Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Από εταιρεία «παρίας», παράδειγμα προς μίμηση η ΔΕΗ – Οργανικό μέρος της ενεργειακής μετάβασης η Ελλάδα

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Εύσημα από την Επίτροπο Ενέργειας για την πρόοδο της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση

Με το success story της ΔΕΗ, που από μια εταιρεία στο χείλος του γκρεμού πέντε χρόνια πριν, έχει αναδειχτεί σε πρωταγωνιστή στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης άνοιξε την ομιλία του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συνέδριο της Eurelectric «Lights On» που πραγματοποιείται στην Αθήνα 22 και 23 Μαΐου.

Υπογράμμισε, επίσης την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να πρωταγωνιστήσει με ακόμη καλύτερους όρους στην «κούρσα» της ενεργειακής μετάβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επιτυχία της ΔΕΗ, όπως υπογράμμισε, δείχνει τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που ήδη αποτυπώνεται στους βασικούς δείκτες, όπως επίσης στην αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. «Οι ξένοι επενδυτές έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ενεργειακό σκέλος, η διείσδυση των ΑΠΕ προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ενώ μεθοδεύεται η εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων πόρων. Ειδική μνεία έκανε στο σχέδιο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών, επισημαίνοντας ότι η θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου διαθέτει πολύ ισχυρό αιολικό δυναμικό, πράγμα που διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες και προοπτικές για τον κλάδο.

«Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα. Έχουμε πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό, οι πηγές αυτές μπορούν να γίνουν η ραχοκοκαλιά ενός εντελώς διαφορετικού συστήματος. Για την ακρίβεια, πλέον που δεν είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για επενδύσεις. Με μία έννοια, είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε προσωπικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεχωρίζοντας την παρέμβασή του προ μηνών για την ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα και την ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Τέλος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επιλυθεί η αναντιστοιχία που παρατηρείται σήμερα μεταξύ των στόχων που έχουν τεθεί και των διαθέσιμων πόρων για την επίτευξή τους.

Εύσημα από την Σίμσον για την πρόοδο της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, σε σύντομο χαιρετισμό της στο άνοιγμα του συνεδρίου, αναγνώρισε τα βήματα που έχει κάνει η χώρα στην προώθηση της «πράσινης» ενέργειας σε συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς στόχους και πολιτικές.

Ειδική αναφορά έκανε στην πρόοδο της Ευρώπης ως προς την απεξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που πλέον αποτυπώνεται στα «νούμερα», διασφαλίζοντας την ίδια στιγμή υψηλό βαθμό ενεργειακής ασφάλειας αλλά και προσιτής ενέργειας.

Επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για την απανθρακοποίηση της οικονομίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.