Η Τράπεζα της Ελλάδος επικαιροποιεί και εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την εσωτερική διακυβέρνηση των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων υιοθετώντας τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.
Με την υπ’ αριθ. 243/2/07.07.2025 Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ), που εξέδωσε η ΤτΕ, επικαιροποιείται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την εσωτερική διακυβέρνηση των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, ενώ στόχος της εν λόγω πράξης είναι να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο εσωτερικής διακυβέρνησης και η θέσπιση αποτελεσματικότερων ρυθμίσεων διακυβέρνησης με βάση την αρχή της αναλογικότητας.
Τι προβλέπει η πράξη
Με την εν λόγω πράξη καταργείται η ΠΔ/ΤΕ 2577/9.3.2006 «Πλαίσιο αρχών λειτουργίας και κριτηρίων αξιολόγησης της οργάνωσης και των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και σχετικές αρμοδιότητες των διοικητικών τους οργάνων» (Α΄ 59), ωστόσο διατηρούνται ορισμένες διατάξεις που συνεχίζουν να ενισχύουν το εποπτικό έργο της ΤτΕ.
Πρώτον, διευκρινίζονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητες και η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και των επιτροπών του, ορίζεται η έννοια της ανεξαρτησίας των λειτουργιών εσωτερικού ελέγχου και προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες, τόσο των εν λόγω λειτουργιών, όσο και των επικεφαλής αυτών.
Δεύτερον, προβλέπεται η ανάπτυξη ενός άρτιου πλαισίου εσωτερικού ελέγχου που περιλαμβάνει και ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων στο οποίο ενσωματώνεται, μεταξύ άλλων κινδύνων, η διαχείριση των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CFT) και των κινδύνων από τη μη ορθή εφαρμογή της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).
Τρίτον, ενισχύεται επίσης η ανάπτυξη ισχυρής κουλτούρας διαχείρισης κινδύνου, προάγεται η τήρηση υψηλών δεοντολογικών και επαγγελματικών προτύπων μέσω της θέσπισης κώδικα δεοντολογίας και προβλέπεται η υποχρέωση θέσπισης πολιτικής σύγκρουσης συμφερόντων και διαδικασιών αναφοράς παραβάσεων (whistleblowing).
Η ισχύς της νέας πράξης
Λόγω της βαρύτητας των νέων απαιτήσεων που προβλέπει η εν λόγω πράξη, τα ιδρύματα έχουν δυνατότητα να συμμορφωθούν έως την 1η Οκτωβρίου 2025, ενώ οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι σχετικές προθεσμίες επανακαθορίζονται, λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση τους για σκοπούς εποπτείας.