Skip to main content

Kos Biotechnology Partners: Φέρνει επενδύσεις κοντά στα 200 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά

Το επενδυτικό πλάνο- «Η Ελλάδα διαθέτει καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και κατάλληλες υποδομές»

Ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της Kos Biotechnology Partners ενός νέου venture fund που ξεκινά τη λειτουργία του στην Ελλάδα το καλοκαίρι από τους Αλέξανδρο Τζούκα και Σίμο Συμεωνίδη Managing Partner & Co-Founder.

Σύμφωνα με τον κ. Συμεωνίδη η μελέτη που εκπόνησε ο Στέλιος Παπαδόπουλος, πατριάρχης της βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ, για το μέλλον της βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα, έπειτα από προτροπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το έναυσμα για να επενδύσουν στον τομέα της Βιοτεχνολογίας.

Έπειτα από σειρά συνεντεύξεων σε stakeholders της υγείας αντί να επενδύσουν στη Βοστώνη επέλεξαν την Ελλάδα με τον κ. Τζούκα να μετακινεί την οικογένειά του για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα.

Ο Σίμος Συμεωνίδης

Αμφότεροι εξηγούν ότι η Ελλάδα διαθέτει καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και κατάλληλες υποδομές και γι’ αυτό το εγχείρημα θα πάει καλά.

Ήδη ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και άλλοι επενδυτές έχουν ξεκινήσει να επενδύουν στην Kos Biotechnology Partners.

Στόχος όπως λέει ο κ. Συμεωνίδης είναι να λάβουν από τους επενδυτές 100 εκατ. ευρώ στο πρώτο ξεκίνημα και στη συνέχεια να συμπληρωθούν + 50 έως 80 εκατ. ευρώ. Μπορεί ίσως και να ξεπεραστεί ο στόχος και να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια θα επενδύσουν 5-7 εκατ. ευρώ, στην κάθε εταιρεία βιοτεχνολογίας και λοιπών life sciences (pharma services – medical devise – diagnostics – AI enable) που θα επιλεγούν να προσαρτηθούν.

Ευκαιρίες για την Ελλάδα

Όπως αναφέρει ο κ. Τζούκας η Ελλάδα διαθέτει καλούς επιστήμονες και έρευνα αλλά δεν εμπορευματοποιεί την έρευνα αυτή διότι δεν έχουν πρόσβαση στις μεγάλες αγορές. «Αν λάβουμε υπόψη ότι από τις 1.000 βιοτεχνολογίες διεθνώς οι 800 είναι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης γιατί εκεί υπάρχει το specialize τότε καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις» επισημαίνει.

Ο Αλέξανδρος Τζούκας

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος νόμος του αμερικανικού κογκρέσου για απαγόρευση υπηρεσιών από την Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα να μπει στην αγορά παροχής υπηρεσιών σε μεγάλες φαρμακευτικές διεθνώς. Άλλη μεγάλη ευκαιρία είναι οι κλινικές μελέτες. «Αν λάβουμε υπόψη ότι χώρες με παρόμοιο πληθυσμό όπως το Βέλγιο έχουν 2,8 δις ευρώ έσοδα καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να  εξελιχθεί στον τομέα αυτό η Ελλάδα» σημειώνει ο κ. Τζούκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος Τζούκας ήταν επενδυτής του Gurnet Point Capital, το επενδυτικό fund που ίδρυσε την Boston Pharmaceuticals διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση και την εξέλιξη της εταιρείας, αξιοποιώντας ένα μοντέλο διαχείρισης ρίσκου που βασίζεται στη στρατηγική χρηματοδότηση, τη συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Η εξαγορά της Boston Pharmaceuticals από την GSK για 2 δισ. δολάρια σηματοδοτεί μια σημαντική στρατηγική κίνηση στον χώρο της φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας που ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της GSK με καινοτόμες θεραπείες σε πρώιμα και μεσαία στάδιο ανάπτυξης στον τομέα των καρδιομεταβολικών νόσων.