Skip to main content

Τιμολόγια ρεύματος: Αναζητούν νέα φόρμουλα για περισσότερη διαφάνεια χωρίς «ψιλά γράμματα»

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI)

Προτάσεις και αντιπροτάσεις ΡΑΕΕΥ προμηθευτών για τα νέα μέτρα

Κύκλος συναντήσεων με σκοπό να βρεθεί μια «κοινή γραμμή» εκκινεί αύριο Πέμπτη 15 Ιουνίου ανάμεσα στη ΡΑΑΕΥ και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, με θέμα τις προτεινόμενες αλλαγές της Ρυθμιστικής Αρχής για την αγορά προμήθειας ρεύματος.

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων έχει εισηγηθεί μια σειρά αλλαγές στη δομή και το προφίλ των τιμολογίων ρεύματος σε συνέχεια των σχετικών επισημάνσεων της νέας ευρωπαϊκής Οδηγίας 2024/1711.

Οι εν λόγω προτάσεις είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, για να ακολουθήσει χθες η δημοσίευση των επιστολών των συμμετεχόντων.

Με δεδομένο ότι εντοπίζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις προτάσεις της Αρχής και την προσέγγιση των προμηθευτών σε μια σειρά θέματα, η Ρυθμιστική Αρχή, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο συναντήσεων προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη «φόρμουλα» μέτρων και ρυθμίσεων που αφενός θα εμπεδώσουν μεγαλύτερη διαφάνεια και προστασία στον καταναλωτή και αφετέρου θα προαγάγουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η επικείμενη συνάντηση έχει τον χαρακτήρα «workshop», με τη Ρυθμιστική Αρχή να καλεί τους προμηθευτές να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις που από τη μια θα αντιμετωπίζουν τα «κακώς κείμενα» των προτάσεων της ΡΑΑΕΥ για τα οποία κάνουν λόγο στις παρατηρήσεις τους, αφετέρου όμως θα διασφαλίζουν το βασικό ζητούμενο που είναι η διαφάνεια στην αγορά και η προστασία του καταναλωτή.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αρχή εμφανίζεται «ανοικτή» να εξετάσει εναλλακτικά μέτρα και πρακτικές που ωστόσο θα υπηρετούν το κύριο ζήτημα και θα εξαλείφουν τους επιμέρους κινδύνους και ρίσκα για τον καταναλωτή ή για την αγορά εν συνόλω και τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται σχετικά, η συζήτηση θα επεκταθεί και εκτός συνόρων, αναζητώντας «βέλτιστες πρακτικές» και παραδείγματα που δύναται να αξιοποιηθούν και στην ελληνική περίπτωση.

Τα μικτά τιμολόγια

Ενδεικτικό της προσέγγισης της Ρυθμιστικής Αρχής είναι η υπόθεση των μικτών τιμολογίων, όπου η πρόταση της Αρχής είναι να προσφέρονται μόνο σε καταναλωτές που διαθέτουν έξυπνο μετρητή, καθώς μόνο αυτοί μπορούν να επωφεληθούν πλήρως και πραγματικά από ένα τέτοιο προϊόν.

Υπενθυμίζεται ότι τα μικτά τιμολόγια ενέχουν διαφοροποίηση χρέωσης από ένα όριο κατανάλωσης και πάνω, δηλαδή σταθερή χρέωση μέχρι ένα όριο κατανάλωσης και κυμαινόμενη επιβάρυνση για το μέρος της κατανάλωσης που ξεπερνά το προκαθορισμένο όριο.

Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές διαφωνούν με την παραπάνω πρόβλεψη, κάνοντας λόγο ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σημαντικά η πελατειακή βάση για τα συγκεκριμένα προϊόντα, θέτοντάς τα ουσιαστικά «εκτός αγοράς».

Οι «μεγάλοι» καταναλωτές

Έτερο ζήτημα αφορά τους μεγάλους πελάτες, όπου μέχρι τώρα οι προμηθευτές διατηρούν σημαντική ευελιξία στη σύναψη των συμβάσεων, με αυτές να συνιστούν προϊόν διμερούς διαπραγμάτευσης, περιλαμβάνοντας όρους που «απαντάνε» τόσο στα σταθερά όσο και στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Από την πλευρά της η Ρυθμιστική Αρχή, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, θέλει να θέσει ορισμένους γενικούς κανόνες για τις συγκεκριμένες συμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη το εύρος της κατηγορίας που δεν περιορίζεται σε βιομηχανικές καταναλώσεις και εύλογα γίνεται λόγος για διμερή συμφωνία αλλά περιλαμβάνει και μικρούς εμπορικούς καταναλωτές, για τους οποίους θα πρέπει να υπάρχει ένα πλέγμα προστασίας βάσει και των ευρωπαϊκών «επιταγών».

Κώδικας Προμήθειας

Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση του νέου πλαισίου, όπως αυτό καταλήξει μετά και τον «δεύτερο κύκλο διαβουλεύσεων», καθιστά αναγκαία συνθήκη την αναθεώρηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και της οικείας Υπουργικής Απόφασης, δεδομένου ότι εισάγει κρίσιμες αλλαγές στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο.

Προς αποφυγήν της πολυνομίας και αντιφατικών διατάξεων, η Ρυθμιστική Αρχή σχεδιάζει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να προχωρήσει σε γνωμοδότηση προς τον ΥΠΕΝ προτείνοντας την τροποποίηση του Κώδικα.

Παρατηρήσεις της αγοράς

Περιορισμό και όχι ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά προμήθειας βλέπουν φορείς της αγοράς στις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων για τον κλάδο της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, επισημαίνοντας ότι παρά τη γενική θετική κατεύθυνση, τα μέτρα θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις επιστολές που κατέθεσαν στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης της ΡΑΑΕΥ, οι εκπρόσωποι της αγοράς αναγνωρίζουν καταρχήν την προσπάθεια της Ρυθμιστικής Αρχής να επικαιροποιήσει το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο με την ενσωμάτωση διατάξεων της νέας ευρωπαϊκής Οδηγίας 2024/1711, ωστόσο αυτό χρειάζεται να γίνει συντεταγμένα προς αποφυγήν στρεβλώσεων στην αγορά.

Ενδεικτικά, η ΔΕΗ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι μέσω της εν λόγω παρέμβασης διατηρείται η τάση διεύρυνσης της ρυθμιστικής ύλης και επαύξησης της έντασης και της έκτασης της ρυθμιστικής παρέμβασης σε ζητήματα που άπτονται της εμπορικής πολιτικής των προμηθευτών και επηρεάζουν τη διαμόρφωση της εμπορικής τους στρατηγικής.

Τίθεται ως εκ τούτου ένα αυστηρό ρυθμιστικό περίγραμμα, το οποίο η ΔΕΗ θεωρεί αδικαιολόγητο, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση στη λιανική αγορά προμήθειας τόσο από πλευράς διαμόρφωσης τιμών όσο και από πλευράς συνθηκών ανταγωνισμού και κανονιστικής συμμόρφωσης των συμμετεχόντων σε αυτήν.