναμικότητας, γεγονός που δύναται να καταστήσει τη χώρα τον δεύτερο μεγαλύτερο κόμβο στη Μεσόγειο.
Παράλληλα, η μετάβαση σε δίκτυα FTTH και 5G ενισχύει το ψηφιακό υπόβαθρο για περαιτέρω ανάπτυξη, με τη χώρα να κατατάσσεται στην 41η θέση μεταξύ 170 χωρών στον Δείκτη Ετοιμότητας για τις Στρατηγικές Τεχνολογίες, ως «Προηγμένη Χώρα». Η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει την αυτοματοποίηση υπηρεσιών και βιομηχανικών διαδικασιών. Ελληνικές επιχειρήσεις υιοθετούν λύσεις AI για την πρόβλεψη συντήρησης, την ανάλυση δεδομένων και τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων επεκτείνεται, με επίκεντρο τεχνολογίες αιχμής, αντανακλώντας τις ευρωπαϊκές επενδυτικές τάσεις που θέτουν το AI ως στρατηγική προτεραιότητα. Η πρωτοβουλία Pharos, ένα από τα πρώτα επτά AΙ Factories της Ευρώπης, φιλοξενείται στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας την έρευνα και την καινοτομία σε τομείς όπως η υγεία, ο πολιτισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη.
Επιπλέον το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων επιστρέφει στο top 20 της ΕΕ-27, καταλαμβάνοντας την 47η θέση παγκοσμίως, με την Αθήνα να παραμένει ο κεντρικός κόμβος επιχειρηματικότητας και τεχνολογικής καινοτομίας και τη Θεσσαλονίκη να αναδεικνύεται ταχύτατα ως ανερχόμενο hub με σημαντική πρόοδο σημειώνοντας αύξηση 31 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη και δυναμική ανάπτυξη στον τομέα της καινοτομίας. Σημαντικά πεδία δραστηριότητας περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη, τις τεχνολογίες υγείας και τη βιοτεχνολογία, ενώ καταγράφεται αυξανόμενη ωριμότητα όσον αφορά τη στρατηγική στόχευση, τη βιωσιμότητα επιχειρηματικών μοντέλων και τη διατήρηση ταλέντου εντός της χώρας.
Για να αυξηθεί η ροή των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων προς τη χώρα μας είναι αναγκαίο να δοθεί έμφαση σε τρεις βασικές προτεραιότητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Αυτές αφορούν την υποστήριξη στρατηγικών κλάδων της οικονομίας, όπως το Cleantech, την τεχνητή νοημοσύνη, την άμυνα, την τεχνολογία, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και τη μείωση και απλοποίηση της φορολογίας.