Skip to main content

Κεπενού: Η ηρωική… έξοδος για την πατρινή αλευροβιομηχανία

Επί προσωπικού: Ελένη και Δημήτρης ελέγχουν την αλευροβιομηχανία από το 2020

Την απόφαση να οδηγήσουν την εταιρεία, την οποία ίδρυσε η οικογένειά τους τη δεκαετία του ’50 στην Πάτρα, εκτός του Χρηματιστηρίου Αθηνών φαίνεται ότι έλαβαν τα αδέρφια Ελένη και Δημήτρης Κεπενός, οι οποίοι ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε υποχρεωτική δημόσια προσφορά, με στόχο την απόκτηση όλων των υπόλοιπων μετοχών της Μύλοι Κεπενού ΑΒΕΕ.

Η απόφαση των δύο αδερφών, οι οποίοι «τρέχουν» την εισηγμένη αλευροβιομηχανία κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, αναλαμβάνοντας καθήκοντα CEO και προέδρου σε ηλικία μόλις 34 και 29 ετών αντίστοιχα, έρχεται ως απόρροια της μειωμένης μετοχικής διασποράς (υπολογίζονται σε λιγότερο από 8%), η οποία απέχει παρασάγγας από το απαιτούμενο όριο του 25% (όπως ορίζεται στον νέο κανονισμό της ΕΧΑΕ).

Ελένη Κεπενού.

Έτσι, κρίθηκε ως προτιμητέα επιλογή η έξοδος από τη Λεωφόρο Αθηνών -κάτι περισσότερο από 23 χρόνια μετά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α.

Η παραπάνω εξέλιξη σίγουρα δεν ήταν εύκολη για τα αδέρφια Κεπενού, τα οποία ελέγχουν μια εταιρεία που έχει ταυτιστεί με το κριθάρι της ελληνικής γης.

Σήμερα, η γνωστή αλευροβιομηχανία έχει ιδιόκτητες παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Πάτρα, καθώς και πλήρως εξοπλισμένες αποθήκες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Λάρισα, με τον ιδιόκτητο στόλο φορτηγών να μεταφέρει τα άλευρα σ’ όλη τη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό.

Η γλυκόπικρη γεύση

Πάντως, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι τα πεπραγμένα της νέας γενιάς μάλλον αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση, καθώς η εισηγμένη ναι μεν είναι σταθερά κερδοφόρα και μοιράζει διαρκώς μερίσματα, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται σε μια πορεία στασιμότητας, την ίδια ώρα που ο ανταγωνισμός δείχνει να ανεβάζει ρυθμούς.

Δελένδας: Aπό τα «made in GR» φωτοβολταϊκά έως τις φρεγάτες της Naval και το mall του Ελληνικού

Μην ξεχνάμε ότι η αποτίμηση στο ταμπλό αριθμεί σε μόλις 12,5 εκατ. ευρώ (όσο και το 2020), με την ετήσια κερδοφορία να ανέρχεται σε 790 χιλ. ευρώ, τον ετήσιο τζίρο να υπολογίζεται σε 57,9 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα να διαμορφώνονται σε 2,8 εκατ. ευρώ και τον δανεισμό να φθάνει στα 22,5 εκατ. ευρώ.

Η τιμή της δημόσιας πρότασης

Μία από τις τελευταίες αποφάσεις, τουλάχιστον σε χρηματιστηριακό επίπεδο, την οποία καλούνται να λάβουν τα αδέρφια Κεπενού, αφορά το ύψος της δημόσιας προσφοράς.

Οι μέτοχοι μειοψηφίας, όπως και η αγορά, προσβλέπουν σε μια τιμή, η οποία θα αποκαθιστά εν μέρει την αδικία που καταγράφεται στο ταμπλό, δεδομένου ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 12,5 εκατ. ευρώ, αν και στάσιμη, υπολείπεται αισθητά της λογιστικής αξίας (ίδια κεφάλαια), η οποία ξεπερνά τα 18,3 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Πώς τα λιμάνια «φούσκωσαν» κατά 500 εκατ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)