Skip to main content

«Ώρα μηδέν» για την εξαγορά της Avramar: Το τελεσίγραφο των τραπεζών και τα διαπραγματευτικά χαρτιά

Η στάση των Amerra και Aqua Bridge

Από τη στάση των τραπεζών εξαρτάται το αν θα επέλθει η «κάθαρση» στην «τραγωδία» της Avramar, του ισχυρότερου παίκτη της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», φέρεται να είχε σταλεί «τελεσίγραφο» από τις τράπεζες προς την Amerra Capital Management, μοναδική μέτοχο της Avramar, το οποίο έληξε με την εκπνοή του Απριλίου.

Σε αυτό οι δανειστές προειδοποιούσαν ότι εάν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες της υπογραφής συμφώνου αγοραπωλησίας (SPA) με τον προτιμητέο επενδυτή Aqua Bridge, θα κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να κάνουν άμεσα απαιτητά περί τα 100 εκατ. ευρώ. Πλέον οι εξελίξεις δεν μπορούν να περιμένουν.

Άσκηση management

Η βασική μέτοχος, παρά την ενεχυρίαση των μετοχών από τις τράπεζες, στο πλαίσιο της έγκρισης της ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 20 εκατ. ευρώ, δεν έχει απεμπολήσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της στην Avramar ασκώντας το management στο 100% και βέβαια συμμετέχοντας στις διαπραγματεύσεις με την Aqua Bridge. Υπενθυμίζεται ότι ο προτιμητέος επενδυτής της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας αναδείχθηκε, όπως έχει αναφέρει η «Ν» από τα τέλη Οκτωβρίου 2024, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε επίσημα στις αρχές της φετινής χρονιάς μόνο από τα αραβικά κεφάλαια, διά στόματος του CEO Mohammad Tabish.

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της εξαγοράς έχει «μετατεθεί» πολλάκις, με τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, τη μη ύπαρξη προσυμφώνου εξαγοράς και τις γενικότερες κωλυσιεργίες που συνεχώς προκύπτουν (σίγουρα όχι από πλευράς ενδιαφερόμενου επενδυτή) να μην αφήνουν πλέον πολλά περιθώρια ευελιξίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν έντονο σκεπτικισμό για τη στάση των εμπλεκόμενων μερών.

Από πλευράς τους οι τράπεζες έχουν επιδείξει εντυπωσιακή ανοχή στις διαδικασίες τόσο για την αποπληρωμή υποχρεώσεων της Avramar, δίνοντας στην αρχική συμφωνία του 2019 με την Amerra τετραετή περίοδο χάριτος χωρίς ενέχυρα και χωρίς να ασκούν κανένα διαχειριστικό έλεγχο (δεδομένου ότι το άνοιγμα τότε «ακουμπούσε» ήδη τα 400 εκατ. ευρώ), όσο και για αυτές που ακολούθησαν μετά την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή το φθινόπωρο του 2024.

Μένει να φανεί ποια οδό θα επιλέξουν εφεξής οι τράπεζες και εάν θα πιέσουν τις εξελίξεις κάνοντας άμεσα απαιτητή την αποπληρωμή της ενδιάμεσης χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ, αλλά και τα 75,5 εκατ. ευρώ περίπου που αφορούν τις συμβατικές υποχρεώσεις της Avramar που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αποπληρωμές κεφαλαίου και τόκων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2023 ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την έγκριση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, η οποία δόθηκε λίγους μήνες αργότερα και «πάγωσε» τις διαδικασίες αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων (stand still) για έξι μήνες, ήτοι μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, ενώ έπειτα δόθηκε επιπλέον «τράτο» έως το τέλος του Απριλίου του 2025.

Το βέβαιο είναι ότι τα ταμεία της Avramar δεν μπορούν να καλύψουν μια τέτοια απαίτηση από τις τράπεζες.

Η πιθανότητα η Amerra να διεκδικήσει μια νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες φαντάζει δύσκολη. Εξάλλου αυτή η δυνατότητα δεν αξιοποιήθηκε δύο χρόνια τώρα που η εταιρεία βρίσκεται σε κλίμα περιδίνησης. Επίσης να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθεί «κούρεμα» δανείων με βάση τα προβλεπόμενα της σύμβασης του 2019, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο μια νέα διαπραγμάτευση μεταξύ Amerra και τραπεζών.

Ερωτηματικά στην υπόθεση υπάρχουν πολλά, ενώ είναι βέβαιο ότι πρόκειται για μια παρτίδα σκληρού «πόκερ», καθώς η πλευρά της Amerra είναι δυνατός παίκτης και σίγουρα επιδιώκει να διεκδικήσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη κατά την έξοδό της από την Avramar, χρησιμοποιώντας τα καλά «χαρτιά» που έχει στα χέρια της, όπως είναι το πελατολόγιο ή ακόμα και το brand name.

Είναι «τέχνασμα»;

Πάντως, εάν το τελεσίγραφο των τραπεζών είναι «τέχνασμα» για να υπάρξει μια καταληκτική ημερομηνία, η ώρα έχει φτάσει, καθώς η άμεση απαίτηση συμβατικών υποχρεώσεων δύναται να βγάλει από το κάδρο των διαπραγματεύσεων την Amerra, με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν πιο ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση παίρνοντας τις ψήφους της γενικής συνέλευσης, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τετ α τετ μόνο με την Aqua Bridge.

Σε αυτή την περίπτωση η βάση της συζήτησης θα γίνει με γνώμονα τη δεσμευτική πρόταση που έχει καταθέσει η Αqua Bridge, η οποία προβλέπει κούρεμα δανείων -το οποίο οι πληροφορίες το τοποθετούν στο 75%-, δεσμεύσεις και εγγυήσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων που θα μείνουν και βέβαια business plan για την επόμενη μέρα της Avramar.

Διασφαλισμένα αποθέματα σε ψάρια

Ο προτιμητέος επενδυτής διατείνεται ότι παραμένει πλήρως δεσμευμένος στην ολοκλήρωση της εξαγοράς και στη στήριξη του μακροπρόθεσμου μετασχηματισμού της Avramar. Αυτή η δημόσια εκφρασμένη δέσμευση είναι και η μοναδική που μπορεί να εφησυχάσει τους προμηθευτές, καθώς σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές, τράπεζες και Amerra, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία τοποθέτηση επί των εξελίξεων.

Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και εάν δεν υπογραφεί μέσα στον Μάιο το SPA, τότε η ολοκλήρωση του deal θα είναι εξαιρετικά επισφαλής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία της Avramar.

Αυτό που κρατάει στη ζωή την Avramar αυτή τη στιγμή είναι ότι έχει επιτευχθεί διασφάλιση αποθεμάτων σε ψάρια, άρα η διατήρηση της δυνατότητας να έχει έσοδα και να καλύπτει μέρος των απαιτήσεων των προμηθευτών της, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν έχουν κλείσει ποτέ τη «στρόφιγγα» των πιστώσεων προς την εταιρεία. Σύμμαχος της Avramar είναι επίσης το γεγονός ότι στη δεδομένη συγκυρία οι τιμές στα ψάρια αγγίζουν υψηλά πενταετίας, ενώ ταυτόχρονα τα κόστη των τροφών/πρώτων υλών έχουν υποχωρήσει σε σχέση με την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του μεγαλύτερου παίκτη του εγχώριου κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας ανέρχονταν στο τέλος του 2023 -δεν έχουν δημοσιευθεί οι οικονομικές καταστάσεις της περσινής χρήσης- σε 525,34 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους χειρισμούς των τραπεζών.