Skip to main content

Συνεχή έσοδα «χτίζουν» οι κατασκευαστικές: Τα σχέδια των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aktor, Avax, Metlen

Αναλυτικά τα σχέδια των 4 μεγάλων εταιρειών

Με τη λογική της παροιμίας «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λειτουργούν οι 4 μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, ΓΕΚ Τέρνα, Aktor, Άβαξ και Μέτκα (Metlen).

Παρά το σημαντικό ανεκτέλεστο έργων, συνολικά περί τα 16,1 δις. ευρώ, (δημοσιοποιημένα στοιχεία στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων 2024) έχοντας εμπεδώσει τη εμπειρία της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, κατά την οποία προκειμένου να αναλάβουν ένα έργο έδιναν εκπτώσεις ακόμα και 50%, μεριμνούν για να εξασφαλίσουν επαναλαμβανόμενες και σταθερές ροές εσόδων, μέσω της δραστηριοποίησής τους σε έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ.

Oι κινήσεις της Aktor

Στην κατεύθυνση αυτή ο Όμιλος Aktor υπέγραψε την Τετάρτη το βράδυ τη  δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά της Άκτωρ Παραχωρήσεις από την Ελλάκτωρ, μια σημαντική συναλλαγή που συμβάλει στη διαμόρφωση του νέου τοπίου στην κατασκευαστική αγορά.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Aktor, Αλέξανδρος Εξάρχου, σε έκτακτη σχετική ενημέρωση του Τύπου, την χαρακτήρισε «καταλυτικής σημασίας» για τον Όμιλο, υπογραμμίζοντας ότι διασφαλίζει χρηματοροές 500 εκατ., οι οποίες μαζί με το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, διαμορφώνονται συνολικά σε 1,2 δις. ευρώ. Πρόκειται για σταθερά έσοδα σε βάθος 10ετίας τα οποία, όπως είπε, θα θωρακίσουν τον Aktor «από τις επιπτώσεις πιθανών καθοδικών κύκλων της παραδοσιακής κατασκευαστικής αγοράς».

Σύμφωνα με τον ίδιο με την εξαγορά της Άκτωρ Παραχωρήσεις ο στόχος για EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 40 εκατ. ετησίως από τις παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ το 2030 «έρχεται» το 2025 για τον Aktor, ενώ η απόδοση του κεφαλαίου που διατίθεται σε μετρητά (123 εκατ.), όπως επίσης ανέφερε, εκτιμάται σε 10% με 14%.

«Δημιουργούμε το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ στην Ελλάδα» επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε πως διαπραγματεύεται την εξαγορά της συμμετοχής του Aktor σε ακόμα δύο παραχωρήσεις, με τη συμφωνία για τη μια εξ αυτών να κλείνει πιθανότατα εντός Μαΐου.

Αναμένεται με ενδιαφέρον αν οι παραχωρήσεις που διαπραγματεύεται είναι οι μεγαλύτερες, οι οποίες ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της ΓΕΚ Τέρνα, όπως αυτή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) η οποία πρόκειται να υπογραφεί, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Χρίστο Δήμα, εντός του μήνα, η Εγνατία Οδός ή η Αττική Οδός.

Σημειώνεται ότι η εξαγορά της Άκτωρ Παραχωρήσεις συμφωνήθηκε με την αξία της επιχείρησης (enterprise value) στα 367 εκατ., με ανάληψη των δανειακών της υποχρεώσεων ύψους 187 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τα ταμειακά της διαθέσιμα (57 εκατ.) το καθαρό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 123 εκατ. ευρώ.

Ο Aktor εξασφαλίζει τα 123 εκατ. από δανεισμό (non-recourse – χωρίς αναγωγή στη μητρική εταιρία) και από τα κεφάλαια που άντλησε από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου, ύψους 200 εκατ. (περί τα 38 εκατ. με αλλαγή της χρήσης τους).

Αθροιστικά, μετά την εξαγορά, ο Όμιλος Aktor θα διαθέτει συνολικά χαρτοφυλάκιο 14 έργων ΣΔΙΤ και Παραχώρησης, εκ των οποίων 7 εν λειτουργία, 2 σε φάση κατασκευής, 1 προς κατασκευή και 4 στα οποία είναι προτιμητέος ανάδοχος.

Τα έργα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ηγέτης στις παραχωρήσεις παραμένει βεβαίως ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του, μεταξύ άλλων, την Αττική Οδό, τον ΒΟΑΚ και την Εγνατία Οδό, για την οποία η διοίκηση, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Περιστέρη, εκτίμησε (πρόσφατη ενημέρωση αναλυτών) πως η διαδικασία ανάληψης της παραχώρησης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων του Δημοσίου.

Μόνον το 2024 οι συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ τις οποίες ανέβαλε ο ΓΕΚ Τέρνα είναι ύψους περίπου 2,5 δις. με τον ΒΟΑΚ να δεσπόζει (2 δις. που δεν περιλαμβάνονται στο ανακοινωμένο ανεκτέλεστο του Ομίλου) ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των εκτιμήσεων της διοίκησης το 2028 ο Όμιλος αναμένει διπλασιασμό των προσαρμοσμένων EBITDA, σε σχέση με το 2024, στα 800 με 900 εκατ. ευρώ.

Θα προέλθει, μεταξύ άλλων, από τις συμβάσεις παραχώρησης της Αττικής Οδού, (σε ετήσια πλέον βάση καθώς εντάχθηκε στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου πέρυσι τον Οκτώβριο), την Εγνατία, την ενεργειακή μονάδα στην Κομοτηνή και αργότερα από τις επενδύσεις στο νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης και στο ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό.

Τα έσοδα από τις παραχωρήσεις του ΓΕΚ Τέρνα πέρυσι αυξήθηκαν 48,5% στα 337,9 εκατ. με τον τομέα αυτόν να συνεισφέρει περίπου το 60% της λειτουργικής κερδοφορίας.

Τι επιδιώκει ο Avax

Την ενίσχυση του τομέα των παραχωρήσεων επιδιώκει και η διοίκηση του Άβαξ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Ομίλου, Χρήστου Ιωάννου και του εντεταλμένου συμβούλου, Αντώνη Μιτζάλη, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών και του Τύπου, στόχος είναι οι δραστηριότητες εκτός της κατασκευής (παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ, real estate) σε πέντε χρόνια να αποφέρουν το 40% του συνολικού EBITDA. Τα εκτιμώμενα έσοδα από τις υφιστάμενες παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ (σε όλη τη διάρκειά τους) του Άβαξ είναι της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των έργων ΣΔΙΤ που διεκδικεί περιλαμβάνονται δύο οδικά (η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου) συνολικής αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ (Μαυροβούνι – Έδεσσα και κάθετος άξονας Δράµα – Αµφίπολη) και δύο κτιριακά, το έργο της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, ΣΔΙΤ αξίας 765 εκατ. και το ΣΔΙΤ αξίας 520 εκατ. για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της Πυρκάλ στην περιοχή του δήμου Δάφνης – Υμηττού. Τη μάχη για τα 4 αυτά project δίνουν προφανώς όλοι οι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Ο τρίτος πυλώνας της Metlen

Ο τομέας υποδομών και παραχωρήσεων αναδεικνύεται ως τρίτος σημαντικός μοχλός ανάπτυξης για τη Metlen, η οποία στοχεύει σε μερίδιο 20 με 25% στα ΣΔΙΤ. Από τον τομέα Παραχωρήσεων η εισηγμένη αναμένει κατά μέσο όρο απόδοση (IRR) 15%.

Έχει αναλάβει έργα όπως το Flyover της Θεσσαλονίκης, οι βιοκλιματικές σχολικές μονάδες και το αρδευτικό πρόγραμμα της Θεσσαλίας.