Skip to main content

Μεγαλύτερη «ευελιξία» στα προγράμματα οπτικής ίνας

Στα 68 εκατ., από 130 εκατ., διαμορφώνονται τα κονδύλια για τα κουπόνια

Αλλαγές στη δομή και τη χρηματοδότηση των δύο προγραμμάτων ενίσχυσης της ζήτησης για οπτική ίνα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH) συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 180 εκατ. φέρνει η τελευταία αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑ).

Η συνολική χρηματοδότηση των Smart Readiness και Gigabit Voucher από το ΤΑ περικόπτεται από τα 130 εκατ. στα 68 εκατ. ευρώ και η δομή των προγραμμάτων προσαρμόζεται στα δεδομένα της μέχρι τώρα πορείας τους προκειμένου να εκπληρωθούν τα σχετικά ορόσημα και να μην χαθούν πόροι (τα 62 εκατ. διατίθενται σε άλλα προγράμματα).

Ειδικότερα, για το Smart Readiness (επιδότηση των κτιρίων για την κάθετη καλωδίωση με οπτικές ίνες) ο στόχος μειώνεται δραστικά από τα 120 χιλ. κτίρια στα 10 χιλ.

Γεγονός είναι ότι εξαρχής η δράση Smart Readiness είχε χαρακτηριστεί από την τηλεπικοινωνιακή αγορά δύσκολη στην εφαρμογή της και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Από τον Νοέμβριο (2024) που ξεκίνησε έχουν κατατεθεί περί τις 30 χιλ. αιτήσεις, για περίπου 10 χιλ. έχει ξεκινήσει η διαδικασία, ωστόσο, έχουν πληρωθεί (δηλαδή έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση) σε περίπου 870 κτίρια.

Αντίθετα, με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρά το Gigabit Voucher. Βάσει των στοιχείων που συνέλεξε η «Ν» έχουν κατατεθεί περί τις 222 χιλ. αιτήσεις και έχουν εξαργυρωθεί (έχει δηλαδή ολοκληρωθεί η διαδικασία) περί τα 140 χιλ. κουπόνια.

Στόχοι

Με βάση το αναθεωρημένο Ταμείο Ανάκαμψης λοιπόν τον Μάιο του 2026 για να λάβει η Ελλάδα την χρηματοδότηση των 68 εκατ. για τα δύο εν λόγω προγράμματα θα πρέπει να έχουν διατεθεί 10 χιλ. Smart Readiness και 230 χιλ. Gigabit Voucher, στόχος που δείχνει εφικτός. Δεν αποκλείεται σε ενδεχόμενη νέα αναθεώρηση του ΤΑ και εφόσον έχει ξεπεραστεί ο στόχος να ζητηθεί αύξηση της χρηματοδότησής τους από το Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι με τη δράση Gigabit Voucher, επιδοτούνται με 200 ευρώ για να αποκτήσουν σύνδεση στο internet, ταχύτητας τουλάχιστον 250 Μbps, περίπου 400 χιλ. νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στη χρηματοδότηση του Gigabit Voucher η εθνική συμμετοχή εξαρχής ήταν μεγαλύτερη από αυτή του ΤΑ (από τα 80 εκατ. το ΤΑ συνεισέφερε τα 27 εκατ.).

Επί της ουσίας τώρα η συμμετοχή του ΤΑ στο Gigabit Voucher μεγαλώνει, ενώ δεν έχει λόγο ύπαρξης η σύνδεση των δύο προγραμμάτων που είχε αποφασιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας (το Gigabit Voucher σχεδιάστηκε για να υλοποιηθεί σε 4 φάσεις, με προϋπόθεση για να περάσει από τη μία στην άλλη, να έχει διατεθεί και συγκεκριμένος αριθμός Smart Readiness).

Καθώς η ζήτηση για το Gigabit Voucher υπό κανονικές συνθήκες δεν θα σταματήσει, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί όταν επωφεληθούν, όπως έχει σχεδιαστεί, τα περίπου 400 χιλ. νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (και όχι το ορόσημο των 230 χιλ.). Άλλωστε, οι σχετικοί πόροι και ως προς το σκέλος της Εθνικής Συμμετοχής έχουν δεσμευτεί.