Skip to main content

Μetron: Επενδύει στην επέκταση και την καινοτομία – Ανελκυστήρες με ελληνική υπογραφή στη διεθνή αγορά  

Προχωρεί ταχέως ο μετασχηματισμός της εταιρείας στις Σέρρες

Κομβική χρονιά αποτελεί το 2025 για τη Metron η οποία εδώ και 30 χρόνια καταγράφει ανοδική τροχιά, παράγοντας και διαθέτοντας στη διεθνή αγορά ανελκυστήρες με ελληνική υπογραφή.

Η εταιρεία ολοκληρώνει μια μεγάλη επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ που αφορά στην επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων που διαθέτει στις Σέρρες από τα 15.000 τ.μ. σε 18.000 τ.μ, στην απόκτηση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και σε κτήριο logistics, στην απόκτηση ρομποτικών συστημάτων, καθώς επίσης και στην ανανέωση του ERP συστήματος της εταιρείας στο πλαίσιο του ψηφιακού της μετασχηματισμού. Παράλληλα εξετάζει και τη μετεγκατάσταση των γραφείων της και των χώρων έκθεσης των προϊόντων της στην Αθήνα. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου της εταιρείας θα αυξηθεί κατά 30%-35%.

Σήμερα η Metron παράγει 1.500 ολοκληρωμένα συστήματα ανελκυστήρων ετησίως, ενώ η δυναμικότητά της θα ξεπεράσει τα 4.000 projects το χρόνο που αφορά ολοκληρωμένα συστήματα αλλά και μέρη συστημάτων.

Το 2009 η εταιρεία είχε προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογικό προηγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής και το 2018 ξεκίνησε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Όπως ανέφεραν η Άννα Σάνδρου και Βασίλης Σάνδρος, δεύτερη γενιά και co-CEO της εταιρείας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο εργοστάσιο ανελκυστήρων της Metron στις Σέρρες «το όραμά μας είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, προσφέροντας ασφαλείς και αξιόπιστες λύσεις ανελκυστήρων που εξασφαλίζουν την ίση πρόσβαση σε όλους».

Επέκταση

Αφετηρία της Metron ήταν το 1995, με πρώτη παραγωγή τμήματα ανελκυστήρων (πόρτες ανελκυστήρων) για την κάλυψη των αναγκών της αναπτυσσόμενης ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς,  σύμφωνα με τον εμπνευστή και δημιουργό της εταιρείας, πολιτικό μηχανικό, Γιάννη Σάνδρο. Είναι πράγματι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια της οικογένειας Σάνδρου στο δύσκολο στίβο της βαριάς βιομηχανίας με τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, τα υψηλά ενεργειακά κόστη και την αβεβαιότητα των αγορών. Ωστόσο η εταιρεία θέτει μακροπρόθεσμους στόχους και ακολουθεί αναπτυξιακή στρατηγική.

Η ελληνική εταιρεία ανελκυστήρων διαθέτει παρουσία σε 50 χώρες και 5 ηπείρους, από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Ταυτόχρονα καλύπτει και τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς που εμφανίζει αυξητικές τάσεις και λόγω της συγκυρίας αναβάθμισης και πιστοποίησης των ανελκυστήρων της χώρας. Η νέα γενιά που έχει στα χέρια της τη διοίκηση εστιάζει στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στις διεθνείς αγορές από όπου προέρχεται το 70% του τζίρου της. Η Metron διαθέτει μία θυγατρική εταιρεία και δύο γραφεία στη Γερμανία και μία θυγατρική στην Πολωνία.

Στόχος είναι το επόμενο διάστημα η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ έπεται η διείσδυση της εταιρείας στην αγορά των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Βόρεια Αμερική και παράλληλα σχεδιάζεται η μειοψηφική συμμετοχή σε νέα εταιρεία στον Καναδά. Όπως τονίζει η οικογένεια Σάνδρου, η Μetron συνεργάζεται με αντιπροσώπους – εγκαταστάτες και προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις, σχεδιασμένες ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη. Κατασκευάζει μηχανικούς και υδραυλικούς ανελκυστήρες, μεταλλικά φρεάτια και εξαρτήματα, διαθέτοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Ο κύκλος εργασιών της το 2024 διαμορφώθηκε στα 21,6 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να αυξάνονται κατά 10%, συμμετέχει σε πλήθος διεθνών και ελληνικών projects. Για το 2025 προβλέπεται αύξηση του κύκλου εργασιών στα 25 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA στο 12%. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι ο τζίρος της εταιρείας να αγγίξει τα 35 εκατ. ευρώ σε βάθος διετίας. Από το 2015 έως το 2024 η Metron έχει δημιουργήσει 128 νέες θέσεις εργασίας και το 82% του εργατικού δυναμικού της προέρχεται από το νομό Σερρών. Σήμερα απασχολεί 266 άτομα συνολικά (εργοστάσιο και διοικητική υποστήριξη). Η εταιρεία δρομολογεί επίσης επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα, με στόχο την ενεργειακή της αυτονομία αλλά και τη βελτίωση του ενεργειακού της αποτυπώματος.