Skip to main content

Ο Σουηδός ομογενής που βάζει «καλάθια» στα Ακίνητα (και όχι μόνο)

Επί προσωπικού: O Ηλίας Γεωργιάδης συστήθηκε στην ελληνική αγορά το 2019

To μπαράζ επενδύσεων συνεχίζει ο Ηλίας Γεωργιάδης, ο οποίος με «όχημα» την Premia εμφανίζεται αποφασισμένος να αναλάβει ολοένα και πιο «πρωταγωνιστικό» ρόλο στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των ακινήτων.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 40 εκατ. ευρώ, η οποία θα «τρέξει» από σήμερα έως και την Τετάρτη (23/7), αποτελεί το επόμενο βήμα στον σχεδιασμό του ομογενή από τη Σουηδία, ο οποίος συστήθηκε στην ελληνική αγορά πριν μόλις μερικά χρόνια.

Ηλίας Γεωργιάδης

Ο Ηλίας Γεωργιάδης, ο οποίος διατηρεί μετοχικές συμμετοχές σε τουλάχιστον δύο εισηγμένες του Χρηματιστηρίου της Στοκχόλμης (Stenhus Fastigheter και FasadGruppen Group), εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2019, όταν αποφάσισε να εξαγοράσει την πρώην Pasal – νυν Premia από την οικογένεια Θεοδωρίδη.

Ακολούθησε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή στο project Skyline της Alpha Bank, η επένδυση στο NAVARINO του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου, το deal συνεργασίας με τη νορβηγική ξενοδοχειακή εταιρεία NLTG και η επένδυση στα Village του Ρέντη, τα οποία σήμερα έχουν οδηγήσει την Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) κοντά στα 200 εκατ. ευρώ (2,08 ευρώ/μετοχή).

Εκτός της Premia, όμως, ο ομογενής επιχειρηματίας δραστηριοποιείται και στον χώρο των ελληνικών κρασιών, μέσω της Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει, μεταξύ άλλων, την Μπουτάρης Οινοποιητική, τη Semeli, το μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ κ.α.

Μάλιστα, μέσω του συγκεκριμένου σχήματος, το οποίο δεν αποκλείεται σε μεταγενέστερο χρόνο να περάσει την πύλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Ηλίας Γεωργιάδης έχει ήδη ανοίξει δίαυλο συνεργασίας τόσο με την οικογένεια Αντετοκούνμπο, όσο και με τον Γιώργο Δασκαλάκη, οι οποίοι πλέον θα καταστούν μέτοχοι και στην Premia, συμμετέχοντας στην εν εξελίξει ΑΜΚ της εισηγμένης.

Τα δύο tips

Μιας και επιστρέψαμε στην περίπτωση της Premia, ας έχουμε υπόψη ότι ναι μεν ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της ΑΜΚ δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, με τα νέα κεφάλαια να χρηματοδοτούν την περαιτέρω επέκταση σε τουριστικά ακίνητα και φοιτητικές εστίες, αλλά ας έχουμε υπόψη δύο επιπλέον στοιχεία.

  • Πρώτον, η τιμή διάθεσης του 1,3 ευρώ/μετοχή έχει σημαντικό discount (-37%) σε σχέση με την Καθαρή Αξία Ενεργητικού, κάτι που περιορίζει την προοπτική άμεσης γεφύρωσης αυτού του κενού.
  • Δεύτερον, δεν αναμένεται να διευθετήσει πλήρως το ζήτημα του free float (ελεύθερη διασπορά), το ποσοστό του οποίου εκτιμάται ότι θα παραμένει κάτω του απαιτούμενου 25%. Κι αυτό, εύλογα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών διορθωτικών κινήσεων εκ μέρους του Ηλία Γεωργιάδη.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Ποιες μετοχές μάς οδηγούν… καρφί στις 2.000 μονάδες

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)