Skip to main content

Ξένοι υπήκοοι το 30% των νέων αγοραστών κατοικίας στο Ελληνικό

Η νέα οικιστική γειτονιά Little Athens έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στο Ελληνικό από ξένους υπηκόους, σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση της Lamda Development κατά την ενημέρωση των αναλυτών, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.
Όπως ειπώθηκε οι κατοικίες του παραλιακού μετώπου αγοράστηκαν κυρίως από Έλληνες με το ποσοστό των ξένων στο 5% με 10%.

Στη νέα οικιστική γειτονιά υπό την ονομασία Little Athens το 30% των συμφωνιών που έχουν κλείσει είναι με ξένους σε συνέχεια και της διεθνούς καμπάνιας που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Συμφωνίες για εκατοντάδες οικιστικά ακίνητα

Σημειώνεται ότι από τα 1.121 οικιστικά ακίνητα της α’ φάσης της ανάπτυξης του Ελληνικού, στο παραλιακό μέτωπο βρίσκονται τα 315 εκ των οποίων έχουν ήδη «κλειστεί» με σχετικές συμφωνίες 301. Στη γειτονιά του Little Athens από τα 342 που έχουν τεθεί προς πώληση μέχρι σήμερα έχουν κλείσει συμφωνίες με κρατήσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές για 206 ή περίπου το 60%.

Με άλλα λόγια περίπου το 40% των οικιστικών ακινήτων της πρώτης φάσης έχει διατεθεί και αυτό συμβάλει στην εκτίμηση ότι η λειτουργική κερδοφορία της Lamda θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα.

Ο Χάρης Γκορίτσας, Chief Financial Officer της Lamda σημείωσε μιλώντας στους αναλυτές ότι τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου είναι ένα επιπλέον παράδειγμα για το πώς θα βελτιώνονται περαιτέρω οι επιδόσεις της εταιρίας τρίμηνο με τρίμηνο, ενώ το Ελληνικό έχει πετύχει λειτουργική κερδοφορία έπειτα από 3 έτη από την έναρξη του.
Μέχρι την 27.05.2024 οι ταμειακές εισπράξεις της Lamda από πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό είχαν διαμορφωθεί στα 670 εκατ. ευρώ.

Κεφαλαιουχικές δαπάνες 46 εκατ. ευρώ

Το πρώτο τρίμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex) στο Ελληνικό 46 εκατ. ευρώ με το σύνολο τους (για κτίρια και έργα υποδομών) από την έναρξη του έργου έως την 31.03.2024 να διαμορφώνεται σε 361 εκατ. ευρώ.
Ανάλογα αναμένεται να κινηθούν και τα επόμενα τρίμηνα. «Οι επενδύσεις στο Ελληνικό προς το τέλος του τρέχοντος έτους, από το γ’ τρίμηνο και μετά, θα βαίνουν αυξανόμενες και θα ενισχυθούν περαιτέρω το 2025 λόγω του μεγαλύτερου κατασκευαστικού όγκου, όσο ωριμάζει το έργο» σημείωσαν σχετικά τα στελέχη της Lamda.

Απαντώντας επίσης σε ερώτημα για το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο τα στελέχη της Lamda επανέλαβαν ότι «έχουμε προχωρήσει την προετοιμασία, ωστόσο, δε θα βιαστούμε, θα αναμένουμε μέχρι να είναι κατάλληλες και ευνοϊκές οι συνθήκες της αγοράς».