Τέσσερις φορές υψηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου καταγράφεται το κενό ασφάλισης στην Ελλάδα. Το κενό αυτό μπορεί να γεφυρωθεί μόνο με την ανάπτυξη μεγαλύτερων συνεργείων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Τα ανωτέρω τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά την τοποθέτησή του στο 25ο διεθνές ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό συνέδριο της ΕΑΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Ύδρα, ζητώντας από την κυβέρνηση μεγαλύτερες παρεμβάσεις με στόχο την περαιτέρω στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αγορά σημείωσε ότι σε σχέση με τις ΗΠΑ είναι ιδιαιτέρως ακριβή και εξαιρετικά περίπλοκη στις διαδικασίες. Χρησιμοποίησε μάλιστα τον όρο «υπέρ-ρυθμισμένη» ως οικονομία, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι αντι-ανταγωνιστικό για την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρρηγεωργίου, σε μία εποχή που οι γεωπολιτικές εξελίξεις και διεθνείς ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, η παγκόσμια οικονομία καθίσταται επισφαλής, έχοντας απέναντί της ως μεγαλύτερες απειλές τους πολέμους, την κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό και την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας.
Στο περιβάλλον αυτό, η ελληνική οικονομία καταφέρνει και αναπτύσσεται δυναμικά, ωστόσο ιδιωτική ασφάλιση απέχει από το στόχο της, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, για να προσδιορίσει τέσσερα σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να διεισδύσουν περισσότερο στην κοινωνία.
Ειδικότερα ανέφερε τα εξής:
Στις ασφαλίσεις υγείας η τεχνολογία βοηθάει ιδιαίτερα για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ωστόσο καθιστά ακριβότερο το κόστος εξυπηρέτησης των ασφαλιστηρίων και το γεγονός αυτό υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες σε ανατιμήσεις. Φέτος, η ασφαλιστική αγορά προκειμένου να ικανοποιήσει την κυβέρνηση περιόρισε τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα, επιβαρυνόμενη οικονομικά Όμως θεωρεί ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί δίκαια έναντι των δυό αγορών, με στόχο μεταξύ άλλων, την τόνωση του ανταγωνισμού στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και την εφαρμογή των DRGs (ιατρικά πρωτόκολλα).
Η κυβέρνηση έχει χρέος να επαναπροσδιορίσει τη φορολογική της πολιτική έναντι της ιδιωτικής ασφάλισης. Ένα από τα βασικότερα μέτρα τα οποία καλείται να λάβει είναι η κατάργηση του φόρου 15% επί των ασφαλίστρων υγείας, έναν φόρο οποίος επιβάλλεται μόνο στην Ελλάδα.
Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες κοινές μεταξύ αγοράς και κυβέρνησης για την τόνωση της αποταμίευσης στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αλλά και του ασφαλιστικού αναλφαβητισμού που χαρακτηρίζει τον μέσο του Έλληνα πολίτη.
Η τεχνολογική εξέλιξη και ιδιαίτερα η επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης, υποχρεώνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες να επενδύσουν σε υποδομές όπως και σε έμψυχο υλικό, προκειμένου να αφομοιώσουν τα νέα τεχνολογικά δεδομένα και να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις των ασφαλισμένων.