Skip to main content

Νέο βήμα της METLEN στην Κυκλική Μεταλλουργία – Κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μονάδα ανάκτησης μετάλλων στη Σίνδο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Έμφαση στην ανάκτηση κρίσιμων μετάλλων

Ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης που αφορά τη μονάδα ανάκτησης μετάλλων στη Σίνδο πραγματοποίησε η METLEN στο πλαίσιo του επιχειρηματικού πυλώνα της κυκλικής μεταλλουργίας.

Η εταιρεία ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας με την κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου στην πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου.

Η METLEN με τη Circular Metals εκκινεί μια πλήρως κατοχυρωμένη τεχνολογία ανάκτησης μετάλλων, με στόχο την παραγωγή νέων οξειδίων μετάλλων από δευτερογενείς πηγές εφοδιασμού όπως βιομηχανικά υποπροϊόντα. Η διαδικασία αυτή θα παράγει σειρά κρίσιμων πρώτων υλών που περιλαμβάνονται στη λίστα CRM Αct της ΕΕ καθώς επίσης και βασικά μέταλλα, μειώνοντας τη στρατηγική εξάρτηση από την παραδοσιακή εξόρυξη αλλά και το κόστος παραγωγής. Η ελληνική εταιρεία πρωτοπορεί στον τομέα της ανάκτησης μετάλλων από κατάλοιπα και δευτερογενείς πρώτες ύλες, αξιοποιώντας υλικά που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν τεχνικά.

Η τεχνολογία βασίζεται σε πρωτοπόρα υδρομεταλλουργική μέθοδο, αποτέλεσμα πολυετούς Έρευνας & Ανάπτυξης από την ίδια τη METLEN. Η τεχνική επιτρέπει τεχνικά και οικονομικά βιώσιμη ανάκτηση μετάλλων από βιομηχανικά απόβλητα, παραγωγή μετάλλων χωρίς την ανάγκη εξόρυξης πρωτογενών πόρων, σημαντική περιβαλλοντική υπεραξία, με αποκατάσταση περιοχών και ελαχιστοποίηση αποβλήτων.

Πιλοτική Μονάδα στη Σίνδο (ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης)

Η METLEN έχει κατασκευάσει, την πρώτη πιλοτική μονάδα εφαρμογής της συγκεκριμένης πρωτοπόρου τεχνολογίας στη Σίνδο (ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης), για την παραγωγή Χαλκού και Ψευδαργύρου. Το εργοστάσιο ενσωματώνει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, παράγοντας νέα μέταλλα από χρησιμοποιημένα υλικά. Σύμφωνα με την εταιρεία συνεισφέρει, παράλληλα, στη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενών μεταλλευμάτων και της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή τους. Έχει σημαντικά χαμηλότερο περιβαλλοντικό και ανθρακικό αποτύπωμα. Με βάση τη στρατηγική εκμετάλλευσης δευτερογενών πηγών η εξόρυξη νέων πρώτων υλών είναι όλο και πιο δύσκολη (μειωμένη περιεκτικότητα, κοινωνικές αντιστάσεις). Επίσης η Ε.Ε. αναζητά επειγόντως νέες πηγές κρίσιμων πρώτων υλών. Σε αυτό το πλαίσιο η METLEN έχει χαρτογραφήσει χιλιάδες βιομηχανικά κατάλοιπα παγκοσμίως, εκτιμώντας ότι περιέχουν μέταλλα αξίας 10 δισ. δολαρίων ετησίως. Στα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας της METLEN περιλαμβάνεται το γεγονός ότι πρόκειται για ιδιόκτητη Τεχνολογία με Παγκόσμια Δυναμική. Όπως τονίζουν οι γνώστες του χώρου η τεχνολογία της εταιρείας ξεχωρίζει επειδή είναι ευέλικτη και εφαρμόζεται σε ποικιλία πρώτων υλών, ανακτά πολλαπλά μέταλλα ταυτόχρονα, με τη μορφή οξειδίων, πετυχαίνει ποσοστά ανάκτησης έως και 99%, παράγει ελάχιστα απόβλητα και υποστηρίζει μηδενικές καθαρές εκπομπές.

Στόχος είναι η μονάδα να περάσει από το Πιλοτικό στάδιο στην Παραγωγή 290.000 τόνων/έτος. Η Υφιστάμενη Μονάδα (Σίνδος, Ελλάδα) έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 33.000 τόνους, με έμφαση σε Χαλκό & Νικέλιο.

Η METLEN προχωρά και στη δημιουργία νέας μονάδας στη Ρουμανία με εστίαση σε Ψευδάργυρο & Χαλκό, με εξασφαλισμένη πρώτη ύλη σε Α’ φάση τους 115.000 τόνους/έτος και σε Β’ φάση (επέκταση) επιπλέον 140.000 τόνους/έτος. Ο συνολικός στόχος είναι οι 290.000 τόνοι κρίσιμων πρώτων υλών ετησίως και είναι ήδη εξασφαλισμένοι 5 και πλέον εκατ. τόνοι πρώτης ύλης.

Σχετικά με την οικονομική απόδοση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, επισημαίνεται πως υπάρχει δοκιμασμένο business plan για την κλιμάκωση της τεχνολογίας, με στόχος τα €220 εκατ. EBITDA ετησίως. Οι συνολικές επενδύσεις για τις μονάδες που αφορούν την κυκλική μεταλλουργία της METLEN προβλέπονται να φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Μακροπρόθεσμα προγραμματίζεται ανάκτηση νέων στρατηγικών μετάλλων όπως Γερμάνιο (Germanium) από Ρουμανία και Σκάνδιο (Scandium) από επεξεργασία βωξίτη στην Κεντρική Ελλάδα.