Σε σημαντική μείωση του δανεισμού του και σε στρατηγική για μείγμα δραστηριοτήτων με σκοπό το 40% του EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων κα αποσβέσεων) να προέρχεται εκτός κατασκευής, στοχεύει την επόμενη πενταετία ο Όμιλος Άβαξ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, όπως παρουσιάστηκαν χθες στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, τα EBITDA το 2029 θα διαμορφωθούν σε 150 εκατ. από 105 εκατ. το 2024 και ο καθαρός δανεισμός χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της σύνδεσης σημαντικού μέρους του αποκλειστικά με τα έσοδα από τις παραχωρήσεις (τα οποία τα επόμενα 5 έτη εκτιμώνται σε 150 εκατ.) και της παραγωγής ισχυρών ταμειακών ροών από τον κλάδο της κατασκευής.
Αναλύοντας τη στρατηγική του Ομίλου ο πρόεδρος, Χρήστος Ιωάννου, επεσήμανε ότι η ισχυρή δυναμική που παρουσίασε ο Άβαξ το 2024, με ιστορικό ρεκόρ EBITDA στα 105 εκατ. και η οποία συνεχίστηκε και το α’ τρίμηνο του 2025 με αύξηση του κύκλου εργασιών 23% (το 2025 αναμένει συνολικά έσοδα 800 εκατ.) προμηνύουν περαιτέρω ενίσχυση των θετικών αποτελεσμάτων.
Όπως τόνισε τα ικανοποιητικά αποτελέσματα πέρυσι σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη μείωση του καθαρού δανεισμού που σε όρους Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA μειώθηκε για πρώτη φορά σε λιγότερο από 2,5 φορές έναντι 7,4 φορές το 2020, επιτρέπουν την διανομή μερίσματος αυξημένου 130%, στα 0,07 ευρώ έναντι 0,03 ευρώ πέρυσι.
Οι τομείς δραστηριότητας
Προκειμένου να ενισχύσει τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από παραχωρήσεις (η εύλογη αξία των οποίων εκτιμήθηκε στα 371 εκατ. ευρώ) ο Άβαξ συμμετέχει ενεργά σε όλους σχεδόν τους διαγωνισμούς για τα έργα ΣΔΙΤ (μεταξύ άλλων στο έργο της μεταφοράς των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στις πρώην εγκαταστάσεις της Πυρκάλ).
Βάσει επίσης των εκτιμήσεων της διοίκησης θα χρειαστεί κεφάλαιο ύψους 90 εκατ. τα επόμενα έτη ως ιδία συμμετοχή στις νέες παραχωρήσεις, απαιτήσεις που σκοπεύει να καλύψει με ταμειακές ροές από την κατασκευή η οποία έχει περιθώριο EBITDA τουλάχιστον 10%.
Από το Ομολογιακό Δάνειο της Αβαξ Παραχωρήσεις (συμφωνήθηκε το 2024) είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των αναγκών ύψους περίπου 70 εκατ. στις υφιστάμενες παραχωρήσεις, όπως η πρόσφατη αύξηση της συμμετοχής του Ομίλου στην Ολυμπία Οδό, το Flyover (περιφερειακή Θεσσαλονίκης) και το έργο του Ταυρωπού.
Ο εν λόγω Όμιλος αναμένει στο μεταξύ σημαντικά έσοδα τα επόμενα 3 έτη, περί τα 150 εκατ. υπό μορφή μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου (60 εκατ. από την Αττική Οδό και τα υπόλοιπα 90 από τις άλλες παραχωρήσεις όπως το Flyover)
Αν και η κατασκευή αποτελεί τον πυρήνα του Ομίλου, εκτός από την προσπάθεια για την εξασφάλιση νέων έργων ΣΔΙΤ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, μέσω της θυγατρικής Avax Development, η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη και πώληση οικιστικών συγκροτημάτων συνολικής επιφάνειας 15.000 τμ και εμπορικής αξίας περί τα 70 εκατ. ευρώ σε νησιωτικούς κυρίως προορισμούς.
Ειδικότερα, η εταιρία διαθέτει χαρτοφυλάκιο 10 ακινήτων με 175 διαμερίσματα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, εκ των οποίων 3 είναι ήδη υπό κατασκευή (1 στην περιοχή Ελληνικό και 2 στα Χανιά), ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα αντίστοιχα συγκροτήματα σε Αστυπάλαια, Κουφονήσι και Κίσσαμο Χανίων.
Επίσης, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μέσω της θυγατρικής iXiON ENERGY σε δραστηριότητες που διαθέτει παραδοσιακά παρουσία, όπως η ενέργεια, μέσα από την πρόσφατη υποβολή πρότασης για σύνδεση σταθμού αποθήκευσης ενέργειας δυναμικότητας 100 MWh που προτίθεται να κατασκευάσει στην περιοχή της Βοιωτίας.
Διάψευση για τα περί συγχώνευσης
Ο κ. Ιωάννου απαντώντας σε ερώτημα με αφορμή τις φήμες για συζητήσεις με άλλο Όμιλο για πιθανή συγχώνευση, σημείωσε πως τα όσα λέγονται δεν ισχύουν. Πρόσθεσε πως πιστεύει ότι δεν είναι αναγκαία η περεταίρω ενοποίηση του κλάδου, καθώς έχουν γίνει πολλές συγχωνεύσεις και οι 4 μεγάλες τεχνικές εταιρίες είναι εντάξει για την ελληνική αγορά.
Τα έργα του Ομίλου
Ο διευθύνων σύμβουλος του Άβαξ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιεί ο Όμιλος. Για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας σημείωσε ότι η κατασκευή της σήραγγας κινείται εντός χρονοδιαγράμματος. Ο ένας μετροπόντικας έχει διανύσει το 60% της διαδρομής του και βρίσκεται στα 3,3 χλμ, πλησιάζοντας τον σταθμό Πανεπιστημιούπολη και ο δεύτερος έχει φτάσει το 1,6 χλμ. και κινείται προς τον σταθμό Ελικώνος.
Ο κ. Μιτζάλης χαρακτήρισε «αφελή» την ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η σε κατασκευή γραμμή του Μετρό, σημειώνοντας ότι ακόμα ο Άβαξ δεν έχει παραλάβει τρεις σταθμούς, έπειτα από τα διάφορα απρόοπτα που έχουν σημειωθεί (στην Πανεπιστημιούπολη, την οδό Ριζάρη και το Γουδί). «Βεβαίως και θα πρέπει να υπάρχει χρονοδιάγραμμα» συμπλήρωσε, «προσπαθούμε να το συμφωνήσουμε με την Ελληνικό Μετρό και από τη δική μας την πλευρά θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να φέρουμε το έργο πιο κοντά χρονικά. Όλοι θέλουν το αποτέλεσμα, αλλά τα έργα Μετρό δεν είναι απλά…»
Για το flyover της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι υλοποιείται κανονικά και ότι θα είναι έτοιμο εντός του 2027, ενώ στις αρχές του ίδιου έτους θα είναι έτοιμα και τα τρία νοσοκομεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη).
Αναφερόμενος στην επικείμενη (τέλος του μήνα) παράδοση στην κυκλοφορία του β’ και του γ’ τμήματος της Πατρών – Πύργου, ο κ. Μιτζάλης προανήγγειλε ότι η Άβαξ που κατασκευάζει τα πρώτα 21 χλμ, αντί για 3 χλμ., θα παραδώσει 12 χλμ. δρόμου του α’ τμήματος, δηλαδή 9 χλμ. δρόμου τέσσερις μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η σύμβαση.
Για τις Υποδομές στο έργου του Ελληνικού ανέφερε πως υπάρχουν καθυστερήσεις που οφείλονται στη Lamda Development και η προοπτική είναι να ολοκληρωθούν εντός του δευτέρου εξαμήνου 2027. Το οδικό Μπράλος – Άμφισσα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και θα τελειώσει επίσης το 2027, ενώ οι εργασίες για το Γιάννενα – Κακαβιά θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο αφού τελειώσουν οι μελέτες.
Το ανεκτέλεστο του Άβαξ είναι στα 3 δισ. ευρώ ενισχυμένο με νέες συμβάσεις όπως αυτές για τα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών από την θεομηνία Daniel και τα ιδιωτικά έργα του Παπαστράτου και του Σκλαβενίτη. Στον σχεδιασμό του εν λόγω Ομίλου περιλαμβάνεται και η συμμετοχή στο διαγωνισμό (αναμένεται το 2026) για τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου της Αθήνας, προϋπολογισμού 1 δις. σε κοινοπραξία με τη Μέτκα.