Skip to main content

ΣΕΒΤ: Η βιομηχανία τροφίμων, ο μεγαλύτερος εργοδότης στον τομέα της Μεταποίησης

Προσφορά άνω των 376.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας

Τη σημαντική συμβολή της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του κλάδου, ανέδειξε η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στη Μεταποίηση, εκπροσωπώντας το 27,7% των επιχειρήσεων του τομέα, με κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ, ενώ αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στον τομέα της Μεταποίησης με πάνω από 376.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και περήφανο πρεσβευτή του ελληνικού brand name διεθνώς με πάνω από 7 δισ. ευρώ εξαγωγές.

Οι βασικές προκλήσεις

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ως κύριες προκλήσεις ξεχώρισαν ο νέος εμπορικός χάρτης, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που οδηγούν στις αυξήσεις του κόστους πρώτων υλών και επηρεάζουν την επάρκεια βασικών ειδών, αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα την χώρα μας.

Παράλληλα, έμφαση δόθηκε στις δράσεις και στις προτεραιότητες του ΣΕΒΤ σε θέματα Διατροφής, Υγείας, Ασφάλειας, Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά και για τη διαρκή στήριξη της ελληνικής κοινωνίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και την προώθηση της καινοτομίας, μέσα από πρωτοβουλίες Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις τροφίμων για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας.

Επιπλέον, με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης και ομαλής λειτουργίας της αγοράς και την βιωσιμότητα του κλάδου, επισημάνθηκε ότι ο ΣΕΒΤ ως σταθερός συνομιλητής με την Πολιτεία παραμένει σε ανοιχτό διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία, για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια του κλάδου, αλλά και για ζητήματα βιωσιμότητας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συμβολή της Βιομηχανίας στο Σύστημα Επιστροφής Εγγύησης Συσκευασιών Ποτών (DRS).

Εξάλλου, σε συζήτηση με τίτλο «Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Παγκόσμιες Εξελίξεις στη Βιομηχανία Τροφίμων – Τι να περιµένουµε τα επόµενα χρόνια», συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής ΟΠΑ, Νίκος Βέττας, ο γενικός διευθυντής της Food Drink Europe, Dirk Jacobs και ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης.

Να διασφαλιστεί η ομαλή ροή από το χωράφι στο ράφι

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου για την αγροδιατροφική αλυσίδα, υπογράμμισε πως «για να υποστηριχθεί συνολικά η βιομηχανία τροφίμων, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η ομαλή ροή από το χωράφι έως το ράφι – από την παραγωγή, δηλαδή, μέχρι το σημείο διάθεσης των προϊόντων στις ελληνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και των εθνικών στρατηγικών σχεδίων, υποστηρίζοντας πως «η πολιτική για τον πρωτογενή τομέα δεν είναι απλώς η διαχείριση οικονομικών κονδυλίων σε ορίζοντα πενταετίας. Είναι το βασικό εργαλείο σταθερότητας και προγραμματισμού για την ελληνική παραγωγή, και ο μόνος δρόμος για να πετύχουμε μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους». Ταυτόχρονα, ο υπουργός ανέδειξε την ανθεκτικότητα ως το νέο ζητούμενο, αφήνοντας πίσω τις γενικές αναφορές σε ανάπτυξη και αειφορία.

«Η ακρίβεια είναι ο χειρότερος εχθρός»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τόνισε πως καμία επώνυμη βιομηχανία δεν επιδιώκει ευκαιριακά υψηλές τιμές, καθώς η ακρίβεια είναι ο χειρότερος εχθρός της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών και υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να υπάρξουν εθνικά κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και εξωστρέφειας του κλάδου.

«Η αγροδιατροφή συχνά δεν λαμβάνει την απαραίτητη πολιτική προσοχή»

Ο Dirk Jacobs, γενικός διευθυντής της Food Drink Europe, δήλωσε: «Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω των δασμών, των πληθωριστικών πιέσεων και της κλιματικής αλλαγής. Παρά τη στρατηγική της σημασία, η αγροδιατροφή συχνά δεν λαμβάνει την απαραίτητη πολιτική προσοχή – πέρα από ένα κοινό όραμα, είναι κρίσιμο να υπάρξει άμεση δράση από την ΕΕ και τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα, για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητά της».

Τέλος, ο κ. Nίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ επεσήμανε πως «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης που υπερβαίνει συστηματικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως χρόνιες αδυναμίες, όπως η σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα που επιδρά και στο εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο, δεν έχουν αμβλυνθεί ακόμη στον επιθυμητό βαθμό. Σε ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον όπου η αβεβαιότητα εντείνεται, επιβαρύνοντάς το πλαίσιο για επενδύσεις και διεθνές εμπόριο, η εγχώρια μεταποίηση, και μέσα σε αυτήν ασφαλώς η βιομηχανία τροφίμων, πρέπει και μπορεί να προστατευθεί από τις διακυμάνσεις και να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται».