Από την έντυπη έκδοση
Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Σε κίνδυνο βρίσκονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας στον όμιλο Folli Follie όσο συντηρείται η αβεβαιότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες όπου εκτείνεται η επιχειρηματική του δραστηριότητα, με ενδεικτική την ανασφάλεια των 500 εργαζομένων της Links of London στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το θέμα απασχολεί, όπως είναι φυσικό, την τοπική αγορά, όπου λειτουργούν σχεδόν 350 σημεία πώλησης της βρετανικής αλυσίδας, η οποία δημιουργήθηκε το 1990 και περιήλθε στον όμιλο Folli Follie Group (FFG) τον Ιούλιο του 2006.
Μάλιστα προχθεσινό δημοσίευμα των «Times» έκανε ειδική αναφορά στην αλυσίδα κοσμηματοπωλείων που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, θέτοντας σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας στα καταστήματα και στα σημεία πώλησης των δικαιοδόχων. Υπενθύμιζε ότι ανήκει στην ελληνική εταιρεία-σκάνδαλο Folli Follie και συνεργάζεται με την Deloitte, ενώ κάνει λόγο για εθελοντική συμφωνία αναδιάρθρωσης στην τοπική αγορά, χωρίς ωστόσο να αποπνέει… αισιοδοξία.
«Χρειάζονται ιερέα»
«Εννοείται ότι έχει αναζητηθεί μια εθελοντική συμφωνία της εταιρείας (company voluntary arrangement – CVA), για να μειωθούν τα ενοίκια και να κλείσουν καταστήματα, αλλά μια πηγή είπε: “Δεν χρειάζονται CVA, χρειάζονται ιερέα”» αναφέρει σχετικά το δημοσίευμα. Σύμφωνα με το δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου μια αφερέγγυα εταιρεία μπορεί να συνάψει εθελοντική συμφωνία τύπου CVA που προσδιορίζει ένα είδος ρύθμισης η οποία επιτρέπει στην εταιρεία με προβλήματα χρέους και φερεγγυότητας να συνάψει εθελοντική συμφωνία με τους επιχειρηματικούς της πιστωτές για την εξόφληση όλων ή μέρους των εταιρικών χρεών της για μια συμφωνημένη χρονική περίοδο.
Ας σημειωθεί ότι ο κλάδος κοσμημάτων του ομίλου FF αντιπροσωπεύει πωλήσεις ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ωστόσο τα προϊόντα Folli Follie και Links of London εμφανίζουν ζημίες προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 19 εκατ. ευρώ και 18 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και γι’ αυτό τα δύο σήματα είναι σε διαδικασία επανατοποθέτησης και αναδιοργάνωσης δραστηριοτήτων.
Είναι γεγονός ότι ανάλογη αγωνία με αυτήν των Βρετανών εργαζομένων έχουν και οι εργαζόμενοι σε άλλες αγορές και στην Ελλάδα ειδικότερα (1.425 στις 31.1.2019), όσο παραμένουν ανοιχτά όλα τα μέτωπα για τη Folli Follie, δέκα μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης και σχεδόν πέντε μήνες μετά την πρώτη αποτύπωση του business plan διάσωσης. Αν και ακολούθησε σειρά τροποποιήσεων, η εταιρεία δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την οριστική συναίνεση των χρηματοοικονομικών πιστωτών της στο τελικό term sheet, ενώ σε εξέλιξη είναι ακόμη το έργο αναδιατύπωσης των οικονομικών καταστάσεων 2017 από την PwC – και τα δύο προϋποθέσεις της νέας προσφυγής στο δικαστήριο για επικύρωση της συμφωνίας για σχέδιο εξυγίανσης.