Skip to main content

Προκήρυξη έργου για διαχείριση απορριμμάτων σε Κω και Κάλυμνο

Ως ενιαίο σύνολο, οι δύο μονάδες εκτιμάται ότι θα διαχειρίζονται συνολικά 46.238 τόνους αποβλήτων ετησίως

Στην προκήρυξη του έργου «Μονάδες Ολοκληρωμένης Ανακύκλωσης και Ανάκτησης Αποβλήτων Δήμων Κω και Καλυμνίων, μέσω ΣΔΙΤ», συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ προχώρησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Φιλοδοξία της αναθέτουσας αρχής είναι η υλοποίηση ενός έργου που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στις δύο Περιφερειακές Ενότητες Κω και Καλύμνου, με τη μείωση της προς ταφή ποσότητας απορριμμάτων, την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της επεξεργασίας των βιοαποβλήτων και τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων (υλικών ή και ενέργειας) η αξιοποίηση των οποίων δύναται να επιφέρει οικονομικά οφέλη.

Να σημειωθεί ότι η Κάλυμνος είναι μία από τις τρεις περιοχές σήμερα στη χώρα στην οποία λειτουργεί Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο ξεχωριστών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων: μίας Μονάδας Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Απορριμμάτων (ΜΑΑΑ) για την εξυπηρέτηση του Δήμου Κω και μίας Μονάδας Προεπεξεργασίας Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Απορριμμάτων (ΜΠΑΑ) για τον Δήμο Καλυμνίων. Η μονάδα της Κω θα περιλαμβάνει και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), στον οποίο θα οδηγούνται τα υπολείμματα επεξεργασίας της ΜΑΑΑ, καθώς και τα υπολείμματα της ΜΠΑΑ Καλύμνου τα οποία θα μεταφέρονται προς ταφή.

Ως ενιαίο σύνολο οι δύο μονάδες εκτιμάται ότι θα διαχειρίζονται συνολικά 46.238 τόνους αποβλήτων ετησίως, εκ των οποίων 24.738 τόνοι είναι σύμμεικτα αστικά απόβλητα, 10.000 τόνοι είναι χωριστά συλλεγμένα βιοαπόβλητα και 11.500 τόνοι χωριστά συλλεγμένα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας.

Το κόστος κατασκευής εκτιμάται σε 30,4 εκατ. ευρώ κατά μέγιστο και το σύνολο των πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, υπολογίζεται σε 79,66 εκατ. ευρώ.
Το έργο θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και θα χρηματοδοτηθεί κατά 80% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με πόρους εθνικής ή και ευρωπαϊκής προέλευσης.

Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη (δημοσιοποίηση στην ΕΕ) η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το εν λόγω ΣΔΙΤ διάρκειας 27 ετών (εκ των οποίων 2 έτη αντιστοιχούν στην κατασκευαστική φάση και 25 έτη στην περίοδο λειτουργίας) ορίστηκε για τις 23 Σεπτεμβρίου.