Skip to main content

Ποιες είναι οι καινοτόμες startups της Β. Ελλάδας

Οι πρωτοβουλίες της ΑΖΚ και τα ανερχόμενα «αστέρια» του τοπικού οικοσυστήματος

Επεκτείνουν τη δράση τους εντός αλλά και εκτός συνόρων μια σειρά από νεοφυείς (start-up) επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, έχοντας καταφέρει κάποιες από αυτές να αντλούν ήδη σημαντικά κεφάλαια από funds και business angels, που χρηματοδοτούν την καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

Αυτή τη στιγμή το Εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων – Elevate Greece περιλαμβάνει 865 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, από τις οποίες 125 βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της οικονομίας της πόλης και υποστηρίζονται από εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της πόλης.

Ένας από τους βασικούς «πυρήνες» ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα είναι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), που μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος το περασμένο φθινόπωρο προχωρά στην υλοποίηση του πρώτου θύλακα υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας  σε έκταση 40 στρεμμάτων στην περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης που θα είναι αφιερωμένος στον Αγροδιατροφικό τομέα. Παράλληλα συνεχίζει ακάθεκτη την προ πολλού πλούσια δράση της για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα.

Στόχος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, τονίζει σχετικά στη «Ν» ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Δρ. Παναγιώτης Κετικίδης, «είναι να έχει τον ρόλο καταλύτη στην ανάπτυξη ενός ενεργού οικοσυστήματος καινοτομίας που να υποστηρίζει την επιτυχή ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και ΜΜΕ στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας είναι στο κέντρο αυτής της προσπάθειας και στηρίζεται σε δύο πυλώνες:

Επιχειρηματικότητα (ενθάρρυνση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, κουλτούρας συνεργασίας) με

Λειτουργία Προθερμοκοιτίδας στο κέντρο της πόλης, αφιερωμένη στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στα πρώτα τους βήματα, όπου σήμερα έχουν την έδρα τους 10 καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις. Τρέχουμε διαγωνισμούς και δράσεις που προσπαθούν να φέρουν κοντά καταξιωμένες επιχειρήσεις/ επιχειρηματίες και επενδυτές με νεοφυείς επιχειρήσεις.

-Δημιουργία Γραφείου Υποδοχής Β. Ελλάδος στις εγκαταστάσεις της ΑΖΚ προς ωφέλεια του οικοσυστήματος των startups της Β. Ελλάδος. Από τον Μάρτιο 2023, ακόμα, η ΑΖΚ και το Elevate Greece υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης, με την ΑΖΚ να αποτελεί το Γραφείο Υποδοχής του Elevate Greece στην Β. Ελλάδα.

-Φιλοξενία της πρώτης κοινότητας Digital Nomads στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συνδέσει η ΑΖΚ το οικοσύστημα των startups με ψηφιακούς νομάδες από όλο τον κόσμο.

Δικτύωση – Εξωστρέφεια (επέκταση σε διεθνείς αγορές)

Διοργάνωση, συνδιοργάνωση και συμμετοχή της ΑΖΚ σε +120 εκδηλώσεις (συνέδρια- workshops- ημερίδες), οι 55 εκ των οποίων ήταν εσωτερικές πρωτοβουλίες της ΑΖΚ, σε συνεργασία με τους +65 ενεργοποιητές του οικοσυστήματος καινοτομίας της Β. Ελλάδος (φορείς- επιμελητήρια εκπαιδευτικοί οργανισμοί- δομές στήριξης επιχειρηματικότητας).

Προτάσεις της ΑΖΚ

Με δεδομένο βέβαια ότι ο εχθρός του καλού είναι πάντοτε το καλύτερο, ο πρόεδρος της ΑΖΚ επισημαίνει όσον αφορά τις προοπτικές της νεοφυούς-καινοτόμας επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα ότι «κατά βάση οι νεοσύστατες επιχειρήσεις  χρειάζονται καλύτερη καθοδήγηση στο πως θα αναπτυχθούν στρατηγικά (growth – scaleup), και να επιτύχουν την ανάπτυξη και την επιτυχία που επιθυμούν.

Για να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να εισέλθουν στις διεθνείς αγορές, το κράτος, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το οικοσύστημα καινοτομίας της βόρειας Ελλάδας μπορούν να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα:

– Δημιουργία Υποδομών: για την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων και ενθάρρυνση ανάληψης κινδύνων και πειραματισμού.

– Εκπαίδευση και Κατάρτιση: στις νεοσύστατες επιχειρήσεις για τις απαιτούμενες δεξιότητες  για να εισέλθουν με επιτυχία στις διεθνείς αγορές.

– Χρηματοδότηση και Επενδύσεις: πρόσβαση στο κεφάλαιο και άλλους πόρους, όπως καθοδήγηση και κατάρτιση και επιλογές χρηματοδότησης, όπως επένδυση επιχειρηματικών αγγέλων, επιχειρηματικό κεφάλαιο κ.ο.κ. για να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την επέκταση τους.

– Διεθνείς Συνεργασίες και Δικτύωση: σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο με άλλες χώρες και επιχειρήσεις επενδυτές και εμπειρογνώμονες που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους για την προώθηση των νεοφυών επιχειρήσεων.

Ανερχόμενες Start-Ups της Β. Ελλάδας

 

SSPV CAPITAL

 

Στην ΑΖΚ εδρεύει το νεοσύστατο SSPV Capital (Scale Stories and People Ventures Capital), που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2023, ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του μόλις τον περασμένο Νοέμβριο και ήδη αναπτύσσει παρουσία εκτός συνόρων.

«Είμαστε μια ευρωπαϊκή εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών, που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο δημιουργίας, χρηματοδότησης και υποστήριξης των startups. Επιδιώκουμε συστηματικά, καλλιεργούμε και αναπτύσσουμε νέες και αντισυμβατικές ιδέες, φέρνοντας μαζί ταλέντα και επιχειρηματίες υψηλής ειδίκευσης, αξιοποιώντας εσωτερικούς πόρους και εξωτερικά επιχειρηματικά δίκτυα. Επικεντρώνουμε στη δημιουργία ικανοτήτων σε startups τεχνολογίας αρχικών σταδίων με γνώμονα τον αντίκτυπο, κυρίως στην Ελλάδα, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Γερμανία. Οι τομείς εστίασής μας είναι η βιωσιμότητα, η εκπαίδευση, η υγεία, τα τρόφιμα και οι λύσεις SaaS γενικά», επισημαίνει σχετικά ο Senior Operations Manager, Λάζαρος Αλληλόμης.

Η πρώτη spin-off εταιρεία του SSPV φέρει την επωνυμία «GoalStart», αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του τομέα υπηρεσιών «Studio» που παρέχει το SSPV Capital, εδρεύει στην Ολλανδία, αναπτύχθηκε για τη σχολή Rotterdam School of Management, του Erasmus University Rotterdam και αναπτύσσει μια εφαρμογή που βοηθάει τους φοιτητές να μην εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, καθώς βάσει σχετικών ερευνών στην Ολλανδία εγκαταλείπουν τις σπουδές τους περί το 50% των φοιτητών. Στόχος είναι η διάδοση της εφαρμογής και σε άλλες χώρες και εκπαιδευτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.

Το SSPV Capital διαθέτει επίσης και τομέα «Master», ο οποίος έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα όσον αφορά στις start-ups, ενώ ο τομέας των χρηματοδοτήσεων (Venture Capital)
σύμφωνα με τον κ.Αλληλόμη αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

CDXi solutions IKE

Η CDXi solutions IKE ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 από τους Ηλία Γιαλαμπουκίδη, Στέφανο Βροχίδη και Ιωάννη Κομπατσιάρη, είναι τεχνοβλαστός (spin-off) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) προερχόμενη από τον χώρο της Πληροφορικής και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και στοχεύει στην ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης με περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Στεγάζεται στους χώρους της ΑΖΚ και ανήκει στην επιχειρηματική θερμοκοιτίδα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA Business Incubator Greece) για ωρίμανση λύσης, που αξιοποιεί δορυφορικές εικόνες στην ανίχνευση και πρόβλεψη του φαινομένου ευτροφισμού σε υδάτινους ταμιευτήρες, λαμβάνοντας και 50.000 ευρώ χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό.

Βασικό στοιχείο της επιτυχίας, όπως επισημαίνει στη “N” ο κ.Ηλίας Γιαλαμπουκίδης, είναι ο συνδυασμός πηγών πληροφορίας χαμηλού κόστους με έξυπνο τρόπο, που επιστημονικά αναφέρεται και ως “σύντηξη πολυτροπικών δεδομένων” (multimodal AI data fusion). Στα βασικά προϊόντα της CDXi κυριαρχεί η οπτική πληροφορία, είτε αυτή προέρχεται από δορυφορική εικόνα, είτε από social media, είτε ακόμα και μέσα από έναν φούρνο χυτηρίου, που συνδυάζεται με επιπλέον κανάλια πληροφορίας με προσαρμοσμένο και μεταφέρσιμο τρόπο.

Το προϊόν ΚΗΛΙΔΑ της CDXi solutions ΙΚΕ που είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για την ανίχνευση σχηματισμών στην επιφάνεια λιμνών και ταμιευτήρων νερού χρησιμοποιείται ήδη από την ΕΥΑΘ Α.Ε. Η ανίχνευση αξιοποιεί δωρεάν δορυφορικές εικόνες από το πρόγραμμα Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύπτει μεγάλες υδάτινες επιφάνειες όπου η εγκατάσταση αισθητήρων απαιτεί μεγάλο κόστος, δίκτυο ηλεκτροδότησης και επικοινωνίας.

Επίσης, η Ιταλική Αρχή Διαχείρισης Υδάτων Autorità di bacino Distrettuale delle Alpi Orientali έχει ενσωματώσει το σύστημα COSAS, το οποίο αποτελεί το δεύτερο προϊόν της εταιρείας και αξιοποιεί παραθέτει χρήσιμες αναρτήσεις από πολίτες την ώρα ενός πλημμυρικού γεγονότος,  ενώ το νεότερο προϊόν είναι το M4D Visionτο οποίο ωρίμασε στα πλαίσια του ανοιχτού διαγωνισμού καινοτομίας Confluence Challenges, απαντώντας σε πρόκληση της πολυεθνικής βιομηχανίας αλουμινίου Aloumil για την βέλτιστη λειτουργία ενός χυτηρίου. Με μια υψηλής ανθεκτικότητας κάμερα και τεχνολογία Υπολογιστικής Όρασης μειώνεται η ενεργειακή κατανάλωση και το βιομηχανικό απόβλητο, μέσα από έξυπνες ειδοποιήσεις για το πότε πρέπει να ανοίξει ο φούρνος, πότε έχει ολοκληρωθεί η πυρόλυση, ποια είναι η στάθμη του μείγματος και σε ποια σημεία είναι μεγαλύτερη η συγκέντρωση τέφρας.

Σημειωτέον ότι για όλες τις παραπάνω επιδόσεις, η CDXi Solutions ΙΚΕ βρίσκεται στις top-10 συμμετοχές του 14ου διαγωνισμού NBG Business seeds, ξεχωρίζοντας μεταξύ 200 και άνω αιτήσεων.

Dataminds Μ. ΙΚΕ

Η Dataminds Μ. ΙΚΕ ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2023, εδρεύει επίσης στην ΑΖΚ και παρέχει υπηρεσίες consulting στη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, επικεντρωνόμενη στο Business Machine Learning, και με τον τρόπο αυτό έχει ήδη επιτύχει την αυτοχρηματοδότησή της μέσω συνεργασιών ακόμη και στις ΗΠΑ.

Στο βιογραφικό της εταιρείας, παρά τη μικρή «ηλικία» της περιλαμβάνονται βραβεύσεις σε διαγωνισμούς καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ για την πρόβλεψη της κατανάλωσης μετρητών νερού και του ΔΕΔΔΗΕ για την ανίχνευση ρευματοκλοπών, με τον οποίον και επιδιώκεται σχετική συνεργασία, ενώ έχει παράσχει τις υπηρεσίες της μεταξύ άλλων και στην αμερικανική εταιρεία-εκ των leader στο ηλεκτρονικό εμπόριο παγκoσμίως, την Shopify.

Πέραν, δε, των κλάδων ενέργειας και ύδρευσης, η Dataminds έχει αναπτύξει την εφαρμογή BestShot AI, που αφορά τη διαχείριση και διαμοιρασμό μεγάλων όγκων φωτογραφιών, ενώ επίσης παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ελληνικές και αμερικανικές start-ups.

Ιδρυτής της εταιρείας  είναι ο κ. Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ, μαθηματικός και data scientist.

Componous ΙΚΕ

Στην πανέμορφη ακριτική Φλώρινα επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά το γνωστό ρητό «το μήλο κάτω από τη μηλιά», καθώς οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί Η/Υ, Κοσμάς και Νίκος Τυριακίδης, γιοί του επίσης μηχανικού και επιχειρηματία Βασίλειου Τυριακίδη της πρωτοποριακής βιομηχανίας παραγωγής σύνθετων υλικών από ανθρακονήματα και υαλονήματα «Β&Τ Composites», είναι οι διαχειριστές της «Componous IKE». Εταίροι στην Componous είναι επίσης ο κ.Βασίλειος Τυριακίδης, η κα.Θωμαή Τυριακίδη και ο Δρ. Γιώργος Βιολάκης.

Στόχος της Componous είναι η ανάπτυξη αισθητήρων οπτικών ινών και μονάδων ανάγνωσης των μεγεθών που μετρώνται σε προσιτό κόστος για έργα μικρού προϋπολογισμού και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τη Φωτονική. Στην κατεύθυνση αυτή έχει αναπτύξει τον πρωτότυπο «FBG Interrogator», για την ανάπτυξη και παραγωγή του οποίου η εταιρέια βρίσκεται ήση σζε επαφές με venture capitals από Ελλάδα και εξωτερικό. Σημεωτέον, επίσης, ότι στη μεγάλη Διεθνή Έκθεση του κλάδου των σύνθετων υλικών  JEC Paris 2024, στις αρχές του φετινού Μσρτίου, η «Componous» διακρίθηκε ως μία από τις 20 καλύτερες start ups της Ευρώπης, από τις συνολικά 521 που συμμετείχαν στη διοργάνωση.

Innovation Bee

Στη γειτονική Κοζάνη «γεννήθηκε», επίσης, η start-up Τεχνητής Νοημοσύνης «Innovation Bee ΙΚΕ», από τον ιδρυτικό πυρήνα (Αναστάσιος Γαρίνης, Βασίλης Μπαλάφας και Χρήστος Ρουμελιώτης) της νεοφυούς εταιρείας καθαρής τεχνολογίας Gridustry (ψηφιακή γέφυρα μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας) που ήθελε να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους πλην του ενεργειακού, με σταθερό άξονα την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η εταιρεία συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα με στόχο πάντοτε τη δημιουργία εμπορικώς αξιοποιήσιμων προϊόντων και σε διαγωνισμούς για ευρωπαϊκά έργα, ενώ έχει αναπτύξει  μεταξύ άλλων την Σουίτα Εφαρμογών Anti-Bullying.gr και ετοιμάζει ένα έξυπνο σύστημα μετακίνησης των πολιτών σε αστικά κέντρα, προτάσεις για τον χώρο της Υγείας και Υγειονομικής Περίθαλψης, για Έξυπνη Γεωργία κ.α.

Spora

Η Spora είναι  μια start up που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2022 από πέντε διδάκτορες της πληροφορικής (Γεωργία Κούγκα, Θοδωρής Τολιόπουλος, Χρήστος Μπέλλας, Θανάσης Νάσκος και Ανδρέας Κοσματόπουλος), όλοι προερχόμενοι από το Εργαστήριο Διαχείρισης Δεδομένων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα εξειδικευμένο συνεργατικό δίκτυο στον χώρο του αγροτικού τομέα, με προοπτική επέκτασης του δικτύου αυτού και στο εξωτερικό.

Metalease

Επίσης στη Θεσσαλονίκη «γεννήθηκε» από τους κ.κ.Αλέξανδρο Θεοφανίδη και Θανάση Παλλάκη η start-up «Metalease» που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες να μισθώσουν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα smartphones, laptops, tablets, wearables (smartwatches), gaming (κονσόλες), σκούπες ρομπότ και VR-Headsets, εξοικονομώντας μέχρι και το 50-60% του συνολικού κόστους αγοράς. Η εταιρεία προγραμματίζει την επέκτασή της και σε γειτονικές χώρες, όπως επίσης και τη δημιουργία market place.