Skip to main content

«Η ασφαλιστική αγορά δεν αντέχει νέα κυβερνητική παρέμβαση στα ασφάλιστρα υγείας»

Φωτογραφία αρχείου

Οι παράγοντες που καθορίζουν το ύψος των ασφαλίστρων υγείας - Τι ειπώθηκε στο συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η ακριβότερη ιατρική τεχνολογία, τα τιμολόγια των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και οι αυστηρές κεφαλαιακές υποχρεώσεις έναντι του Solvency II, καθορίζουν το ύψος των ασφαλίστρων υγείας και κατά συνέπεια την τιμολογιακή πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών, οδηγώντας αναπόφευκτα σε ετήσιες αναπροσαρμογές του κόστους ασφάλισης.

Το ανωτέρω δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Ελλάδος, κ. Βασίλης Χρηστίδης, τοποθετούμενος στο πλαίσιο του διημέρου ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Ύδρα, σημειώνοντας ότι τα τιμολόγια των ασφαλιστικών εταιρειών δεν μπορούν και δεν πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά.

Στο θέμα αυτό ο διευθύνων σύμβουλος της Generali Ελλάδος κ. Πάνος Δημητρίου, συμπλήρωσε ότι τυχόν ρύθμιση της τιμολογιακής πολιτικής του κλάδου στον τομέα της υγείας θα υποχρεώσει τις εταιρείες στην αναζήτηση έξτρα κεφαλαίων της τάξης των 5 δις, που, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.

Με το προαναφερόμενο σχόλιο ο κ. Δημητρίου ουσιαστικά περιέγραψε τις κεφαλαιακές επιπτώσεις για την ασφαλιστική αγορά εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην επιβολή πλαφόν για τις αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας, όπως έπραξε φέτος.

Φυσικές καταστροφές

Σε ό,τι αφορά τις φυσικές καταστροφές, τονίστηκε ότι οι ζημίες αυξάνονται κατά 5% με 6% σε ετήσια βάση τα τελευταία 30 χρόνια, γεγονός το οποίο αναδεικνύει την ανάγκη ασφάλισης των επιχειρήσεων. Μάλιστα, διευκρινίστηκε, ότι από το σύνολο των εταιρειών που υποχρεούνται από 1η Ιουνίου να ασφαλιστούν έναντι των φυσικών καταστροφών, μόλις το 40% διαθέτουν σήμερα ανάλογο κάλυμμα.

Στο θέμα των φυσικών καταστροφών στάθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ευρώπη Ασφαλιστική, κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, σημειώνοντας την ανάγκη ασφάλισης και των οχημάτων για ανάλογους κινδύνους, που πλέον καθίσταται υποχρεωτική, τονίζοντας ότι η ασφαλιστική αγορά δεν πρέπει να χάσει μια τόσο σημαντική ευκαιρία να αναπτύξει τις εργασίες της, επεκτείνοντας τις παροχές ασφάλισης.

Ο κ. Μακρόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι στον κλάδο ασφάλισης οχημάτων το κόστος κάλυψης των ζημιών έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω αύξησης του κόστους των ανταλλακτικών και του κόστους επισκευής των οχημάτων, με αποτέλεσμα τα ασφάλιστρα να πιέζονται ανοδικά. Διευκρίνισε, τέλος, ότι τα τιμολόγια των ασφαλιστικών εταιρειών επιβαρύνονται και από τις υπερβολικά υψηλές προμήθειες που καταβάλλονται στη διαμεσολάβηση.