Την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης στις 9 Μαΐου για το μεγαλύτερο τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) Χανιά – Ηράκλειο προγραμματίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα που πρόκειται να εκτελεστούν στη χώρα, προϋπολογισμού περί τα 2 δις. ευρώ (μαζί με την προαίρεση που αφορά στο τμήμα Κίσσαμος – Χανιά) και μια από τις μεγαλύτερες συμβάσεις παραχώρησης που θα υλοποιηθούν με ανάδοχο τον Όμιλο ΓΕΚ Τέρνα.
Η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου κατά τη περίοδο μελετών – κατασκευών είναι συνολικού ύψους 792 εκατ. (693 εκατ. για το Χανιά – Ηράκλειο και 99 εκατ. για Κίσσαμος – Χανιά) εκ των οποίων τα 200 εκατ. θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ως εκ τούτου η εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ύψους 592 εκατ. ευρώ. Η εκταμίευση της χρηματοδοτικής συμβολής του δημοσίου κατά προτεραιότητα θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς όπως είναι γνωστό η δυνατότητα αυτή θα λάβει τέλος τον Ιούνιο του 2026.
Από την πλευρά του ο ΓΕΚ Τέρνα (ορίστηκε οριστικός ανάδοχος 10.3.25) έχει προσκομίσει στο υπουργείο Υποδομών έγγραφα προγράμματος Κοινού Εξασφαλισμένου Ομολογιακού Δανείου για ποσό έως 1,301 δις. ευρώ που έχει εξασφαλίσει από τις Alpha Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Πειραιώς και χθες προχώρησε στη σύσταση εταιρίας, η οποία θα αναλάβει το εν λόγω project.
Το όνομα της θυγατρικής του ΓΕΚ Τέρνα με σκοπό αποκλειστικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και την άσκηση των δικαιωμάτων που θα συμφωνηθούν με τη Σύμβαση Λειτουργίας και Συντήρησης του ΒΟΑΚ είναι Δικταίον Παραχωρήσεις ΜΑΕ, ονομασία εμπνευσμένη από το Δικταίο Άντρο, ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη στην Κρήτη, με μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Δικταίον Παραχωρήσεις είναι, μεταξύ άλλων, τα υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου, Πέτρος Σουρέτης και Γιώργος Περδικάρης.
Η περίοδος της παραχώρησης είναι 35 έτη, εκ των οποίων έως πέντε έτη (60 μήνες) είναι η περίοδος μελετών – κατασκευών. Το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ μαζί με το Κίσσαμος – Χανιά (30 χλμ.) είναι συνολικού μήκους περίπου 187 χλμ. (με δύο Λωρίδες Εκτάκτου Ανάγκης και πλήθος ανισόπεδων κόμβων και σηράγγων).
Το έργο ειδικότερα περιλαμβάνει τέσσερα βασικά οδικά τμήματα και τρείς παρακάμψεις, από δυτικά προς ανατολικά: Παράκαμψη Χανίων, με μήκος περίπου 7,7 χλμ., Σούδα – Βρύσες, 25,7 χλμ., Βρύσες – Ατσιπόπουλο, 21,8 χλμ., παράκαμψη Ρεθύμνου, 7 χλμ., Αμάρι – Σκαλέτα, 12,4 χλμ., Σκαλέτα – Λινοπεράματα, 46,7 χλμ. και παράκαμψη Ηρακλείου, 25,45 χλμ.
Να σημειωθεί ότι ως προς τη χάραξη του ΒΟΑΚ έχουν καταγραφεί διαφορετικές απόψεις από τοπικούς παράγοντες και εκκρεμεί σχετική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το πόσο θα καθυστερήσουν το έργο μένει να φανεί.
Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι βάσει πληροφοριών από την κατασκευαστική αγορά είναι πιθανό, έπειτα από τη υπογραφή της εν λόγω σύμβασης παραχώρησης, να προχωρήσουν από τη ΓΕΚ Τέρνα συμφωνίες εισόδου και άλλων κατασκευαστικών ομίλων στο έργο, κάτι που μοιάζει λογικό εξαιτίας του μεγέθους του.
Ο ΒΟΑΚ ο οποίος αναμένεται να αναβαθμίσει τις υποδομές της Κρήτης και να συμβάλλει στην οδική ασφάλεια περιλαμβάνει ακόμα δύο έργα τα οποία έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης:
Το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος (προϋπολογισμού 190 εκατ. με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης 90 εκατ.) που εκτελείται ως ΣΔΙΤ και το έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα – Άκτωρ Παραχωρήσεις – Aktor (έπειτα από την εξαγορά της Άκτωρ Παραχωρήσεις από την Aktor τα μέλη της κοινοπραξίας θα είναι δύο) και το τμήμα Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος το οποίο εκτελείται από τον Aktor ως δημόσιο έργο, κόστους 192 εκατ. ευρώ.