Την τάση προς τη σταθερή τιμολόγηση στη λιανική αγορά ρεύματος επιβεβαιώνουν τα νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Ν», και δείχνουν αύξηση στα «μπλε» και μείωση σε «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια μέχρι το τέλος Απριλίου.
Τα σταθερά τιμολόγια συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, γεγονός που – όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς– αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθούν οι «οιωνοί» περί νέων ακραίων διακυμάνσεων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μερίδιο των μπλε τιμολογίων στην αγορά έχει φτάσει στο 20%, ήτοι περί τους 1.150.000 πελάτες, από 800.265 στα τέλη του 2024. Τα πράσινα τιμολόγια συνεχίζουν να ηγούνται της αγοράς, ωστόσο βρίσκονται σε τροχιά υποχώρησης, με το μερίδιό τους να περιορίζεται στο 70% από 72%, δηλαδή 4,1 από 4,3 εκατ. καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται ότι στα πράσινα τιμολόγια μετέπεσε σχεδόν το σύνολο της καταναλωτικής βάσης (συντριπτική πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών) κατά τη μετάβαση στο σύστημα της χρωματικής τιμολόγησης, με το μεγαλύτερο μέρος να παραμένει αμετακίνητο σε αυτά στα δύο χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την έναρξη ισχύος του εν λόγω μοντέλου.
Τα κίτρινα τιμολόγια συνεχίζουν σε τροχιά συρρίκνωσης, με τα σχετικά νούμερα να μιλούν για 590.000 καταναλωτές στα τέλη Απριλίου, από 836.838 στο τέλος του 2024.
Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολιάζουν πηγές της αγοράς μιλώντας στη «Ν», τα νούμερα επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά τη στροφή της αγοράς προς τη σταθερή τιμολόγηση, γεγονός που αποτυπώνεται και στον ανταγωνισμό των εταιρειών.
Η «μάχη των μεριδίων» διεξάγεται εν μέσω ενός σφοδρού πολέμου τιμών, με επίκεντρο –στην παρούσα φάση– τα μπλε τιμολόγια, χωρίς βέβαια τα σχετικά νούμερα να συμμορφώνονται απαραίτητα με την πραγματικότητα της αγοράς.
Συγκέντρωση
Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνουν πηγές του κλάδου με γνώση της αγοράς και των συνολικότερων διεργασιών, η συμπίεση των τιμών στα μπλε τιμολόγια –έως και σημαντικά κάτω του μέσου κόστους προμήθειας, όπως αποτυπώνεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Ενέργειας– πολλαπλασιάζει την πίεση στους συμμετέχοντες, με κατάληξη στο «τέλος της ημέρας» να διαμορφώνονται συνθήκες συγκέντρωσης της αγοράς («το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό»).
Μάλιστα, μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται δεδομένη, με το μόνο ερωτηματικό –όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου– να είναι το «πότε», κάτι που θα εξαρτηθεί από τις αντοχές των εταιρειών να παραμείνουν στην κούρσα των μεριδίων.
Τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία για την κινητικότητα στη λιανική αγορά ρεύματος αναδεικνύουν ως μεγάλο κερδισμένο για το 2024 την εταιρεία Protergia, που αύξησε το πελατολόγιό της κατά 68.255 πελάτες, ακολουθούμενη από τον ΗΡΩΝ με 31.968 πελάτες και τη Ζενίθ με 10.554.
Στον αντίποδα, η ΔΕΗ, που παραμένει μακράν πρώτη βάσει του πλήθους των παροχών στη χαμηλή και μέση τάση –με μερίδιο έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2024 περί το 70%– έχασε 53.377 πελάτες.
Να σημειωθεί τέλος ότι η μάχη στα μπλε τιμολόγια αναμένεται να πάρει και νέες διαστάσεις το επόμενο διάστημα, με τις εταιρείες να σχεδιάζουν νέα καινοτόμα προϊόντα –τόσο ως προς τη διάρκειά τους όσο και στην εφαρμογή της χρέωσης– επιδιώκοντας να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με το προφίλ του καταναλωτή.
Υπάρχει, ωστόσο, ένας αστερίσκος και αφορά τις υπό συζήτηση μεταρρυθμίσεις που εισηγείται η ΡΑΑΕΥ για την αγορά λιανικής ρεύματος. Ανάλογα με το πώς θα καταλήξουν στην τελική τους μορφή, θα καθορίσουν και την «ελευθερία» των συμμετεχόντων να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους έναντι του γνωστού σε όλους χρωματικού κώδικα τιμολογίων.