Σε τροχιά ολοκλήρωσης μέσα στο έτος βρίσκονται τρία μεγάλα έργα που θα επιτρέψουν την καλύτερη λειτουργία του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας τόσο εγχώρια όσο και περιφερειακά, με την Ελλάδα να αποτελεί διαμετακομιστικό κόμβο προς Βορρά.
Ο λόγος γίνεται για τον νέο Σταθμό Συμπίεσης στην Κομοτηνή, για την επέκταση του δικτύου με αγωγό υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, καθώς και για τον Σταθμό Συμπίεσης στην Αμπελιά.
Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του Διαχειριστή με γνώση του θέματος, τα τρία έργα θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία του εθνικού συστήματος, επιτυγχάνοντας αφενός τη διείσδυση του καυσίμου σε νέες περιοχές (βλέπε Δυτική Μακεδονία) και αφετέρου τη μεγαλύτερη δυνατότητα για εξαγωγές προς τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.
Οι σταθμοί συμπίεσης
Επί του πρακτέου, ο σταθμός συμπίεσης στην Κομοτηνή επιτρέπει στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, γνωστό ως IGB, να αυξήσει τη δυναμικότητά του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή στο μέγιστο της δυναμικότητάς του.
Έπειτα ο σταθμός συμπίεσης στην Αμπελιά, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία επίσης μέσα στο 2025, θα δώσει τη δυνατότητα στο Σιδηρόκαστρο (βασικό σημείο εισόδου/εξόδου για το ΕΣΦΑ) να εξάγει στη Βουλγαρία έως 3 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο αν συνδυαστεί με τις ποσότητες που εισάγονται στην περιοχή.
Δυτική Μακεδονία
Ο αγωγός προς τη Δυτική Μακεδονία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κατασκευαστικά με τις τρέχουσες εργασίες στο πεδίο να αφορούν την αποκατάσταση των εδαφών, καθώς και υδραυλικές δοκιμές για την ορθή λειτουργία του αγωγού, λίγο πριν τεθεί σε κανονική λειτουργία εντός του έτους.
Ο Μιχάλης Θωμαδάκης, ανώτατος διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, επιβεβαιώνει σε πρόσφατες δηλώσεις του τα σχέδια του Διαχειριστή για επέκταση του αγωγού Δυτικής Μακεδονίας προς την Αδριατική και κατάληξη στην Ιταλία με σκοπό τη μεταφορά «πράσινου» υδρογόνου. Όπως τόνισε, «η μεγάλη αγορά υδρογόνου για την Ελλάδα είναι η Κεντρική Ευρώπη» και στο πλαίσιο αυτό ο ΔΕΣΦΑ συνεργάζεται με την ιταλική και γερμανική κυβέρνηση, καθώς και τον Ιταλό Διαχειριστή, για τη μεταφορά υδρογόνου από την Ιταλία προς τον Βορρά, ώστε να δημιουργηθεί αυτή η καινούργια αγορά για τη χώρα».
Τα παραπάνω έργα ακολουθούν χρονικά δύο ακόμη στρατηγικά έργα με το πρώτο να αφορά τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και τον αγωγό Καρπερή-Κομοτηνή.
Όσον αφορά τον μεν αγωγό με τη Βόρεια Μακεδονία, μόλις τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησε η κατασκευή του στη γείτονα χώρα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός 34 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του ελληνικού μέρους έχει ξεκινήσει ήδη, με το εκτός συνόρων κομμάτι, συνολικού μήκους 66,7 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά την άρση ορισμένων εκκρεμοτήτων που επέφεραν καθυστερήσεις.
Καρπερή – Κομοτηνή
Το άλλο έργο αφορά τον διπλασιασμό του κλάδου υψηλής πίεσης Καρπερή-Κομοτηνή ως μέρος ενός συνολικότερου «πλέγματος» έργων που περιλαμβάνονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ και φιλοδοξούν να συμβάλουν στην αύξηση της δυναμικότητας και της ασφάλειας εφοδιασμού του ΕΣΦΑ.
Αναλυτικότερα, το εν λόγω έργο αφορά την κατασκευή ενός αγωγού 215 χιλιομέτρων, 100% συμβατού με το H2 και παράλληλο με το υφιστάμενο δίκτυο από την Καρπερή έως την Κομοτηνή. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή, το έργο αποτελεί έργο προτεραιότητας, καθώς θα αυξήσει τη δυνατότητα του ΕΣΦΑ να μεταφέρει πρόσθετες ροές φυσικού αερίου μεταξύ του βόρειου και νότιου τμήματος του συστήματος μεταφοράς.