Skip to main content

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον ΝΟΚ

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Κατασκευαστής προσφεύγει στο ΕΔΔΑ ζητώντας μεταξύ άλλων επανάληψη της δίκης

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα περιβαλλοντικά κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

Κατασκευαστής, η οικοδομική άδεια του οποίου ακυρώθηκε από το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο, προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, (ΕΔΔΑ) στο Στρασβούργο ζητώντας, μεταξύ άλλων, επανάληψη της δίκης.

Εφόσον κριθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στη πρώτη φάση της εξέτασης του αιτήματος, ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί επί της ουσίας, κατά τη δεύτερη φάση ο εν λόγω κατασκευαστής θα προσδιορίσει την αποζημίωση που ζητά από το ελληνικό δημόσιο. Εκτιμάται πως θα υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ λαμβανομένης υπόψη της οικονομικής ζημιάς που έχει υποστεί ο εν λόγω επαγγελματίας.

Η νομική ομάδα

Η προσφυγή στο ΕΔΔΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατίθεται τη Δευτέρα από την Δικηγορική εταιρία Ανδρέας Δ. Παπαπετρόπουλος – Ευαγγελία Ι. Μπάνου και Συνεργάτες, με τη συνδρομή του συνταγματολόγου, με καλή γνώση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και των διαδικασιών του, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες, στην υπόθεση του ΝΟΚ έχει παραβιαστεί το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για την υποχρέωση δίκαιης δίκης. Και αυτό γιατί κρίθηκε από το ΣτΕ (με μεταστροφή της νομολογίας του) ότι μπορεί παραδεκτά ο Δήμος να προσβάλλει τις άδειες που εκδίδει η πολεοδομία του (θεώρησε, για πρώτη φορά, παραδεκτή την αίτηση ακυρώσεως του Δήμου κατά της ίδιας του της πολεοδομίας).

Τα επιχειρήματα

Στα βασικά επιχείρημα του προσφεύγοντος περιλαμβάνονται η παραβίαση της αρχής της μη διάκρισης και του δικαιώματος στην ιδιοκτησία. Όπως σημειώνεται σχετικά, με την απόφαση του ΣτΕ εισάγεται ανεπίτρεπτη και αδικαιολόγητη διάκριση καθώς δημιουργούνται τρεις κατηγορίες πολιτών που τελούν υπό τις ίδιες ακριβώς νομικές συνθήκες. Έκαναν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ και εξέδωσαν νόμιμες, όταν τις εξέδωσαν, άδειες.

Σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της προσφυγής το Δικαστήριο δικαίωσε και προστάτευσε ορθώς όλους όσους είχαν άδεια στις 11.12.2024 (ημερομηνία δημοσιοποίησης της επίμαχης απόφασης του ΣτΕ) και είχαν ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες.

Αντιθέτως, άφησε εντελώς απροστάτευτους όσους έχουν ακριβώς τις ίδιες άδειες  αλλά δεν πρόλαβαν, δεν θέλησαν, δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν ή υπήρξαν τόσο νομοταγείς ώστε ανέμεναν να δουν τελικά τι θα γίνει με τα κίνητρα του ΝΟΚ.

Τώρα οι παραπάνω καλούνται και νομοθετικά να αναθεωρήσουν τις άδειές τους και να χάσουν εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα, αντιπαροχές και αγοραπωλησίες. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και όσοι υπέστησαν από τους γείτονές τους αίτηση ακυρώσεως. Βρίσκονται με άδειες που ακυρώθηκαν ή θα ακυρωθούν, έστω και αν είχαν εκδοθεί και είχε αρχίσει η υλοποίησή τους πολύ πριν την προαναφερόμενη ημερομηνία.

Αναμένονται και άλλες προσφυγές

Η τύχη της εν λόγω προσφυγής αναμένεται με ενδιαφέρον λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει η υπόθεση του ΝΟΚ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν και άλλες, καθώς η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι θιγόμενοι είναι σημαντική.

Όπως αναφέρει σε σχετική με τις τιμές των οικοπέδων ανάλυσή της η Geoaxis (Εταιρία Εκτιμητών Ακινήτων) «οι αποφάσεις του ΣτΕ έχουν παγώσει συμφωνίες που είχαν κλειστεί εδώ και μήνες, ενώ η αγορά αναμένει συμπίεση έως και 5% στα μελλοντικά ποσοστά των αντιπαροχών εάν δεν επανέλθει το σύστημα των bonus».

Στην ίδια αναφορά της η Geoaxis τονίζει πως «οι επιπτώσεις της επίμαχης απόφασης του ΣτΕ στην κτηματαγορά προκαλούν αβεβαιότητα γενικότερα σε μηχανικούς, κατασκευαστές και θεσμικούς επενδυτές, ειδικά στις περιοχές υψηλής αξίας (π.χ. Αθήνα, τουριστικές περιοχές) όπου το bonus στη δόμηση κατά ΝΟΚ καθορίζει την απόδοση μιας επένδυσης».