Skip to main content

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Επένδυση 300 εκατ. ευρώ για παραγωγή φέτας – γιαουρτιού

Πώς θα γίνει παγκόσμια εταιρεία η Δωδώνη

Μέσα στις επόμενες τρεις βδομάδες αναμένεται να έχει υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) της Δωδώνης μεταξύ του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία και του CVC Capital Partners.

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Γιώργος Σαράντης Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, στο περιθώριο εκδήλωσης για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 40 χρόνων λειτουργίας του στρατηγείου του ομίλου της Τυράς « βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και υπολογίζουμε ότι το SPA θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες τρεις βδομάδες. Θα ακολουθήσει η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έχει περιθώριο τριών μηνών και σε αυτό το πλαίσιο το δικό μας χρονοδιάγραμμα ιδεατά τοποθετεί την μεταβίβαση της Δωδώνη στον όμιλο μέχρι το τέλος του έτους».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι διαδικασίες θέλουν χρόνο καθώς η Δωδώνη αποτελεί μια εταιρεία με δυναμική πωλήσεων 180 εκατ. ευρώ ενώ επίσης πέρα από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού χρειάζεται και η αντίστοιχη έγκριση από την Κυπριακή Αρχή.

Εξαγορά

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου ο όμιλος κατέθεσε δεσμευτική προσφορά προς τη CVC Capital Partners για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Οι πληροφορίες τοποθετούν την αξία της συναλλαγής στα 200 εκατ. ευρώ, με το τίμημα να ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ και στη συμφωνία με περιλαμβάνονται και οι υποχρεώσεις της γαλακτοβιομηχανίας ύψους περί τα 95 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς θα σηματοδοτήσει την δημιουργία ενός κολοσσού στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, με εκτιμώμενο τζίρο που θα ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Παγκόσμια εταιρεία για τη φέτα και το γιαούρτι»

Σε ο,τι αφορά τα πλάνα για την επόμενη μέρα της Δωδώνη, η διοίκηση του ομίλου κρατά κλειστά τα χαρτιά της για την ώρα, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ένας από τους δύο ιδρυτές του ομίλου κ. Μιχάλης Σαράντης «η Δωδώνη είναι η ελληνική σημαία στα τυροκομικά στο εξωτερικό. Εμείς θέλουμε να κάνουμε την Δωδώνη μια παγκόσμια εταιρεία για τη φέτα και το γιαούρτι».

Στο πλαίσιο αυτού του οράματος εντάσσεται και το πλάνο δημιουργίας ενός mega factory για να υποστηρίξει την παραγωγική δυναμική της Δωδώνης ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί και ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενδυνάμωση της σχέσης με τους κτηνοτρόφους προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αυξημένες ανάγκες γάλακτος. Οι πληροφορίες τοποθετούν το αρχικό budget που εξετάζεται για την Δωδώνη να αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον και για την Δέλτα;

Στην ερώτηση εάν υπάρχει ενδιαφέρον και για την απόκτηση της Δέλτα ο κ. Γιώργος Σαράντης ξεκαθάρισε ότι « εστιάζουμε στα project που είναι ανοιχτά και δεν υφίσταται θέμα Δέλτα για εμάς» ενώ η κα Ζωή Σαράντη Αντιπρόεδρος του ομίλου μιλώντας γενικότερα σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα για νέες εξαγορές».

Οικονομικές επιδόσεις

Σε ο,τι αφορά στις επιδόσεις της Ελληνικά Γαλακτοκομεία κατά την περσινή χρονιά τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε περίπου 650 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 9,5% σε σχέση με το 2023, ενώ το καθαρό EBITDA (σ.σ. χωρίς συμμετοχή αποζημιώσεων εξαιτίας της καταστροφής λόγω Daniel) διαμορφώθηκε σε 80 εκατ. ευρώ.

Για φέτος στο πρώτο τετράμηνο καταγράφεται ρυθμός ανάπτυξης εσόδων της τάξεως του 6-7%, επίδοση που αναμένεται να διατηρηθεί για όλο το δωδεκάμηνο.(σ.σ. οι εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνουν την επικείμενη προσθήκη της Δωδώνης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «χρυσή» εποχή που διανύει σήμερα ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία είναι το επιστέγασμα μιας πορείας που ξεκίνησε το 1985 στα Τρίκαλα από ένα μικρό τυροκομείο που έφερε την επωνυμία ΤΥΡΑΣ (Τυροκομία Αδερφών Σαράντη).

Οι αδελφοί Μιχάλης και Δημήτρης Σαράντης, με οδηγό την ποιότητα και την εξωστρέφεια, δημιούργησαν έναν όμιλο που σήμερα αριθμεί 2200 εργαζόμενους, εκ των οποίων 1500 στην Ελλάδα,  ενώ το 70% του τζίρου προέρχεται από διεθνείς αγορές. Μόνο την τελευταία πενταετία οι επενδύσεις σε υποδομές ξεπέρασαν τα 180 εκατ. ευρώ και κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία σήμερα περιλαμβάνονται τα σήματα :Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Κλιάφα, Δουμπιά, Αγνό, Κάμπος Χίου.