Skip to main content

Στο επίκεντρο η συνεργασία ασφαλιστικών – θεραπευτηρίων

Άμεση εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων, ώστε να εκλογικευθεί το κόστος νοσηλείας και θεραπείας ζήτησε μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

Δέσμη θεσμικών παρεμβάσεων για την τόνωση του ανταγωνισμού στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και την εξισορρόπηση των σχέσεων συνεργασίας τους με την ιδιωτική ασφάλιση ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Ειδικότερα, ο κ. Σαρρηγεωργίου, μιλώντας σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο πλαίσιο του διημέρου διεθνούς ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού συνεδρίου της ΕΑΕΕ, στην Ύδρα, ζήτησε:

  • Άμεση εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων, ώστε να εκλογικευθεί το κόστος νοσηλείας και θεραπείας όσων προέρχονται σε ιδιωτικές κλινικές και διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
  • Προώθηση ΣΔΙΤ για τη χρήση νοσοκομειακών κλινών σε δημόσιες δομές από ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να ανοίξει η αγορά της υγείας και να ενταθεί ο ανταγωνισμός με τις ιδιωτικές κλινικές.
  • Ριζική αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με σκοπό τη διευκόλυνση της ίδρυσης νέων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, καθότι εδώ και πολλά χρόνια η συγκεκριμένη αγορά λειτουργεί βασιζόμενη στον ίδιο αριθμό ιδιωτικών νοσοκομείων, στα οποία μάλιστα παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση.
  • Ο σχεδιαζόμενος δείκτης κόστους υγείας να λειτουργήσει τροχιοδεικτικά για τη διαμόρφωση των ασφαλίστρων και να μην αποτελέσει δείκτη – πλαφόν, που θα περιορίζει τις ανατιμήσεις.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αν επιβληθεί έμμεσα πλαφόν στην τιμολόγηση των ασφαλίστρων, τότε άμεσα όσες ασφαλιστικές δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας θα υποχρεωθούν να εισφέρουν νέα κεφάλαια που θα ξεπεράσουν σε ύψος τα 5 δισ. ευρώ, και το ζητούμενο, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, είναι πόσες από τις ασφαλιστικές θα αντέξουν αυτή την πίεση.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου σχολίασε επίσης το θέμα της πολιτικής φορολόγησης που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι της ασφαλιστικής αγοράς, επισημαίνοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να προωθήσει μία σειρά από κίνητρα στήριξης της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ειδικότερα ανέφερε ότι θα πρέπει:

  • να αυξηθεί η έκπτωση επί του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες έναντι φυσικών φαινομένων,
  • να καταργηθεί ο φόρος 15% που επιβάλλεται στα ασφάλιστρα,
  • και να εκπίπτουν τα ασφάλιστρα από το φορολογητέο εισόδημα του πολίτη.

Τέλος, ζήτησε άμεση εφαρμογή του νόμου που προβλέπει τον εντοπισμό και την τιμωρία των ανασφάλιστων οδηγών. Ειδικότερα εξήγησε ότι τεχνικά το σύστημα είναι έτοιμο και βάσει των δεσμεύσεων που έχουν διατυπωθεί από την κυβέρνηση, 16 Ιουνίου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά.

Ομαδικά ασφαλιστήρια

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ομαδικών Ασφαλίσεων της Ένωσης, κ. Φιλίππα Μιχάλη, αναφερόμενη στα ομαδικά ασφαλιστήρια, στάθηκε στο θέμα της περαιτέρω εξομοίωσής τους με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι αυτό το οποίο ζητεί η αγορά είναι:

  • να υπάρχει ίδια πληροφόρηση για όσους ενδιαφέρονται να ασφαλιστούν είτε σε ομαδικά προγράμματα είτε στα ΤΕΑ,
  • να υπάρξει διευκόλυνση της φορητότητας και προς τις δύο κατευθύνσεις,
    καθώς και να εξισορροπηθεί η δυνατότητα πρόωρης εξαγοράς.

Τέλος, για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην προθεσμία που έχει καθοριστεί και που είναι η 1η Ιουνίου, ενώ σημείωσε ότι πολιτεία και αγορά συζητούν το πώς θα καλυφθούν ασφαλιστικά επιχειρήσεις οι οποίες λογίζονται μη ασφαλίσιμες.