Skip to main content

ElvalHalcor: Ώθηση από το rebound στη ζήτηση αλουμινίου και την ανθεκτικότητα του χαλκού 

Η διοίκηση της ελληνικής εισηγμένης κάνει λόγο για νοικοκυρεμένο ισολογισμό με δυναμικά όμως στοιχεία, ειδικά όσον αφορά την κερδοφορία

Υψηλές επιδόσεις κατέγραψε ο Όμιλος ElvalHalcor στο Α’ τρίμηνο 2025, αξιοποιώντας τις καλές τιμές, παρά τη διόρθωση του Μαρτίου, και το rebound στη ζήτηση του αλουμινίου και την εύκαμπτη συσκευασία, ακολουθώντας σταθερά τη στρατηγική της αποτελεσματικής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης, της μείωσης του καθαρού δανεισμού κατά 95 εκατ. ευρώ από την 31/3/2024 και των περιορισμένων επενδύσεων.

Όπως τονίζει η διοίκηση της ελληνικής εισηγμένης πρόκειται για έναν νοικοκυρεμένο ισολογισμό με δυναμικά όμως στοιχεία ειδικά όσον αφορά την κερδοφορία, μιας και ο όμιλος ElvalHalcor πετυχαίνει αύξηση τζίρου με πολύ καλές τιμές πώλησης των προϊόντων της, εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων και συνεχιζόμενης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Τα αποτελέσματα

Ο όμιλος εμφάνισε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 1,5%, αυξημένη κατά 31% η οργανική κερδοφορία (a-EBITDA φτάνοντας στα 63,8 εκατ. ευρώ, μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 95 εκατ. ευρώ από την 31.03.2024. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 45,3 εκατ. ευρώ έναντι 14,6 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 41,6 εκατ. ευρώ έναντι 14,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 40,3 εκατ. ευρώ από 12,9 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 930,9 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 14,0%, συγκριτικά με τα 816,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024, επηρεασμένος κυρίως από τις αυξημένες μέσες τιμές των μετάλλων.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των μετάλλων στο LME διατηρήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από το Α’ τρίμηνο του 2024. Η μέση τιμή του αλουμινίου διαμορφώθηκε στα 2.497 ευρώ ανά τόνο το Α’ τρίμηνο του 2025 έναντι 2.025 ευρώ ανά τόνο το Α’ τρίμηνο του 2024, ήτοι αύξηση 23,3%, ενώ η μέση τιμή του χαλκού διαμορφώθηκε στα 8.875 ευρώ ανά τόνο έναντι 8.122 ευρώ ανά τόνο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένη κατά 9,3%. Τέλος, η μέση τιμή του ψευδάργυρου διαμορφώθηκε στα 2.698 ευρώ ανά τόνο το  Α’ τρίμηνο του 2025 έναντι 2.547 ευρώ ανά τόνο το Α’ τρίμηνο του 2024, ήτοι αύξηση 5,9%.

Ο κλάδος αλουμινίου

Στον κλάδο του αλουμινίου, παρά τις αυξημένες τιμές ενέργειας οι οποίες είχαν αρνητική επίδραση, η λειτουργική κερδοφορία του κλάδου αυξήθηκε, αποδιδόμενη στο βελτιωμένο προϊοντικό μίγμα, την αυξημένη χρήση σκραπ και τις υψηλότερες τιμές κατεργασίας, ειδικότερα για τα προϊόντα της εύκαμπτης συσκευασίας. Χαμηλό, σε σχέση με προηγούμενα έτη, είναι το επενδυτικό πρόγραμμα του Κλάδου, που ανήλθε σε 11,6 εκατ. ευρώ στο Α’ τρίμηνο τους έτους έναντι 13,4 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όπως επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Κλάδου Αλουμινίου, Νικόλαος Καραμπατέας «δίνοντας προτεραιότητα στην οργανική μας ανάπτυξη, διατηρώντας ένα ισορροπημένο μίγμα προϊόντων και εφαρμόζοντας  μια πειθαρχημένη προσέγγιση στη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά μας ώστε να μπορούμε να εξελισσόμαστε μαζί με τους πελάτες μας».

Ο κλάδος του χαλκού

Από την άλλη πλευρά στον κλάδο του χαλκού η ζήτηση στον κλάδο των κατασκευών, των μεταφορών και των βιομηχανικών εφαρμογών παρέμεινε μειωμένη, επηρεάζοντας τον όγκο πωλήσεων του Κλάδου, ο οποίος παρουσίασε μείωση κατά 2% το Α΄ τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι μεταβολές του όγκου πωλήσεων στις διάφορες προϊοντικές κατηγορίες παρουσίασαν μικτά πρόσημα, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος πωλήσεων που κατευθύνεται στον κλάδο των κατασκευών παρουσίασε αύξηση. Για το επενδυτικό πρόγραμμα του Κλάδου, διατέθηκαν περίπου 4,5 εκατ. ευρώ στο Α’ τρίμηνο τους έτους έναντι 6,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό.

Όπως επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Κλάδου Χαλκού, Πάνος Λώλος, «ο Κλάδος μας απέδειξε για άλλη μια φορά πώς, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και πλήρως ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από ποικίλες προκλήσεις και διεθνή αβεβαιότητα, το επιχειρηματικό μας μοντέλο, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και βιομηχανικών εφαρμογών υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε ένα συνεχώς αυξανόμενο εύρος πελατολογίου, συνεχίζει να διασφαλίζει τη σταθερή μας πορεία και επιτυχία. Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ο Κλάδος μας κατάφερε να διατηρήσει τη λειτουργική του κερδοφορία σε υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητά του».