Skip to main content

BESPOKE: Επενδύσεις 167,1 εκατ. ευρώ σε ΙΟΝ και Λάβδας

Σπύρος Θεοδωρόπουλος – CEO Bespoke

Τρία εργοστάσια σε Στυλίδα, Άρτα και Γαστούνη αφορούν οι επενδυτικές κινήσεις του ομίλου

Επενδυτικό πλάνο ύψους 167,1 εκατ. ευρώ υλοποίει η Bespoke SGA Holdings A.E, της οποίας ηγείται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στη σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ και την καραμελοποιία Λάβδας.

Ο επενδυτικός σχεδιασμός αφορά σε τρία εργοστάσια σε Στυλίδα, Άρτα και Γαστούνη. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση για τη χρήση 2024, τον περσινό  Νοέμβριο η ΙΟΝ εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους έως 113,8 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου συνολικού προϋπολογισμού 143,1 εκατ ευρώ που αφορά στην ίδρυση νέας παραγωγικής μονάδας παραγωγής προϊόντων σοκολάτας στη Στυλίδα και στον εκσυγχρονισμό και επέκταση της παραγωγικής μονάδας στην Άρτα.

Πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο

Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου θα πραγματοποιηθεί σε φάσεις και εκτιμάται ότι θα έχει αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2028. Η πρώτη φάση του επενδυτικού σχεδίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 και περιλαμβάνει τη λειτουργία νέας αυτόματης γραμμής παραγωγής αυξημένης παραγωγικής δυναμικότητας σε νεόδμητο βιομηχανοστάσιο στην Άρτα, με γνώμονα τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, την ελαχιστοποίηση των απωλειών ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το ομολογιακό δάνειο καλύφθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει διάρκεια δεκαπέντε έτη με λήξη το Δεκέμβριο του 2039. Το 40,95% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου εμπίπτει στον πυλώνα της “Πράσινης Μετάβασης” ενώ το 12,76% προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου εμπίπτει στον πυλώνα του “Ψηφιακού Μετασχηματισμού”.

Αντίστοιχα, τον Μάρτιο 2025 η θυγατρική της ΙΟΝ Α.Ε, Λάβδας Α.Ε προέβη στην εκταμίευση ποσού 10,4 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ομολογιακού δανείου με το Ταμείο Ανάκαμψης και την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. αναφορικά με την κατασκευή νέου εργοστασίου στη περιοχή της Γαστούνης, την εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, την ανακατασκευή υφιστάμενων κτιρίων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στη δημιουργία σύγχρονης παραγωγικής μονάδας που θα εστιάζει στη βέλτιστη παραγωγικότητα αλλά και στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα μεγέθη

Σε ο,τι αφορά στην πορεία των μεγεθών το 2024, η Bespoke Holdings εμφάνισε έσοδα 267,2 εκατ. ευρώ έναντι 199,8 το 2023. Το EBITDA ανήλθε σε 13, 09 έκατ.ευρώ έναντι 10,9 εκατ. ευρώ. Οι πρό ζημιές περιορίστηκαν σε  11,7 εκατ. ευρώ από ζημιές 16,8 εκατ. ευρώ το 2023. Αντίστοιχα, οι  καθαρές ζημιές περιόδου μειώθηκαν σε  13,78 εκατ. ευρώ από 16,49 εκατ ευρώ το 2023.

Βέβαια, οι επιδόσεις  δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμες καθώς το 2024 προστέθηκαν κάτω από την ομπρέλα της Bespoke και νέες εταιρείες.

Σχετικά με την πορεία της ΙΟΝ, η  οποία αποτελεί- μέχρι στιγμής- το πολυτιμότερο κομμάτι της Bespoke, οι ενοποιημένες πωλήσεις το 2024 ανήλθαν σε 135, 8 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη σε 37,4 εκατ. ευρώ, το EBITDA 11,8 εκατ ευρώ, τα προ φόρων αποτελέσματα σε 4,7 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία σε 3,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πέρυσι η ΙΟΝ προέβη στην απόκτηση του 74,99% των εταιρειών Λάβδας Α.Ε. και Olympic Hermes A.E. Το 2024 οι πωλήσεις, των δύο εταιρειών που αποκτήθηκαν ,σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν στα 28,7 εκατ.ευρώ, τα μικτά κέρδη στα 9,5 εκατ.ευρώ και το EBITDA στα 3,8 εκατ.ευρώ. Τέλος τα καθαρά κέρδη χρήσης διαμορφώθηκαν στα  1,7 εκατ.ευρώ.

Παράλληλα φέτος το Φεβρουάριο η ΙΟΝ απέκτησε το πλήρη έλεγχο της Interion EAD με έδρα στη Βουλγαρία, η οποία το 2024 εμφάνισε έσοδα 25,8 εκατ. ευρώ, μικτά κέρδη 9,4 εκατ. ευρώ, EBITDA 5,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 4,1 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων και των ανωτέρω εξαγορών, τα βασικά οικονομικά μεγέθη του oμίλου  της ΙΟΝ για τη χρήση 2024 σε ενοποιημένη proforma βάση διαμορφώνονται ως εξής: συνολικές πωλήσεις 185 εκατ ευρώ, EBITDA  21,2 εκατ.ευρώ, καθαρά κέρδη 10,0 εκατ. ευρώ και καθαρός δανεισμός 13,2 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εταιρείας, όπου μπορεί να γίνει σύγκριση με τη χρήση 2023, η ΙΟΝ πέτυχε το 2024 αύξηση 17,5% στο τζίρο της ο οποίος ανήλθε στα 134,4, εκατ. ευρώ έναντι 114,3 εκατ. ευρώ το 2023. Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,7% στα 36,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα EBITDA μειώθηκαν κατά 21,6% στα 11,6 εκατ. ευρώ έναντι 14,8 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν πτώση 37,8% στα 4,6 εκατ. ευρώ έναντι 7,4 εκατ. ευρώ στη χρήση 2023 και αντίστοιχα η καθαρή κερδοφορία υποχώρησε στα 3,4 εκατ. ευρώ έναντι 5,6 εκατ. ευρώ το 2023. Το μοναδικό εμπόδιο που φέρεται να επιβραδύνει την αναπτυξιακή τροχιά της ΙΟΝ είναι τα συνεχιζόμενα ράλι που καταγράφουν οι τιμές σε κακάο και ζάχαρη που επηρεάζουν τους δείκτες κερδοφορίας της.