Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο εταιρικός μετασχηματισμός του Aktor με τη δημιουργία 5 θυγατρικών (Κατασκευές, Παραχωρήσεις, Real Estate, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – ΑΠΕ και Facility Management) και προοπτική ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο.
Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις που πραγματοποιεί, περί το 1 δις. μέχρι σήμερα, από το σύνολο των 2 δις. που έχει ανακοινώσει η διοίκησή του, οδηγούν σε εκτίμηση για συνολικά έσοδα 1,480 δις. και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 200 εκατ. κατά την τρέχουσα χρήση.
Σύμφωνα με όσα είπε χθες στους μετόχους, κατά την ετήσια γενική συνέλευση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Εξάρχου, ο τεχνικός τομέας παραμένει η «ραχοκοκαλιά» του Ομίλου, ωστόσο, οι υπόλοιπες δραστηριότητες που πλέον αναπτύσσει θα αποφέρουν σταθερές χρηματοροές σε βάθος 3-5 ετών.
Ειδικότερα, η κατασκευή παραμένει κυρίαρχη, με προσδοκώμενο τζίρο 1,184 δισ. το 2025, συν 104 εκατ. από την Εντελέχεια που εξαγοράζει (εξειδικεύεται σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών), συνολικά 1,3 δισ., και EBITDA 124 εκατ., εκ των οποίων 39 εκατ. από την προς εξαγορά εταιρία.
Στις παραχωρήσεις, εν αναμονή της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Άκτωρ Παραχωρήσεις, προβλέπεται τζίρος 57 εκατ. και EBITDA 32 εκατ. Στο real estate, έσοδα 47 εκατ. και EBITDA 39 εκατ., ενώ στο Facility Management ο τζίρος θα φτάσει τα 84 εκατ. (με την εξαγορά της Ocean Solution) και τα EBITDA 6,5 – 7 εκατ. ευρώ.
Real Estate και συμφωνία με Prodea
Ειδική αναφορά έγινε χθες στη συμφωνία με την Prodea, από την οποία ο Aktor αγοράζει χαρτοφυλάκιο 39 ακινήτων αξίας 580 εκατ. με εκτιμόμενα έσοδα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. O στόχος του Ομίλου είναι το 2030 να διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας 946 εκατ. και έσοδα από αυτό (νοίκια) 65 εκατ. μέσω της ανάπτυξης, πώλησης και διαχείρισης των ακινήτων.
Facility Management και ΑΠΕ
Στον τομέα του Facility Management, ο Aktor στοχεύει σε μερίδιο 12% της συνολικής αγοράς έως το 2030, με το 55% των πωλήσεων να προέρχεται από την ενδοομιλική δραστηριότητα. Η εκτίμηση είναι ότι εντός του 2025 θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί προϋπολογισμού 1 δισ. για υπηρεσίες ασφάλειας, καθαρισμού και εστίασης με τον Aktor να σκοπεύει να διεκδικήσει τμήμα τους.
Στις ΑΠΕ, ο Aktor έχει σε λειτουργία σήμερα 280 MW, που έως το τέλος του 2025 θα αυξηθούν σε 350 – 400 MW. Για το 2026 ο στόχος είναι 500 MW σε λειτουργία και άλλα τόσα σε κατασκευή, ενώ έως το 2028 ο στόχος ανεβαίνει στα 1.300 MW, με 668 MW σε λειτουργία, 144 MW από συνεργασία με ΔΕΗ.ΑΝ., 100 MW από μπαταρίες και 390 MW από εξαγορές.
Παραχωρήσεις και έργα
Ο κ. Εξάρχου επιβεβαίωσε, τουλάχιστον έμμεσα, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή του Aktor στην παραχώρηση του ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης). Προχωρημένη συζήτηση υφίσταται και για τη συμμετοχή και σε άλλη υφιστάμενη παραχώρηση.
Επίσης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του ΣΔΙΤ κατασκευής φοιτητικών εστιών στην Κρήτη (η σχετική σύμβαση έχει υπογραφεί) και συγκρατημένος για το αντίστοιχο έργο για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέροντας ότι εκκρεμούν αλλαγές, π.χ. στο τεχνικό αντικείμενο. Ο Aktor έχει καταθέσει προσφορά (η μοναδική) και για την κατασκευή, μέσω ΣΔΙΤ, των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Θράκης (Δημοκρίτειο).
Διεθνής παρουσία και προοπτικές
Στο μεταξύ, όπως ειπώθηκε, το κενό από την επιβράδυνση της παραγωγής νέων έργων στην Ελλάδα θα καλυφθεί για τον Aktor από τη δραστηριότητά του στη Ρουμανία. Στη γειτονική χώρα στοχεύει σε ανεκτέλεστο 2-3 δισ. ευρώ σε 2-3 χρόνια.
Ο επικεφαλής του Aktor χαρακτήρισε θετική την πιθανή εξαγορά του ΧΑ από το Euronext, σημειώνοντας ότι, μεταξύ άλλων, θα καταστεί ευκολότερη η εξασφάλιση χρηματοοικονομικών εργαλείων (ομολογιακά κ.α.). για την υποστήριξη των επενδύσεων του Ομίλου και μετά τον κύκλο των 2 δις ευρώ, ακόμα και σε άλλους κλάδους αν υπάρξει ευκαιρία. Πρόσθεσε ότι έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τον Aktor, όχι μόνο να παρέχουν δάνεια αλλά και για να τοποθετήσουν κεφάλαια.