Skip to main content

Ελένη Βρεττού: Η πρώτη γυναίκα banker και το κομμάτια που λείπουν από το «παζλ» της Attica Bank

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Επί προσωπικού: Η Έλενα Βρεττού έγινε CEO της Attica Bank το 2022

Βήμα – βήμα συνεχίζει το «χτίσιμο» της νέας Attica Bank η Ελένη Βρεττού, η οποία βλέπει την ημιθανή τράπεζα των προηγούμενων ετών σταδιακά να μετατρέπεται στον 5ο σημαντικότερο κρίκο του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το ρίσκο που πήρε η ίδια το 2022, όταν αποφάσισε να καταστεί η πρώτη γυναίκα CEO στον ανδροκρατούμενο τραπεζικό κλάδο, έχει ήδη αρχίζει να… βγαίνει, αν και λείπουν ορισμένα κομμάτια προκειμένου να συμπληρωθεί πλήρως το παζλ.

Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τη συγχώνευση με την Παγκρήτια, αλλά και τη «διπλή» ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ, η Ελένη Βρεττού καλείται πλέον να φέρει εις πέρας τη λειτουργική μετάβαση της Attica Bank, από την οποία φυσικά δεν απουσιάζουν οι προκλήσεις. Ωστόσο, το σχέδιο φαίνεται ότι προς το παρόν εκτελείται με αποτελεσματικότητα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

Κεπενού: Η ηρωική… έξοδος για την πατρινή αλευροβιομηχανία

Η CEO, μεταξύ άλλων, βλέπει την καθαρή πιστωτική επέκταση να φθάνει στα 232 εκατ. ευρώ, έχοντας ως τελικό στόχο το 1 δισ. ευρώ στο σύνολο του 12μήνου. Την ίδια στιγμή, οι νέες εκταμιεύσεις ανέρχονται στα επίπεδα – ρεκόρ των 671 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις βελτιώνονται στα 6 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περιορίζονται στο 2,9%, χάρη στην αξιοποίηση του «Ηρακλή». Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το καθαρό αποτέλεσμα να έχει «γυρίσει» σε θετικό έδαφος (κέρδη 0,1 από ζημιές 3,6 εκατ. ευρώ).

Τα επόμενα βήματα

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η Ελένη Βρεττού, η οποία πριν την Attica είχε θητεύσει τόσο στην Πειραιώς όσο και στην HSBC, έχει μπροστά της μια σειρά εκκρεμοτήτων, οι οποίες αφορούν αφενός την ολοκλήρωση της ενοποίησης των διαδικασιών σε Attica – Παγκρήτια, αφετέρου την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, η οποία έχει επηρεαστεί από τα κόστη αναδιάρθρωσης και την επίπτωση της «Βασιλείας IV». Έτσι, η CEO ετοιμάζεται να υλοποιήσει μια σειρά από κρίσιμες ενέργειες, όπως η έκδοση τίτλων Tier 2 και AT1, η οποία αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε και τη δέσμευση της διοίκησης Βρεττού για τη διενέργεια placement με στόχο τη βελτίωση της μετοχικής διασποράς, η οποία μετά την ΑΜΚ κυμαίνεται κάτω του 6,4%, δεδομένου ότι οι βασικοί μέτοχοι (Thrivest και Υπερταμείο) ελέγχουν το 93,6%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική δράση δεν αναμένεται να διενεργηθεί πριν το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, καθώς είναι σαφές ότι προηγείται το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων από τον «γάμο» Attica – Παγκρήτια.

Οι κρυφές υπεραξίες των εισηγμένων

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)