Skip to main content

Εξειδικευμένο εκπαιδευτικό σεμινάριο ESG & VSME για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από Global Sustain και EBRD

Εισηγήσεις από εξειδικευμένους συμβούλους, παρουσίαση εφαρμοσμένων παραδειγμάτων ελληνικών επιχειρήσεων, διαδραστικά εργαλεία αξιολόγησης και ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων των εταιρειών

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «ESG, Βιώσιμη Ανάπτυξη και το νέο Ευρωπαϊκό Πρότυπο Αναφοράς Βιωσιμότητας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (VSME)» διοργάνωσε την Τετάρτη στην Αθήνα η Global Sustain, σε συνεργασία με την European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της SoftOne Training Services και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 50 ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους της οικονομίας.

Στόχος της δράσης ήταν η ενίσχυση της κατανόησης των αρχών ESG και η πρακτική εξοικείωση με το νέο ευρωπαϊκό πρότυπο VSME, που αφορά στη διαμόρφωση απλοποιημένων αλλά ουσιαστικών αναφορών βιωσιμότητας για ΜμΕ, σύμφωνα με τις πρόσφατες κανονιστικές εξελίξεις της Ε.Ε.

Το σεμινάριο περιλάμβανε εισηγήσεις από εξειδικευμένους συμβούλους, παρουσίαση εφαρμοσμένων παραδειγμάτων ελληνικών επιχειρήσεων, διαδραστικά εργαλεία αξιολόγησης, καθώς και ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων των εταιρειών μέσα από ερωτήσεις, συζητήσεις και ασκήσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρακτική εφαρμογή του VSME προτύπου, στην κατανόηση των απαιτήσεων που θέτουν οι αγοραστές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για ESG δεδομένα, καθώς και στη σύνδεση της βιωσιμότητας με τη στρατηγική και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Από τη συζήτηση και την ανατροφοδότηση των συμμετεχόντων αναδείχθηκαν σημαντικές προτάσεις για μελλοντικές ενέργειες. Μεταξύ αυτών, καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον για στοχευμένες εκπαιδεύσεις σε ανώτατα διοικητικά στελέχη, δημιουργία τομεακών ESG σεμιναρίων, επιπλέον πρακτική καθοδήγηση για την εφαρμογή του VSME στην πράξη, καθώς και χρήση ψηφιακών εργαλείων για την ανάπτυξη εκθέσεων βιωσιμότητας και αξιολόγηση της απόδοσής τους.

Οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν να εξετάσουν προσεκτικά αυτές τις προτάσεις με σκοπό τον σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων που θα ανταποκρίνονται ακόμα πιο ουσιαστικά στις ανάγκες των ελληνικών ΜμΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις νέες απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ επιβεβαίωσε ότι η έγκαιρη κατανόηση και εφαρμογή των ESG αρχών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.