Με σημαντικά βελτιωμένη εικόνα μεγεθών και χαλυβδωμένους δείκτες κερδοφορίας, η Agrino ολοκληρώνει φέτος το επενδυτικό πλάνο της περιόδου 2019–2025, ύψους 18 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τον νέο κύκλο επενδύσεων με ορίζοντα το 2030, ο οποίος αναμένεται επίσης να κινηθεί στο επίπεδο των 18–20 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Πιστιόλας: «Η Agrino καθιερώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων καταναλωτών ως love brand εξαιτίας της σκληρής δουλειάς και της προσήλωσης των ανθρώπων της, που υπηρετούν τις αξίες της εταιρείας στην εβδομηντάχρονη πορεία της. Η τελευταία πενταετία είναι η πλέον επιτυχημένη της ιστορίας της εταιρείας. Ο κύκλος εργασιών, η λειτουργική κερδοφορία, η πορεία των δανείων, ο εμπλουτισμός της γκάμας των προϊόντων, οι επενδύσεις, σημείωσαν θεαματική βελτίωση. Μια βασική αρχή της εταιρείας από την ίδρυσή της είναι η επανεπένδυση των κερδών. Η βελτιωμένη κερδοφορία των τελευταίων ετών μάς δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε πολύ πιο δυναμικά από ό,τι στο παρελθόν, ώστε η εταιρεία να είναι εγκαίρως έτοιμη απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις».
Το επενδυτικό πλάνο
Σύμφωνα με τον ίδιο, εντός του 2025 ολοκληρώνεται –σε απόλυτη ακολουθία με το χρονοδιάγραμμα– ο επενδυτικός σχεδιασμός των 18 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2019. Το πλάνο περιελάμβανε:
- Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας με έμφαση στη μύλευση ρυζιού
- Παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στην κατηγορία healthy snacking
- Ψηφιακό μετασχηματισμό
- Επέκταση στη μονάδα της Σίνδου με αγορά όμορου οικοπέδου και κτιριακών εγκαταστάσεων
- Ανέγερση νέας μονάδας ξήρανσης και αποθήκευσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας
Η μονάδα στο Κλειδί
Η νέα μονάδα στο Κλειδί απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, ήτοι περίπου 7 εκατ. ευρώ, και αποτελείται από:
- Τρεις χοάνες παραλαβών
- Δύο ξηραντήρια
- Προκαθαριστήρια
- Έξι σιλό υγρών ρυζιού
- Δώδεκα σιλό αποθήκευσης ξηρού ρυζιού, συνολικής χωρητικότητας 20 χιλ. τόνων
Ταυτόχρονα, η εταιρεία βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού του νέου επενδυτικού πλάνου για την περίοδο 2026–2030. Το νέο πλάνο εστιάζει:
- Στον ψηφιακό μετασχηματισμό
- Σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας με χρήση ΑΠΕ
- Στην αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού για τη δημιουργία νέων προϊόντων, τόσο για ομοειδείς κατηγορίες με αυτές όπου έχει ήδη παρουσία η Agrino όσο και για την είσοδό της σε νέες αγορές
Οικονομικές Επιδόσεις
Σε επίπεδο μεγεθών, σε σύγκριση με το 2020, τα έσοδα του 2024 εμφανίζουν αύξηση άνω του 40%, ενώ ανάλογα ανοδική πορεία καταγράφεται στους δείκτες κερδοφορίας και στα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.
Πέρυσι, τα έσοδα ανήλθαν σε 48,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,2% έναντι 43,6 εκατ. ευρώ το 2023.
Η προ φόρων κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 6,7%, φτάνοντας τα 3,66 εκατ. ευρώ.
Το EBITDA διαμορφώθηκε σε 5,6 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά περίπου 7,7%.
Σημαντική πτώση καταγράφηκε στις καθαρές δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 622 χιλ. ευρώ έναντι 1,4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.
Το 2024, η Agrino ενίσχυσε και την εικόνα των ιδίων κεφαλαίων, τα οποία υπολογίζονται στα 37,1 εκατ. ευρώ, έναντι 34 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
Μερίδια Αγοράς & Εξαγωγές
Στην αγορά ρυζιού, που σύμφωνα με την Circana αφορά σε συνολική αξία πωλήσεων 73,7 εκατ. ευρώ το 2024, η Agrino κατέχει μερίδιο 23,2%, ενώ στο πρώτο τετράμηνο φέτος πέτυχε αύξηση 1,4 μονάδες, φτάνοντας στο 24,6%.
Στα όσπρια, η συνολική αξία της αγοράς διαμορφώθηκε πέρυσι στα 51,8 εκατ. ευρώ, με την Agrino να κατέχει μερίδιο 8,4%, το οποίο έχει ενισχυθεί στο πρώτο τετράμηνο φέτος κατά 2,9 μονάδες, φτάνοντας στο 11,3%.
Όσον αφορά στις ρυζογκοφρέτες, στις οποίες η εταιρεία εισήλθε το 2019, η αγορά το 2024 εμφάνισε αξία πωλήσεων 20,4 εκατ. ευρώ, με την Agrino να κατέχει 62,4%.
Το healthy snacking αποτελεί κατηγορία στρατηγικής σημασίας στα αναπτυξιακά πλάνα της Agrino, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση στη μικρή λιανική, σε 1.800 σημεία πώλησης.
Σε επίπεδο εξωστρέφειας, η Agrino «ταξιδεύει» σε 35 αγορές, με τον εξαγωγικό τζίρο να κυμαίνεται μεταξύ 12% και 20% επί του όγκου πωλήσεων. Ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος είναι η αύξηση της αξίας των εξαγωγών πάνω από 30%.