Πολύ πριν αρχίσει να ασχολείται εντατικά με την Ελλάδα, ο Αριστείδης Χαλικιάς είχε καταφέρει να χτίσει ένα βαρύ «όνομα» στις τάξεις της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.
Επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Republic Bank of Chicago (RBC), η οποία σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 2,6 δισ. δολαρίων και ελέγχει καταθέσεις 2,25 δισ. δολαρίων, αποτελώντας την 22η μεγαλύτερη τράπεζα στην πολιτεία του Ιλινόις.
Συγχρόνως, με έδρα και πάλι το Σικάγο, «τρέχει» από το 1994 και την εταιρεία ακινήτων Intercontinental Real Estate & Development Corporation.
Η παρουσία στην Ελλάδα

Το 2011, όμως, αποφασίζει να έρθει στην Ελλάδα, ιδρύοντας την Intercontinental International (ICI), στα πρότυπα της επιτυχημένης αμερικανικής εταιρείας.
Παρά τη βαθιά οικονομική κρίση, η νεόκοπη ICI «αντέχει» στους κραδασμούς και το 2017 εισέρχεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παίρνοντας ως βασική προίκα ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων από την πρώην Εμπορική Τράπεζα.
«Fast forward» μερικά χρόνια αργότερα: Η ανάγκη για νέα κεφάλαια, αλλά και η προθυμία του ομογενή επιχειρηματία για αναδιάρθρωση του εν Ελλάδι χαρτοφυλακίου φέρνει στο προσκήνιο τη mega συμφωνία με την BriQ του Ομίλου Φέσσα, η οποία έρχεται να «παντρέψει» δύο μεσαίες εταιρείες του real estate, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού πόλου στον κλάδο.
Τι προβλέπει το deal
Πριν το εν εξελίξει deal, o Αριστείδης Χαλικιάς ήλεγχε περίπου το 78% των μετοχών της Intercontinental.
Ενόσω έχει μεσολάβησε α) η πώληση 17 ακινήτων, καθώς και β) η μεταβίβαση του 27% των μετοχών στην BriQ έναντι 60 και 9,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (σχεδόν 70 εκατ. ευρώ στο σύνολο), ο έμπειρος επιχειρηματίας ετοιμάζεται για το τρίτο και τελευταίο βήμα της «χρυσοφόρας» συμφωνίας, το οποίο προβλέπει την πλήρη απορρόφηση της ICI από την BriQ.
Ο ίδιος θα λάβει 1,194 νέες μετοχές της BriQ για κάθε μία μετοχή που διατηρεί μέχρι και σήμερα στην Intercontinental (51,76%).
H «πλούσια» ρευστότητα
Αυτό σημαίνει ότι στην ανανεωμένη και μεγαλύτερη BriQ, η οποία θα αξίζει περίπου 95 εκατ. ευρώ (από 71 εκατ. ευρώ σήμερα) ο ομογενής επιχειρηματίας θα ελέγχει περίπου το 14,5% του μετοχικού κεφαλαίου.
Αυτό αντανακλά μια αξία άνω των 13,5 εκατ. ευρώ για τον Αριστείδη Χαλικιά, ο οποίος μην ξεχνάμε ότι έχει λάβει σημαντική ρευστότητα τόσο από την πώληση των 17 ακινήτων (ακολούθησε γενναιόδωρη επιστροφή κεφαλαίου), όσο κι από την πρόσφατη διάθεση του 27% των μετοχών στην BriQ.
Φέσσας: Από το φλέρτ της Κωτσόβολος στον γάμο με τη Μπενρουμπή
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)