Μια πορεία 50 και πλέον ετών φαίνεται ότι ολοκληρώνει ο Νίκος Βαρβέρης, ιδρυτής και μέχρι πρότινος επικεφαλής της Moda – Bagno, ο οποίος εδώ και λίγες ώρες έχει παραχωρήσει τα «ηνία» στους δύο γιους του, Αλέξανδρο και Φίλιππο.
O ιδιαίτερα κοσμικός επιχειρηματίας αφήνει το δημιούργημά του από θέση ισχύος, όπως κατέδειξαν τα οικονομικά μεγέθη του 2024, σύμφωνα με τα οποία η κερδοφορία ανήλθε σε 4 εκατ. ευρώ και ο τζίρος ξεπέρασε τα 33,6 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σ’ αυτήν τη μακρά πορεία των πέντε δεκαετιών, τα ups-and-downs του Νίκου Βαρβέρη ήταν αρκετά, με την οικονομική κρίση να «γονατίζει» την εταιρεία με διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις, προτού επέλθει η πολυπόθητη… αναγέννηση.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, δηλαδή από το 1974, όταν ο Νίκος Βαρβέρης σε ηλικία 30 ετών άνοιξε στο Κολωνάκι το πρώτο κατάστημα Moda Bagno, φέρνοντας στην μεταπολιτευτική Ελλάδα ό,τι πιο μοντέρνο στα είδη μπάνιου και κουζίνας.
Στα τέλη του 1996 λάνσαρε το luxury brand «Interni», μπαίνοντας και στον κλάδο των επίπλων, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε η είσοδος στην εστίαση, με το εστιατόριο Interni αρχικά στην οδό Ερμού και μετέπειτα στη Μύκονο, το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα σε λειτουργία, αποτελώντας μια πραγματική… χρηματομηχανή.
Όλα αυτά κεφαλαιοποιήθηκαν με την «πρεμιέρα» της εταιρείας του Νίκου Βαρβέρη στο Χρηματιστήριο το 2000.
Η βουτιά και η… αναγέννηση
Οι διαδοχικές κρίσεις της δεκαετίας του ’10, αναμφίβολα, δημιούργησαν τριγμούς στο οικοδόμημα του επιχειρηματία, με τις ετήσιες πωλήσεις να βουλιάζουν έως τα 14 εκατ. ευρώ, τις ζημιές να μεγαλώνουν, τα χρέη να συσσωρεύονται και την κεφαλαιοποίηση να πέφτει κάτω των 10 εκατ. ευρώ.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Άλμα δανείων με «άρωμα» ανάπτυξης
Από το 2017, ωστόσο, άρχισε η σταδιακή έξοδος από το τούνελ, πετυχαίνοντας την αναδιάρθρωση του τραπεζικού χρέους και «ποντάροντας» στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, δηλαδή στη Μύκονο. Δεν είναι τυχαίο ότι το εστιατόριο στο νησί των ανέμων πέτυχε τζίρο 9,8 εκατ. ευρώ το 2024, συνεισφέροντας το 30% των συνολικών εσόδων του Ομίλου.
Τα παραπάνω είχαν αντίκρισμα και στη μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία από το ναδίρ του 2017 (0,1 ευρώ) έχει πλέον φθάσει στα 4,0 ευρώ (υψηλό 18 ετών), αποδίδοντας στην εταιρεία του Νίκου Βαρβέρη μια αξία της τάξης των 75 εκατ. ευρώ.
Πλέον, η νέα γενιά καλείται να βάλει τη δική της υπογραφή, αφού πρώτα επιλύσει την εκκρεμότητα του free float (μόλις στο 10% έναντι απαίτησης για 25%), η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω τη συνέχιση της παρουσίας της εισηγμένης στο «κύριο σαλόνι» της Αθήνας.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)